Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tým Pavel: Svěrák, Adamovská i bývalý šéf armády. Které osobnosti podporují generála?

  • Autor: vja,swp - 
    5. 1. 2023
    05:00

    Od oznámení prezidentské kandidatury podpořila generála ve výslužbě Petra Pavla řada veřejně známých osobností. Mezi nimi například Zdeněk Svěrák, režisér Jan Hřebejk, hokejista Tomáš Plekanec či operní pěvkyně Dagmar Pecková. Jakým způsobem vyjádřili generálovi podporu? A kdo další se k nim přidal?

  • 1.Zdeněk Svěrák

    Mezi nejvýraznější podporovatele generála Pavla patří již od léta dramatik a scénárista Zdeněk Svěrák. Zakladatel Divadla Járy Cimrmana pro svého favorita mezi kandidáty na Hrad dokonce natočil několik spotů, v nichž vyzývá k podpoře Pavlovy kandidatury podpisem či hodnotí generálovy kvality, které jej předurčují k úřadu prezidenta.

    V jednom z videí Svěrák hodnotí své zkušenosti s bývalými prezidenty. „Jsem tak věkovitý, že pamatuji 10 prezidentů této země. Kromě T. G. Masaryka tedy všechny. Ale jenom jednoho jsem měl rád,“ bilancuje. Pavel by podle něj mohl být sjednotitelem, který bude národ spojovat namísto zbytečného štěpení. „Má dar, že umí přesvědčit jednoduše a klidně o složitých věcech. Jsem přesvědčen, že by se osvědčil i jako prezident České republiky. A možná, že by se mohl stát druhým prezidentem, kterého si vážím,“ vkládá Svěrák do Petra Pavla důvěru.

  • 2.Václav Marhoul

    Pavlovi v jeho kampani už od začátku výrazně pomáhal i režisér a scénárista Václav Marhoul, který je Pavlovým dlouholetým přítelem. S generálem cestuje v rámci kampaně po republice na pozici moderátora v debatách s občany.

    Vzhledem k tomu, že Marhoul strávil řadu let v zálohách Armády ČR, setkal se i s lidmi, kteří pod Pavlem dříve sloužili. „Oni se shodují na tom, že pan generál nikdy nebyl lampasácká guma, která by se vozila po vojácích. Těším se na ten den, kdy panu generálovi budu moci přestat říkat pane generále a budu ho moci oslovovat pane prezidente,“ uvedl v jednom z videí.

  • 3.Jan Hřebejk

    Pavla veřejně podporuje i režisér Jan Hřebejk, který se osobně zúčastnil jedné z generálových tiskových konferencí. Ten by si podle svých slov na twitteru představoval ideální druhé kolo prezidentské volby jako souboj mezi generálem Pavlem a Danuší Nerudovou.

    „Několika svým velice blízkým přátelům jsem položil otázku, jakej vztah k němu mají. Několik lidí včetně Ondry Vetchého nebo Petra Koláře, diplomata – prostě vážený lidi – Vašek Marhoul mi řekl, že by za něj tu ruku do ohně dali. To je za mne dostatečná reference, abych ho považoval nejen za člověka životně úspěšnýho, ale i charakterního,“ nechal se slyšet.

    Režisér Jan Hřebejk Režisér Jan Hřebejk | Mária Rušinová

  • 4.Jaroslav Hutka

    Na prosincovou konferenci dorazil Petra Pavla podpořit spolu s Hřebejkem i písničkář a bývalý disident Jaroslav Hutka. „Já podporuju pana generála, protože je sympatickej,“ sdělil se smíchem.

    Zároveň podle něj ale Pavel ukázal cestu, jak ve svobodné společnosti skrze své schopnosti, vůli a přesvědčení lze dosáhnout vrcholu. V krátké řeči vyzdvihl i slušnost. „A to se mi zdá jako dobrá záruka, že by to mohl bejt i dobrej prezident,“ dodal.

    Hudebník Jaroslav Hutka s pivem Hudebník Jaroslav Hutka s pivem | David Malík

  • 5.Petr Čtvrtníček

    Když se objevila kauza s Pavlovým údajným spolužákem, který jej nařknul z toho, že o svém předlistopadovém působení neříká celou pravdu, na pomoc generálovi přispěchal herec a bavič Petr Čtvrtníček, který se jej v jednom ze svých videí zastal.

    Celou kauzu kritizoval za to, že mu přijde nenávistná a šitá horkou jehlou. Prezidentskému kandidátovi na závěr videa poradil, aby si z toho nic nedělal. „Hlavně si, pane generále, nenechte otrávit víkend. Ono je totiž moc hezky. Máte moji plnou podporu,“ vzkázal tehdy Pavlovi.

  • 6.Zlata Adamovská a Petr Štěpánek

    Podporu generálovi veřejně vyjádřila herecká hvězda Zlata Adamovská s manželem Petrem Štěpánkem. „Chceme, aby naši republiku reprezentoval člověk, jehož jméno má ve světě váhu a který naší zemi pomůže vrátit řád a také respekt ostatních zemí,“ stojí na jednom z kampaňových materiálů se snímkem manželského páru v pozadí.

  • 7.Eva Holubová

    Další z hereckých es, která se postavila v letošním boji o Hrad za generála Pavla, je Eva Holubová. Ta se podobně jako například Čtvrtníček objevila v několika propagačních spotech a svou podporu přišla vyjádřit i na prosincovou tiskovou konferenci, kde podporovatelé generála krátce popsali, proč se zrovna on stal jejich favoritem.

    „Já jsem si uvědomila, že generálem je díky člověku, jehož úsudku si dodnes velmi vážím a budu vážit celý život. Generála Pavla jmenoval Václav Havel. Ten by určitě nejmenoval někoho, koho by neměl prověřeného,“ uvedla Holubová a sdělila, že rovněž velmi důvěřuje prověrkám NATO. „Z osoby Petra Pavla cítím, že je to člověk, který jde do služby. Do služby, abych mohla žít v bezpečí a svobodně, a bude dbát na dodržování právního státu,“ dodala.

    Český lev 2021 - Eva Holubová Český lev 2021 - Eva Holubová | CNC_Marek Pátek, David Kundrát

  • 8.Daniela Kolářová

    Svou důvěru v Pavla vkládá i další z významných českých hereček Daniela Kolářová. Petr Pavel si ji získal svým přístupem, kdy podle jejích slov „nepředstírá zodpovědnost“.

    Daniela Kolářová Daniela Kolářová | David Kundrát, Hemrinapress.cz, archiv Divadla na Vinohradech, Bioscop, archiv

  • 9.Milan Šteindler

    Osvětu a dobré skutky pomohl generálovi Pavlovi konat herec a humorista Milan Šteindler. Ten už v květnu 2021, kdy stále zuřila koronavirová epidemie, natočil krátké video, kde vyzývá k pomoci s iniciativou Spolu silnější pod záštitou Petra Pavla, která měla za cíl zajistit terapeutickou podporu pro zaměstnance chebské nemocnice.

  • 10.Vladimír Polívka

    V prezidentské kampani poskytl Pavlovi slova podpory i herec Vladimír Polívka, který rovněž dorazil na prosincovou tiskovou konferenci, kde generál představil krátký film o záchranné operaci v někdejší Jugoslávii.

    „Generála ve výslužbě Petra Pavla si vážím velice jako člověka. Je to inteligentní člověk, charakterní člověk. Pro mě je symbolem nejen dobrého, ale i toho, co považujeme za špatné a nějaké změny. Pro mne on je reprezentant té změny. Takhle má vypadat můj prezident,“ sdělil přítomným.

    Premiéra filmu Slovo: Vladimír Polívka Premiéra filmu Slovo: Vladimír Polívka | Blesk:Czech News Center / Pavel Machan

  • 11.Tomáš Halík

    S podporou nešetřil ani katolický kněz a známý akademik Tomáš Halík. Ten v krátkém videu vyzdvihl hlavně bezpečnostní situaci a potřebu silného prezidenta, který jí rozumí.

    Když okolo nás zuří válka a my jsme také součástí toho konfliktu, tak je naprosto na místě, kdyby vrchním velitelem a prezidentem byl člověk, který má tuto vojenskou zkušenost,“ uvedl. Pavlovi nevyčítá ani skutečnost, že v mládí byl členem KSČ, jelikož byl dostatečně prověřen orgány NATO. „Z těch kandidátů, kteří reálně mohou být zvoleni, je to ten člověk, kterého budu volit,“ dodal rozhodně.

  • 12.Dagmar Pecková

    Podobně jako Šteindler podpořila operní pěvkyně Pecková iniciativu Spolu silnější pod generálovou záštitou, která měla během koronavirové krize pomoci personálu chebské nemocnice s terapeutickou péčí.

    „Dávnou zvěst o odpuštění a proměně Šavla na Pavla můžeme dnes vnímat i v podobě generála Petra Pavla, který v polistopadových dějinách mnohokrát prokázal svoje hrdinství a rozhodnost. Budu volit rozumem,“ stojí u jejího portrétu na seznamu generálových podporovatelů.

  • 13.Janek Ledecký

    V seznamu generálových podporovatelů nechybí ani zpěvák Janek Ledecký. Ten si od generála slibuje návrat reprezentativní osoby na Pražský hrad.

    „Na právech nás učili, že základní rolí prezidenta je reprezentovat naši republiku navenek. Po 20 letech máme opět šanci v osobě Petra Pavla tuhle roli obsadit někým, kdo má ze všech kandidátů naprosto největší mezinárodní respekt,“ uvedl k důvodu, proč se rozhodl ze všech kandidátů zrovna pro Petra Pavla.

    Janek Ledecký Janek Ledecký | Profimedia

  • 14.Lucie Šafářová a Tomáš Plekanec

    Úspěšný sportovní pár tenistky a hokejisty rovněž vyslovil podporu generálu Pavlovi. „Věříme, že generál Pavel je tím pravým kandidátem na prezidenta se svými zahraničními zkušenostmi nejen z NATO, ale také se svou vizí spojování českého národa,“ zhodnotili Pavlovy schopnosti.

  • 15.Vavřinec Hradilek

    Dalším ze sportovců, kteří patří mezi podporovatele Petra Pavla je vodní slalomář a kajakář Vavřinec Hradilek, kterému generál přijde jako velmi autentický kandidát. „Nezažil jsem, že by někdy říkal nebo dělal něco, jen aby se zalíbil lidem, proti svému přesvědčení. Je zcela autentická osobnost a naprosto mu důvěřuji,“ míní sportovec.

    U Pavla podle svých slov oceňuje i schopnost sebereflexe. „Postavil se ke své minulosti nejenom s lítostí a upřímností, ale především dlouhou a úspěšnou službou v armádě. Vím, že minimálně stejnou, a věřím, že i větší službu dokáže pro Českou republiku vykonávat jako prezident,“ dodal.

    Vařinec Hradilek, stříbrný olympijský medailista z Londýna trpí astmatem Vařinec Hradilek, stříbrný olympijský medailista z Londýna trpí astmatem | Jaroslav Legner / Sport
  • 16.Eduard Stehlík

    Jasnou volbou byl Petr Pavel pro vojenského historika a spisovatele Eduarda Stehlíka. „Jednak ho znám dlouhá léta ze společného působení v armádě, a když se řekne Petr Pavel, vidím válečného hrdinu,“ nešetřil úctou.

    Pavlovy schopnosti najdou zcela jistě v současné situaci využití. „Nedovedu si představit lepšího prezidenta do krize a do krizových dob, než je on,“ dodal. Generála podporuje i bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Aleš Opata.

    Video  Vzkaz voličům Petra Pavla  - Blesk TV a Mall TV
    Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

rudy_hnis ( 6. ledna 2023 12:01 )

Každý zloděj a komouš musí volit svého soudruha Babiše!
Čest práci!

Tomasj ( 6. ledna 2023 11:56 )

pokud byl v KSČ, tak škodil stejně jako Bureš Pávek nebo prof. Zýma

cid2000 ( 6. ledna 2023 11:35 )

VIP komoušská svoloč se ukázala koho podporuje a kde je jejich místo ve skutečnosti ! Vylezla konečně z ukrytých děr, divadel na povrch !

donypan ( 6. ledna 2023 11:24 )

Nejak mě tam chybí Mařenka Drahošová Rotrová.

jajas ( 6. ledna 2023 11:17 )

Jó, Jára Cimrman se jen tak nenechá ošálit kecama...a když vysledoval i minulost tohoto pána, patrně ty volby vzdal...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa