„Pán si na jaře našel webové stránky společnosti, které ho zřejmě zaujaly. Rozhodl se s ní zkusit investovat, přestože v minulosti neměl s tímto žádnou zkušenost a ani jakékoliv reference na tuto společnost,“ uvedla policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Přesto se „na dálku“ zaregistroval a po obdržení přístupového kódu se přihlásil do svého investičního profilu. Muž provedl i požadovanou, nezbytnou platbu platební kartou jakožto počáteční vklad a ověřil si připsání 10 000 eur (zhruba 24 tisíc Kč) na svůj profil.

Peníze příbývaly

Divné mu nepřišlo ani to, že poté mluvil s komunikační aplikací sice česky, ale s východoevropským přízvukem. Zákazníka navedla, jak investovat, kde nakupovat akcie a kde je prodávat.

„Takto pán činil, rovněž dále vkládal skrze kartu peníze a vždy se přesvědčil, že mu na profilu eura za vskutku dobré investování přibývají,“ dodala mluvčí.

Když nastal čas si zhruba 32 000 eur (zhruba 768 tisíc Kč) vybrat, již to nebylo tak snadné jako vkládání. Musel převést finance do společnosti na Kypru, zřídit si profil u kryptosměnáren, kam měly být všechny jeho peníze ve finále převedeny. Navíc byl opět přinucen investovat a vkládat další peníze.

Desetitisíce eur poslal také na účet úplně cizích mužů. Postupně podvodníkům naposílal na čtyři miliony korun.

Milionářem jen chvíli

„Ke konci tohoto maratónu viděl v kryptopeněžence krásnou částku. Bohužel ta náhle z účtu jaksi virtuálně zmizela,“ líčila Štětínská.

Poškozený se odhodlal věc oznámit až tento měsíc. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze zločinu podvodu. Vyhodnocují dostupné informace a materiály, jsou v kontaktu s bankovními institucemi a zabývají se veškerými okolnostmi jednání neznámého pachatele.

VIDEO: Policista o zločincích na internetu: Pozor na podvodné SMS, maily i telefonáty. Kyberútoky sílí!

Video
Video se připravuje ...

Policista o zločincích na internetu: Pozor na podvodné SMS, maily i telefonáty. Kyberútoky sílí! Pavlína Horáková