1. Za pár korun

Obyčejné švihadlo na skákání pořídíte už za pár desítek korun v běžných sportovních prodejnách. Navíc když švihadlo smotáte, nezabere moc místa a můžete si ho vzít s sebou kamkoliv.

2. Spálíte víc kalorií

Skákání přes švihadlo je jedním z nejefektivnějších cvičení. Zapojíte při něm víc svalů, než při běhání a dokonce při skákání spálíte víc kalorií. Pokud budete pravidelně skákat přes švihadlo a držet se vyváženého jídelníčku, hubnutí vám půjde snadno.

3. Klouby netrpí

Možná vás to překvapí, ale při skákání přes švihadlo nenamáháte klouby tolik, jako například při běhání. Skákání je pohyb, u nějž tlumíte dopad většinou oběma nohama, výskoky jsou malé a nejsou prudké. Při běhání je dopad vždy z jedné nohy na druhou a z větší výšky.

4. Posilujete celé tělo

Nejenže zapojujete dolní polovinu těla, především lýtka, ale také svaly horní poloviny. Především ramena, zádové svaly, břicho a předloktí. 

5. Je to zábava

Skákání přes švihadlo rozhodně není jen pro děti. Je vhodné pro každého, bez ohledu na pohlaví nebo věk. A nemusíte zůstat jen u skákání snožmo. Můžete zapracovat na rychlosti, skákat pozadu, dělat vajíčka, dvojšvihy, střídat nohy, zdokonalovat lehké boxerské poskakování (tzv. boxer step), zakopávání, vysoká kolena, rozkročení, pata-špička, vytáčení boků, křížení nohou a další. Druhů švihadlových skoků je celá škála a jejich kombinování se meze nekladou.

6. Skákat můžete kdekoliv

Na skákání vám stačí 2 metry čtvereční. Díky skladnosti švihadla jej můžete používat kdekoliv. V obýváku, na dvorku, na hřišti, v garáži, na lesní cestě… Nezapomeňte ale vždy mít pevnou obuv s pružnou podrážkou.

7. Zlepšíte si kondici a koordinaci

Zpočátku si udělejte čas na švihadlo 3x týdně. Cvičte tak dlouho, jak vám to bude příjemné a postupně přidávejte. Kondice a výdrž se vám budou zlepšovat. 

Se švihadlem se můžete pustit jak do krátkých intenzivních tréninků (tzv. HIIT), tak i do dlouhých vytrvalostních. Navíc se naučíte dokonale zkoordinovat pohyb rukou a nohou dohromady. A zapojíte i hlavu, obzvlášť při skákání náročnějších skoků.

Fotogalerie
5 fotografií

 

Video
Video se připravuje ...

Obezitoložka Dita Pichlerová o léčbě obezity Iva Dvořáková