Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Odveta za zabité vojáky: Americké bombardování v Sýrii a Iráku má desítky mrtvých

Autor: ČTK, mav, lig - 
3. února 2024
19:24

Při pátečních amerických úderech zemřelo na východě Sýrie nejméně 23 členů proíránských milic, uvedla dnes podle agentury AFP nevládní Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Syrské úřady dnes oznámily, že americké útoky způsobily smrt civilistům i vojákům, ale počet neuvedly. Spojené státy o obětech úderů na Sýrii a Irák neinformovaly. V Iráku při nich podle tamní vlády přišlo o život 16 lidí, včetně několika civilistů, a 36 dalších utrpělo zranění.

Organizace SOHR, která sídlí v Británii a monitoruje dění v Sýrii pomocí sítě spolupracovníků, dnes na svých stránkách uvedla, že v důsledku amerického bombardování na téměř tři desítky pozic proíránských milicí v governorátu Dajr az-Zaur na východě Sýrie zemřelo 23 lidí, včetně devíti Syřanů a šesti Iráčanů.

Velení americké armády na Blízkém východě (CENTCOM) v pátek uvedlo, že americká armáda zasáhla v Sýrii a Iráku 85 cílů spojených s íránskými revolučními gardami a jejich spřízněnými místními milicemi. Podle CENTCOM šlo mimo jiné o velitelská a kontrolní operační stanoviště, sklady raket, bezpilotních letounů a munice. Údery byly odvetou za útok dronem na americkou základnu v Jordánsku u syrských hranic, při němž minulou neděli zemřeli tři američtí vojáci a vojačky.

Irák: Okupace nemůže pokračovat

Americké údery odsoudil už v noci vojenský mluvčí iráckého premiéra, podle něhož šlo o porušení irácké suverenity. Syrské ministerstvo obrany dnes americké útoky označilo za „do očí bijící agresí“ a uvedlo, že působení amerických jednotek v částech Sýrie je „okupace, která už nemůže pokračovat“.

Také syrské ministerstvo zahraničí dnes podle agentury Reuters odsoudilo americké noční údery a uvedlo, že tím Spojené státy „velmi nebezpečně lijí olej do ohně“ v konfliktu na Blízkém východě. Syrská agentura SANA dnes napsala, že „americké akce destabilizují region opakovanými útoky v Jemenu, Sýrii a Iráku“ a „slepě podporují izraelskou okupaci“ palestinských území.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Násir Kanání uvedl, že Írán „považuje útoky za porušení svrchovanosti a územní celistvosti Iráku a Sýrie, mezinárodního práva a jasné porušení Charty OSN“. Letecké údery jsou „avanturistickou akcí a další strategickou chybou vlády USA, nebudou mít jiný výsledek než zesílení napětí a nestability v regionu“. Washington a Teherán v průběhu týdne, před odvetnými údery, ujišťovaly, že nestojí o eskalaci a přímý konflikt.

Podobně se vyjádřilo i Rusko: Obvinilo USA, že na Blízkém východě rozsévají chaos a zkázu. Chce proto svolat Radu bezpečnosti OSN.

Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell dnes z Bruselu vyzval, aby se na Blízkém východě všechny strany vyhnuly další eskalaci konfliktu. „Každý by se měl vyhnout tomu, aby se situace stala výbušnou,“ řekl na zasedání ministrů zahraničí EU v Bruselu. Nejmenoval Spojené státy, ale zjevně reagoval na jejich noční údery v Iráku a Sýrii. Borrell také zopakoval, že „Blízký východ je kotel, který může explodovat“. Český ministr zahraničí Jan Lipavský v reakci na americké údery uvedl, že situace v regionu Blízkého východu je velmi napjatá a je potřeba dělat kroky, které mohou riziko eskalace konfliktu snížit.

Stovky útoků

Podle některých zdrojů americká armáda v noci zasáhla v Iráku i pozice skupiny Katáib Hizballáh, která je součástí ozbrojeného hnutí Islámský odpor v Iráku (IRI) a kterou USA podezírají z lednového zabití tří amerických vojáků v Jordánsku. IRI uvedla, že dnes zasáhla na severu Iráku leteckou základnu, kde jsou americké jednotky. Podle Reuters ale tři nejmenovaní činitelé uvedli, že k žádnému útoku na tuto základnu nedošlo.

V posledních týdnech čelili američtí vojáci v Iráku a Sýrii desítkám leteckých útoků proíránských milic, na což americká armáda už dříve také reagovala. Nedělní útok milic byl ale prvním, při němž od začátku války v Pásmu Gazy američtí vojáci zemřeli. Útoky proti americkým jednotkám jsou odvetou za podporu Washingtonu Izraeli v jeho válce v Pásmu Gazy s palestinským hnutím Hamás, které USA, Izrael i EU považují za teroristické.

„Íránské síly Islámských revolučních gard (IRGC) Quds a přidružené milice nadále představují přímou hrozbu pro stabilitu Iráku, regionu a bezpečnost Američanů,“ prohlásil generál Michael Erik Kurilla, šéf regionálního velitelství amerických sil CENTCOM. „Budeme i nadále jednat, dělat vše, co je nezbytné k ochraně našich lidí, a pohnat k odpovědnosti ty, kteří ohrožují jejich bezpečnost.“

„Americké údery na íránské milice v oblasti Dajr Az-Zauru a v okolním venkově způsobily zmatek v těchto milicích, ale neukončily íránskou přítomnost v regionu, protože Írán má nejméně 20 000 syrských i nesyrských bojovníků rozmístěných v oblasti,“ dodává SOHR.

Spojené státy mají v Iráku 2500 vojáků a dalších 900 v Sýrii jako součást koalice bojující už řadu let proti teroristické organizaci Islámský stát (IS).

V souvislosti s odvetnými americkými údery na proíránské milice v Iráku a Sýrii, jejichž aktivita vůči americkým jednotkám zesílila od loňského října v souvislosti s válkou Izraele v Pásmu Gazy, sílí tlak volání po odchodu amerických jednotek z Iráku. Poté, co americký úder začátkem ledna zabil v Bagdádu velitele jedné z proíránských milic, irácká vláda oznámila, že zřizuje výbor k ukončení mise mezinárodní koalice vedené Spojenými státy. K urychlení odchodu těchto jednotek vyzvalo minulý týden iráckou vládu i vedení tamního parlamentu.

starymlok ( 2. března 2024 20:43 )

Co užíváš?Stejně
legitimní byl i 1968

Soliter56O ( 4. února 2024 03:26 )

Tak nevím, možná se pletu, ale USA se nacházejí na opačné straně zeměkoule ... Tak co hledají jejich vojáci na středním východě ? ... Že by tam kradli ropu ? ... )))))

9876543 ( 3. února 2024 19:59 )

O co se to amíci stále snaží, tak to je jasné, už z dob Bušů.Rozpoutej si dědku peklo, na amíckém kontinentě.
Už jeden trest dědek dostal, a nedá si pokoj.
Kdyby v vyhrál Trump, tak by neprovokoval Putina, jako tento. A válka by nebyla..nikde, ani u židů.

dana lattova ( 3. února 2024 18:59 )

Je to přesně tak, jak jste napsal, takže pro každého platí něco jiného. Jak jste uvedl, USA "rozdrbe" celý svět, popudi proti sobě národy a pak si hraje na spravedlivého zachránce. 🤔👎

Uživatel_5347357 ( 3. února 2024 18:14 )

Co pohledávají američtí vojáci tisíce kilometrů od domova? Jsou to ryze okupační vojáci, kteří pouze rozdmýchávají v řadě zemí nepokoje. Pokud je americká doktrína taková, že se za smrt každého svého vojáka pomstí, pak je zcela legitiní útok Rusů na Ukrajinu, kde ukrajinští fašisté zabíjeli rusky mluvící obyvatelstvo. A to nebyli žádní vojáci, ale civilisté.

Zobrazit celou diskusi