Muž ji oslovil na sociální síti. Po několika zprávách si vyměnili telefonní čísla a začali si dopisovat. Seniorku podvodník zřejmě oblouznil svým dojemným příběhem.

„Když jí pak sdělil, že by přijel na měsíc do České republiky a zažádal by si zde o důchod, aby spolu mohli žít, začal celý jeho nekalý plán nabírat na obrátkách,“ vylíčila policejní mluvčí Pavla Procházková.

Banka varovala

Prvně ženu poprosil, aby napsala e-mail s žádostí o jeho propustku do Česka. V odpovědi pak stálo, že dovolená bude jejímu milému schválena, ale pouze po zaplacení 160 tisíc korun, které pokryjí náklady na lékařovu měsíční nepřítomnost.

Seniorka se tak vydala do banky, aby si sjednala půjčku. „Když však pracovníci banky zjistili, že žena neví, kam peníze posílá a vlastníka daného účtu nezná, upozornili ji, že se pravděpodobně stala obětí podvodu a že celou událost prošetří a ozvou se jí,“ dodala mluvčí.

Soukromý tryskáč

Když se do týdne nikdo z banky neozval, tak vybrala část úspor a vložila je na Havlem požadovaný účet. Přišla ale další podmínka, která spočívala v zaslání částky přibližně 190 tisíc korun. Jako hlavní chirurg totiž musel Havel letět soukromým tryskáčem, aby byla zajištěna jeho bezpečnost.

Seniorka tak vybrala zbytek peněz a opět je poslala podle Havlových instrukcí na další bankovní účet. Když už nadešel den, kdy mělo konečně dojít k osobnímu setkání, zkusil to Havel potřetí.

Zadržen kvůli klu

Tentokrát však měl být zadržen celníky na letišti v Jemenu, a to z důvodu nelegální přepravy sloního klu. Aby byl propuštěn, bylo nutné poslat něco kolem 300 tisíc korun.

To už ale ženě přišlo podivné a vydala se na policii s dotazem, zda se nemůže jednat o podvod. Tam se dozvěděla krutou pravdu. Novojičínští policisté v dané věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu, za což pachateli v případě jeho dopadení hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

VIDEO: Policista o zločincích na internetu: Pozor na podvodné SMS, maily i telefonáty. Kyberútoky sílí!

Video
Video se připravuje ...

Policista o zločincích na internetu: Pozor na podvodné SMS, e-maily i telefonáty. Kyberútoky sílí! Pavlína Horáková