Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bouře na Blízkém východě: USA znovu udeřily na Jemen, povstalci hrozí odvetou

Aktualizováno -
13. ledna 2024
12:07
13. ledna 2024
06:30

 Spojené státy v noci na dnešek znovu zaútočily na šíitské povstalce v Jemenu, cílem byl tentokrát radar Húsíů. Na síti X to uvedlo regionální velitelství americké armády CENTCOM. Mluvčí povstalců později řekl, že americké údery, včetně toho dnešního v metropoli Saná, nebudou mít žádný vliv na kapacitu povstalců pokračovat v útocích na obchodní lodě v Rudém moři a v Adenském zálivu. I v pátek Húsíové podle Washingtonu odpálili nejméně jednu balistickou střelu proti nákladnímu plavidlu. Húsíové dnes televizi Al-Džazíra také řekli, že si poslední úder amerických sil nevyžádal mrtvé ani zraněné. Rebelové také znovu slíbili pomstu.

„Tento úder uskutečnila loď USS Carney za použití útočných střel Tomahawk,“ uvedla na síti X k nové vojenské operaci americká armáda, podle které šlo o útok spojený s jedním z pátečních cílů. V noci na pátek se Spojené státy a Británie zaměřily na několik desítek pozic Húsíů a pět povstalců při tom zabily. Televize pod kontrolou rebelů informovala, že i v noci na dnešek společně útočily USA a Británie, američtí činitelé ale hovoří jen o útoku amerických sil.

Velitelství CENTCOM dnes také uvedlo, že tyto údery proti povstalcům nemají nic společného s operací Prosperity Guardian, kterou Spojené státy zahájily v Rudém moři a v Adenském zálivu v prosinci s cílem chránit obchodní lodě. Této operace se účastní asi 20 zemí.

Spojené státy a Británie s podporou několika dalších zemí proti Húsíům zaútočily už v noci na pátek, kdy zasáhly několik desítek cílů. Akci odsoudili Húsíové i jejich spojenci Írán, libanonský Hizballáh a palestinský Hamás. Rusko útok označilo za porušování mezinárodního práva a připomnělo, že jen den před americko-britskými údery Rada bezpečnosti OSN vyzvala povstalce k zastavení útoků na obchodní lodě plující kolem Jemenu k Suezskému průplavu nebo opačným směrem.

Saúdská Arábie či Omán, které s Jemenem sousedí, vyjádřily v pátek obavy ohledně eskalace situace v regionu. Rijád je navíc důležitým hráčem při jednáních o míru v občanské válce v Jemenu, která zprostředkovává OSN. Ta se začala nadějně vyvíjet loni, když Saúdská Arábie a Írán, které v jemenské válce stojí na opačných stranách konfliktu, obnovily po sedmi letech diplomatické vztahy.

Húsíové od listopadu zasáhli v Rudém moři několik lodí, dalších více než 2000 donutili, aby se plavily jinou, podstatně delší námořní trasou. Povstalci tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy a na podporu některých zemí izraelské vládě. V pátek Húsíové, kteří ovládají severozápadní část Jemenu, včetně metropole Saná a většiny jemenského pobřeží Rudého moře, označili americko-britské údery za pokračování „podpory izraelského zločinu v Gaze“.

V pátek se v Saná a dalších jemenských městech, včetně těch, která nejsou pod kontrolou povstalců, konaly na protest proti americko-britským úderům masové demonstrace. Účastnily se jich desetitisíce lidí, kteří nesli jemenské a palestinské vlajky. „Těmito nálety se USA snaží o hegemonii nad celým arabským světem,“ řekl podle agentury AP jeden z demonstrantů.

Uživatel_5682503 ( 14. ledna 2024 11:13 )

A to sa odkedy považujú teroristi, ktorí odpaľujú rakety na lode cudzích štátov v medzinárodných vodách za "svodobné státy"? Máte to kapánek pomýlené, a to až tak, že mám silné podozrenie, že namiesto čapice nosíte na hlave uterák.

Lomikel ( 14. ledna 2024 10:45 )

tak se nám klucí anglosaský s klukama Hútijskejma hezky kočkujou. Chvíli bude klid, a pak to začne znova, jakmile si ti hadráci opatří nové rachejtličky.
A anglosasové budou znova bombardovat a pojede to nanovo.
Až do úplnýho zblbnutí...

bullshit ( 13. ledna 2024 17:13 )

👍 je to tak, stejně Palestina a další. Na co vše musí běžní pracující v EU vydělat je šílené...

bullshit ( 13. ledna 2024 17:12 )

Není mi jasné proč pro teroristy používají slovo rebel...

gabreta ( 13. ledna 2024 12:07 )

Jestli ono to nebude tím, že muslim muslima vždycky podpoří! To se o jiných náboženstvích říci nedá!!

Zobrazit celou diskusi