Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Překvapení superdebaty Blesku: Kandidáti prozradili, koho sami volili na Hrad

Autor: vr, Mii, swp - 
4. ledna 2023
12:12

V předvolební superdebatě Blesku padla i otázka, koho součastní kandidáti na prezidenta volili v předchozích dvou přímých volbách. Ačkoliv dostali možnost neodpovědět, všichni nadšeně přiznali, kdo byl jejich favorit. Opakovala se jména jako Karel Schwarzenberg, Jiří Drahoš a Pavel Fischer – k jeho volbě se přiznali všichni přítomní, až na jeho samotného. Od odborového předáka po chvíli vzpomínání zazněla i současná hlava státu Miloš Zeman. Možnost vyjádřit se dostal také Andrej Babiš, ale předstoupit před čtenáře Blesku odmítl.

Česko má za sebou již dvě přímé volby prezidenta. První se odehrála v roce 2013 a v prvním kole kandidovali Zuzana Roithová, Jan Fischer, Jana Bobošíková, Taťána Fischerová, Přemysl Sobotka, Miloš Zeman, Vladimír Franz, Jiří Dienstbier a Karel Schwarzenberg. Do druhého kola postoupili Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman, načež zvítězil Miloš Zeman.

Během druhé přímé volby v roce 2018 v prvním kole kandidovali Mirek Topolánek, Michal Horáček, Pavel Fischer, Jiří Hynek, Petr Hannig, Vratislav Kulhánek, Pavel Fischer, Miloš Zeman, Marek Hilšer a Jiří Drahoš. Do druhého kola postoupili Jiří Drahoš a Miloš Zeman a opět vyhrál Zeman.

Video  Superdebata Blesku kandidátů na prezidenta 2023  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Koho z toho výběru volili současní kandidáti, může pomoci ukázat, jak dlouhodobě smýšlejí a jakým směrem se jejich srdce ubírá. Protože jde o ale o soukromou věc, Blesk ve své superdebatě netrval na odpovědi. Přesto všichni přítomní diskutující – Josef Středula, Pavel Fischer, Petr Pavel a Danuše Nerudová neměli problém odhalit, komu to v předchozích letech hodili.

Tři (čtyři?) body pro Fischera

Středula však musel hodně zapátrat v paměti. „Já jsem v roce 2013 volil, myslím, že to byl Jiří Dienstbier. A v druhém kole, to už opravdu nevím (…) myslím si, že Miloše Zemana. S tou první volbou jsem byl spokojen. To, že neprošel kandidát, jsem v tu chvíli nepovažoval za prohru, myslím, že to byla dobrá volba,“ odpověděl odborový předák, u kterého bylo vidět, že intenzivně přemýšlí.

U druhé přímé volby, ačkoliv se odehrála před kratší dobou, si s jistotou vzpomenout nedokázal. „To je dobrá otázka, to si opravdu nepamatuji,“ řekl Středula, jenž navázal až s odmlkou. „Je docela možné, že to byl Pavel Fischer, ale omlouvám se, je to v tuhle chvíli už opravdu historie,“ sdělil. V druhém kole přímé volby roku 2018 byl Středula v zahraničí, tak nevolil.

To Petr Pavel si své favority pamatoval velmi dobře. „Rok 2013 Schwarzenberg v obou kolech a spokojen jsem nebyl, protože to nedopadlo. A 2018 v prvním kole Pavel Fischer a ve druhém kole profesor Drahoš a taky jsem spokojen nebyl, protože to nedopadlo,“ odpověděl stručně a jasně Pavel.

To už se přítomný Pavel Fischer spokojeně usmíval, protože od jeho rivalů dvakrát zaznělo jeho jméno. A zaznělo i potřetí, když Danuše Nerudové také prozradila, že v předchozí přímé volbě v prvním kole volila jeho osobu. „A v druhém kole se zaťatými zuby pana Drahoše,“ řekla bývalá rektorka. V první přímé volbě volila v obou kolech Karla Schwarzenberga.

Sám Fischer nejdříve svým sokům poděkoval za podporu a pak sdělil, že v roce 2013 také v obou kolech volil Karla Schwarzenberga.  „V roce 2018 jsem volil profesora Drahoše a ten nevyhrál,“ řekl. Jenže co první kolo? Hodil to sám sobě? „To je tak intimní otázka, že vám na ni fakt teďka neodpovím,“ využil možnosti nechat si tuto informaci sám pro sebe.

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

cid2000 ( 5. ledna 2023 11:17 )

Ta nastrčená řízená sudeťácká Danusche Čaputová Nerrudová by mohla maximálně tak na Obecním úřadě vybírat poplatky za popelnice ! Né rozdávat podvodné super rychlo-diplomy! Mazaný Babiš na ně s.e.r.e....nemá zapotřebí se dohadovat s touhle nastrčenou bandou v podobném pořadu. Jemu stačí jít na finální debatu do Tv jako Zeman, kterou si budou všichni pamatovat.Tyhle debaty každý za 2 dny zapomene. Je to o ničem! Jediné téma,které všichni mají je Babiš,Babiš atd. Tak proč jim dělat užitečný terč v debatě. To je netaktické! Lepší je si dělat svoji sólo reklamu ! Babbiš je vlastně spíše více ukrajinec nežli slovák pokud se bude brát linie rodu po matce.

pragver ( 5. ledna 2023 07:47 )

Na konci "superdebaty" si možná všichni s úlevou, že to skončilo, padli kolem krku ! Tihle a takhle nerozhodné voliče určitě nepřesvědčili a ani už nepřesvědčí !

BobyNo1 ( 4. ledna 2023 20:09 )

Kandidátů není 30 nebo 70, aby je nemohl Blesk pozvat všechny. "Debata", kam je pozvaná polovina lidí a ještě jeden nepřijde, je fraška.

JaNat ( 4. ledna 2023 13:34 )

modrosvazak ( 4. ledna 2023 12:32 )

Ok, outsideři voleb představení..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa