První ženu přes aplikaci messenger oslovila údajná známá. Nejdříve po ní chtěla telefonní číslo, že hrají s přáteli nějakou hru. Pak ji požádala o přeposlání kódu, který jí měl přijít, což nešťastnice udělala.

Vzápětí přišla poškozené zpráva, že vyhrála 22 tisíc korun s žádostí o vyfocení přední a zadní strany platební karty.

„Následně ženě začaly chodit oznámení o potvrzení plateb, kdy byla ujišťována, že je vše bezpečné a má platby potvrdit, aby jí mohla být zaslána výhra,“ uvedla policejní mluvčí Kateřina Kubzová. Poškozená vše splnila a pak v mobilním bankovnictví zjistila, že má účet "lehčí" o 180 tisíc.

Policie zveřejnila i komunikaci mezi podvodníky a nešťastnicemi. Právě přátelský tón patrně hrál roli v tom, že ženy uvěřily a udělaly vše, co po nich internetoví piráti chtěli.

Gratulujeme, vyhrála jste!

Druhou ženu zase někdo oslovil s tím, že jistá společnost pořádá soutěž, ve které sice její „kamarádka“ nevyhrála, ale ona ano. Aby jí mohla být vyplacena finanční odměna, měla zaslat své telefonní číslo, emailovou adresu a také kódy, které ji následně začaly chodit z její banky k potvrzení různých transakcí.

To poškozená učinila, aniž by si uvědomila, že neznámý pachatel zrovna „manipuluje“ s jejím účtem a přišla o téměř 30 tisíc korun.

„Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů podvod a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, ve druhém případě také pro přečin neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací,“ dodala mluvčí.

VIDEO: Policie zveřejnila nahrávku podvodníka, který láká z lidí peníze.

Video
Video se připravuje ...

Policie zveřejnila nahrávku podvodníka, který láká z lidí peníze. Policie České republiky

Fotogalerie
3 fotografie