Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bouřlivé reakce na Babišova slova o NATO: Hanba, čílí se kritici. Šéf ANO mluví o pasti a provokaci

Aktualizováno -
23. ledna 2023
21:54
Autor: DVL, Darina Jíchová, simao - 
22. ledna 2023
23:09

Andrej Babiš (ANO) se dopustil v debatě na ČT výroku, který vzbudil nemalou pozornost nejen v Česku. A to když uvedl, že by v případě napadení Ruskem odmítl poslat české vojáky do Polska či Pobaltí. Babiš se sice částečně omluvil a svá slova zmírnil, zároveň ale mluví o provokaci a připravené pasti moderátora. „Omlouvám se všem občanům Polska i dalším spojencům,“ komentoval vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) Babišův výrok. Reakcí se objevila celá řada. Babiš vše veřejně okomentoval v pondělí přes den v Brně či večer na Nově.

„Já jsem byl obviněn z toho, že mluvím o válce. A kdo včera mluvil v České televizi o třetí světové válce? Kdo říkal úplně nenormálně, že by Rusko napadlo NATO? To by byla třetí světová válka a ten redaktor stále a stále do mně... a já jsem říkal: ne, to se nemůže stát, nechci třetí světovou válku. Nechci. A on stále pokračoval, protože samozřejmě to byla provokace. No a potom jsem to trošku p*sral, protože jsem neřekl, že samozřejmě, že budeme plnit závazky NATO,“ uvedl Babiš v pondělí v  Brně a stěžoval si na „shitstorm“.

Babiš: Byla to provokace a past

„Já si myslím a jsem o tom přesvědčen, že my závazky za naší vlády jsme vždycky plnili a že samozřejmě, kdyby došlo k té katastrofě, že by Rusko napadlo Polsko nebo Pobaltí, že bysme samozřejmě jim pomohli,“ pokračoval ve své obhajobě Babiš v pondělí večer na Nově.

„Ono to vzniklo tak, že ten pan redaktor, který vlastně včera zastupoval pana Pavla, který moc nemluvil, hypoteticky vymyslel tuhle věc, která je pro mně absurdní a já jsem mu čtyřikrát řekl, že nechci válku, že si to neumím představit,“ uvedl také na Nově Babiš.

 „Byla to provokace toho moderátora. Proč mluví moderátor o válce? Proč straší jadernou válkou? To byla připravená past na mně a já jsem to špatně interpretoval, já jsem se za to omluvil,“ podotkl Babiš a dodal: „Já jsem dneska psal polskému premiérovi, protože samozřejmě to hned využili všichni proti mně. Každý může udělat chybu. Ano, byla to chyba.“

Černochová: Jeden za všechny...

Babišovo vyjádření mezitím okomentovala řada politiků. Glosovala jej i ministryně obrany Jana Černochová (ODS). „Jsme členem NATO, které je založeno na principu jeden za všechny, všichni za jednoho. Ví to vláda, ví to většina společnosti, která podporuje členství v Alianci. Měl by to vědět i poslanec Babiš, protože je to klíčová garance bezpečnosti České republiky,“ uvedla ministryně.

Bartoš: Všechny okolo by nechal sežrat Putinem

Danuše Nerudová, která v 1. kole prezidentských voleb skončila na třetím místě, napsala krátce po odvysílání debaty mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem na ČT následující text prostřednictvím svého Twitteru: „Andrej Babiš je zlo. A dnes jsme se o tom mohli opět přesvědčit.“

Předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš se také vyjádřil. „Ještěže na tu debatu Andrej Babiš přišel. Díky tomu jsme všichni mohli vidět a slyšet, že je přímým a konkrétním nebezpečím pro naši zemi. Všechny okolo by nechal sežrat Putinem, který by pak přišel pro nás. Destabilizuje naši pozici v rámci svobodného světa. Fakt hanba,“ napsal na svůj Twitter krátce po odvysílání.

Pekarová Adamová: Je nebezpečím pro naši zemi

Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky je Andrej Babiš nebezpečím pro naši zemi.

„Když Andrej Babiš říká, že by nedodržoval závazky plynoucí z našeho členství NATO, tak by to v konečném důsledku byl on, kdo by nás do války zatáhl. Kolektivní obrana stojí na tom, že si vzájemně pomáháme. On by nás nechal samotné, bezbranné. Je nebezpečím pro naši zemi,“ sdělila Pekarová Adamová.

Marian Jurečka se omluvil členům NATO za výroky Andreje Babiše. „Omlouvám se všem občanům Polska i dalším spojencům, závazek, který vyplývá z našeho členství v NATO platí a platit bude, navzdory tomu, co říkal dnes Andrej Babiš v debatě. Stejně tak věříme, že by naši spojenci pomohli nám v případě napadení, proto má NATO smysl,“ uvedl vicepremiér. 

Později napsal Andreji Babišovi rozhořčeně na Twitter: „Jsou jasná pravidla a platné principy, jestli kandiduje na prezidenta chudák, co neví, jak funguje NATO, co by hodil spojence přes palubu, takový člověk nemá ve vedení státu co dělat! Ohrožuje spojence i naši zemi! Jste ostudou naší země.“

Babiš: Jsem přesvědčený, že se to nestane

Babiš se v průběhu dne bránil též na twitteru.„V duelu ČT jsem vůbec nechtěl odpovídat na hypotetickou otázku o napadení Polska nebo Pobaltí. Jsem přesvědčený, že se to nestane, a nechci to vůbec připouštět. Je zodpovědností světových politiků, aby válce zabránili. Pokud by ale došlo reálně k napadení, pochopitelně bych dodržel článek 5. O tom není debata,“ napsal. 

Později ČTK řekl, že kolektivní obranu NATO nikdy nezpochybnil. „Zásadně odmítám snahu překrucovat moje výroky, které padly během včerejší (nedělní) debaty. Nikdy jsem článek 5, tedy kolektivní obranu NATO, nezpochybnil. Jen jsem si nechtěl ani představit, že by mohlo dojít ke třetí světové válce. Proto politici musejí usilovat o mír a zabránit válce. Z kontextu debaty to bylo jasné,“ uvedl Babiš.

Co přesně řekl Babiš o (ne)pomoci Polsku a Pobaltí?

Moderátor ČT Martin Řezníček: Já bych se rád vrátil k Ukrajině, pánové, jestli dovolíte. Pane Babiši, má Česko poslat vojáky do otevřeného konfliktu v případě útoku na Polsko nebo pobaltské státy?

Babiš: Kam myslíte? Do války? Určitě ne.

Moderátor: Do otevřeného konfliktu v případě napadení.

Babiš: A proč bychom měli mít otevřený konflikt?

Moderátor: Pokud by nastal, byl byste vrchním velitelem ozbrojených sil.

Babiš: Já chci mír.

Moderátor:  Moje otázka zní, pokud by bylo napadeno Polsko nebo pobaltské státy, zda bychom měli splnit svoje spojenecké závazky a poslat tam vojáky.

Babiš: Já jsem nebyl vrchním velitelem ozbrojených sil. Jo, pokud bych byl…

Moderátor:  Ano, pokud byste byl, a ne že jste byl.

Babiš: Určitě ne, určitě ne a já si myslím, že je potřeba mluvit o míru. Pan generál mluví o válce. Vláda mluví o válce.

Moderátor: Počkejte, zpátky, to jsou ale spojenecké závazky.

Babiš: Ano, ale já nechci válku.

Moderátor: Dobře, nikdo asi nechce válku. Nikdo rozumný nechce válku…

Babiš: Tak něco pro to udělejme.

Moderátor: Počkejte, moje otázka zní, zda pokud by bylo napadeno Polsko nebo pobaltské státy…

Babiš: Proč by bylo napadeno?

Moderátor: Ne… pokud… pokud… zda by Česko mělo poslat vojáky na obranu těchto spojenců?

Babiš: Já říkám, že to je čistě teorie. Já říkám, že světoví lídři, a kdybych byl já prezident a už jsem to vysvětloval xkrát… Já jsem mimochodem navštívil…

Moderátor: Pane Babiši, odpověď na otázku…

Babiš: Já vám to vysvětlím. Ne, určitě ne. Já chci mír, nechci válku. A v žádném případě bych neposílal naše děti a děti našich žen do války.

Babiš debatou získal, nebo ztratil?

Komentářů na Babišův výkon v debatě ČT se sešlo více. Bývalý místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička Babiše ironizoval. „Já si na rozdíl od mnohých myslím, že si Andrej Babiš v debatě vedl celkem dobře. V zásadě využil vše, co mu jeho PR tým připravil, byť šlo o sebevětší podlosti a nesmysly. A stále je opakoval. Přesto nám nabídl i ‚výši‘ svého intelektu, nic nezakrýval,“ prohlásil předseda.

Senátorka Miroslava Němcová hlásí, že přibývají noví voličové Petra Pavla: „Kamarádka hlásí tři nové voliče PP po debatě. Čtvrtý je zatím napůl. Já dnes pouze jednoho nového, musím víc makat. Dáme to!!!“ psala radostně na Twitteru ohledně toho, že přesvědčuje lidi, aby volili Pavla.

Mirek Topolánek, bývalý předseda vlády, napsal sdělení svým polským přátelům. „Moji polští přátelé, nebojte se, tahle podělaná lůza nikdy nerozhodne,“ rozvášnil se.

Drahoše zaujal výrok o StB

Neúspěšný kandidát na prezidenta z 2. kola voleb roku 2018 Jiří Drahoš také sledoval debatu. Zaujal ho výrok Andreje Babiše o StB. „Andreje Babiše prý ‚terorizovala StB tím, že ho hlídala, aby nekradl‘. V tom je zkrátka všechno,“ napsal Drahoš. 

Neúspěšný kandidát na prezidenta ve volbách roku 2018 Michal Horáček učinil narážku na podobnost mezi Zemanem a Babišem. „A tu se z hlubin Obludaria vynořila postava impersonifikující Miloše Zemana v jeho nejhanebnějších momentech,“ dělal si legraci.

To poslankyně opozice Alena Schillerová (ANO) se také vyjádřila k debatě a za silnějšího v ní označila Babiše. „Po dnešní debatě bude zajímavé sledovat, jestli příští týden ve volbě uspěje Andrej Babiš, nebo Martin Řezníček. Pan Babiš byl ale přesvědčivější, prezidentem bude on,“ udělala narážku na nezávislost České televize.

Poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) reagoval na Schillerovou: „Pokud byste byli v ANO soudní, tak po debatě byste všichni vystoupili z hnutí a ve volbách dali hlas Pavlovi. To, co předvedl AB, byla katastrofa. A to, co řekl o NATO?“

Babiš: Když prohraju, zůstanu šéfem ANO

Babiš v pondělí na Nově kritikům vzkázal, že ani případná prohra v prezidentské volbě ho nezastaví. „Nic, zůstanu předseda hnutí,“ uvedl Babiš na Nově při dotazu, co by se stalo, pokud nevyhraje v boji o Hrad.

„Já jsem říkal pětikoalici, že pokud se mně chce zbavit, nechť mě doporučí na Hrad. Já pokud prohraju, tak zůstávám předseda hnutí a bude to velká motivace pro to, abychom v roce 2025 ty volby znovu vyhráli a lidi pochop , že nejenom, že se spletli ve vládě, ale i v prezidentovi, provládním prezidentovi Pavlovi,“ dodal.

Video  CELÝ ZÁZNAM souboje titánů v Blesku: Pavel a Babiš o drsné kampani, talismanech i diplomacii  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

 

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

jajas ( 25. ledna 2023 10:43 )

Petr Klíč: Souhlasím s tím, že jen prezident nemá právo někam posílat vojáky jen proto, protože by to chtěl...A to, že Pavel "na armádu už nemá žádný vliv " je snad pravda, i když věřím, že ta pistolnice Černochová mu bude stále lítat za zadkem, aby z něj něco vypáčila. Vliv už možná nemá, ale má spoustu známých, především v zahraničí. Vojsko jen tak nespustí z dohledu a taková Černochová mu ráda vyhoví....

jajas ( 25. ledna 2023 10:36 )

Babisova_drahota: No píšeš to správně, bojoval za "naši zem při každém režimu"....a nyní se také dokázal přizpůsobit "režimu", ať je jaký je....

Jaryn19 ( 24. ledna 2023 18:09 )

ten a bojovat? Ten tak akorát udávat

Jaryn19 ( 24. ledna 2023 14:28 )

zamotal se do toho sám, stačilo odpovědět, že by se řídil platnými smlouvami se zeměmi NATO

žanyn ( 24. ledna 2023 13:34 )

Nepochopeno. Asi někdo neumí číst a chápat. To není žádná chvála Zemana,jak se mi to někdo snaží podstrčit, jen konstatování na jeho pohotovost a retoriku. Neříkám, že je správná, ale vždy promyšlená a rychle provedená. Proto asi také uspěl ve volbách proti panu knížeti...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa