Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česko by Polsku pomohlo, ujišťoval Zeman Dudu v Náchodě. Co říkají sousedé na Babišův výrok?

Aktualizováno -
24. ledna 2023
17:50
Autor: ČTK, for - 
24. ledna 2023
08:20

Prezident Miloš Zeman a jeho polský protějšek Andrzej Duda se sešli v Náchodě. Zeman dorazil už dopoledne, na prohlídku Masarykova náměstí a pěší zóny Kamenice prezident vyrazil v elektrickém golfovém vozíku, který řídil starosta Jan Birke (ČSSD), na jehož pozvání se návštěva prezidenta koná. S Dudou jednal o příhraniční spolupráci, rozvoji turistiky i dopravě. Obě hlavy státu to potvrdily na tiskové konferenci před společnou večeří. Duda pak poděkoval Zemanovi za roky spolupráce a vyslovil přání, že doufá, že Zeman neodchází zcela do politického důchodu. Oba politici okomentovali i výrok Andreje Babiše (ANO) o pomoci českých vojáků v Polsku v případě napadení země. Podle Zemana nemáme podléhat občanské válce, kterou je předvolební kampaň. 

Součástí návštěvy Náchoda bylo osobní setkání prezidentů a následné jednání delegací na náchodské radnici. Prezidenty doprovázely jejich manželky.

Po jednání byla naplánovaná tisková konference, na které hlavy státu potvrdily, že jednaly o dopravě, ale zavzpomínaly také na společná setkání. „Je to naše 12 setkání jenom za dobu, co jsme prezidenti svých zemí. Rovněž bych poděkoval starostovi Náchoda za toto pozvání,“ uvedl prezident Zeman na začátku tiskové konference. „Tématem byly obecné otázky česko –polské spolupráce. Zabývali jsme se meziregionální spoluprací,“ dodal. 

„Zkritizoval jsem českou stranu za pomalý postup dálnice směrem k polským hranicím,“ rýpnul si dále Zeman. 

Duda: Sympatická známost, osobně se ještě sejdeme

Duda ocenil, že si Zeman vybral právě jeho a jeho ženu Agátu jako pár, se kterým se sejde před koncem svého mandátu. „Já jsem zahájil službu v roce 2015 a za všechny tyto roky jsme spolu spolupracovali a seznámili jsme se jako lidé,“ uvedl s tím, že vždy v diskuzích panovala konstruktivní atmosféra. „Je to sympatická a dobrá známost,“ dodal s tím, že v Náchodě proběhlo dojemné setkání, úřední rozloučení a slib, že se na osobní bázi ještě sejdou.  

Polský prezident rozšířil svou odpověď o tématech v dopravě. Podle něj je samozřejmě pochopitelné, že se chtějí obě strany dálničně propojit, ale váží se k tomu i negativa, která se musí prodiskutovat a vyřešit. I kvůli meziregionální spolupráci české a polské strany. „Na druhou stranu. V okamžiku, kdy to propojení vznikne, tak vzniká starost, aby turisté v regionech zůstali a nepřejeli je. Jak udržet kulturní a přírodní dědictví,“ uvedl Duda.

„Volební kampaň je občanská válka svého druhu,“

Česko-polských vztahů se aktuálně dotklo vyjádření prezidentského kandidáta a bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). V nedělní debatě v České televizi Babiš uvedl, že by v případě útoku na Polsko nebo pobaltské státy neposlal do těchto zemí české vojáky na pomoc. Později na sociálních sítích výroky korigoval. V pondělí Babiš ČTK řekl, že kolektivní obranu Severoatlantické aliance (NATO) nikdy nezpochybnil. Jen si nechtěl představit, že by mohla vypuknout třetí světová válka. Politici podle něj musejí usilovat o mír a zabránit válce. Uvedl také, že požádal prezidenta Zemana, aby totéž sdělil prezidentu Dudovi při setkání v Náchodě.

„Já jsem při setkání delegace citoval výrok Jana Patočky, který když byl ve Státní bezpečnosti a byl propuštěn, tak řekl: A zas do té džungle. Říkal jsem prezidentovi, že jedu na Hrad a do džungle a tou džunglí myslím předvolební atmosféru. Není dobré podléhat předvolební hysterii,“ uvedl Zeman na dotaz, zdali s Dudou o tom hovořil. Nemyslí si pak, že by tento výrok ovlivnil česko polské vztahy. 

Podobně zareagoval i Duda. „Obrovské emoce a ty emoce kulminují v debatách, kde se potkávají kandidáti tváří v tvář a ta otázka nebyla úplně chytrá,“ konstatoval.

Polský prezident  Andrzej Duda a český prezident Miloš Zeman během posledního pracovního setkání (24.1.2023) Polský prezident Andrzej Duda a český prezident Miloš Zeman během posledního pracovního setkání (24.1.2023) | ČTK / Taneček David

Zeman také uvedl, že podle něj je volební kampaň občanskou válkou svého druhu. „Některá prohlášení, která jsou vytržena z kontextu, působí jako rozbuška. Andrej Babiš začal svou odpověď na otázku, že tato otázka je hypotetická. Já bych dodal, že ještě před rokem bych já sám označil za hypotetickou otázku pomoc Ukrajině z toho prostého důvodu, že nikdo neočekával ruský útok na Ukrajinu,“ uvedl také. „Neberte některá neuvážená vyjádření za příliš bernou minci a uvědomte si, že jejich použití ve volební kampani může být dvousečné,“ zdůraznil.

„Považuji za naprosto samozřejmé, že v případě, kdyby Rusko  - protože kdo jiný – napadlo ať už Polsko, Pobaltské státy nebo jakéhokoliv jiného člena NATO, tak už z důvodu článku 5., ale také z důvodu spojeneckých svazků, které se zeměmi máme a i z důvodu pudu sebezáchovy bychom samozřejmě byli povinni a udělali bychom to rádi, poskytli pomoc těmto zemím,“ uvedl Zeman k dotazu, který se týkal Babišova výroku v ČT.

Po tiskovce se ještě uskuteční setkání prezidenta Zemana a starosty Birkeho s občany na Masarykově náměstí před radnicí. Oba prezidentské páry se pak ještě setkají v polském příhraničním městě Kudowa-Zdrój, kde zakončí setkání společnou večeří.

Oba prezidenti se naposledy setkali loni na konci dubna na Pražském hradě. Zeman tehdy uvedl, že Polsko se stalo hlavním obráncem evropských hodnot a profilující zemí v odporu proti ruské agresi na Ukrajině.

Video  CELÝ ZÁZNAM: Prezident Zeman exkluzivně pro Blesk o volbách a duelu Pavel vs Babiš  - Mall TV, Blesk TV
Video se připravuje ...

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

 

pindal ( 30. ledna 2023 18:52 )

Akorát mě mrzí,že žádný bobr na mou zahradu nesmí,protože by ji změnil k obrazu svému,což já nesnáším.

pindal ( 30. ledna 2023 18:05 )

Dobrobrobobr?Pána neznám,ale udělal mě radost.

pindal ( 30. ledna 2023 17:55 )

I prezident na vozíčku by mohl odpalovat rakety.možná.A komu jde vlastně o mír?

pindal ( 30. ledna 2023 17:40 )

Sice nemáme vojáky a z braně,ale máme Fialu a Černochovou.

pindal ( 30. ledna 2023 17:21 )

A pamatujte na to,že všichni jsme si úplně rovni a to do slova.Jak to,že se část lidí chová nadřízeně?Jak to vůbec vzniklo?Přemýšlejte o tom.Největší blbost je,že zákon je zákon,myšleno v rámci myšlení ovládat druhého.Přírodní zákony nikdo nezpochybňuje,ani to nelze.Tyto tzv. naše zákony většinou vymýšlí někdo,kdo z nich těží.A my jsme povinni je dodržovat a neznalost neomlouvá.Tak tomu já říkám veliká drzost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa