Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Skandály za života papeže Benedikta XVI.: Tutlání pedofilních zločinů, Hitlerjugend i krádeže ve Vatikánu

  • Autor: ČTK,tsv - 
    1. 1. 2023
    05:00

    Emeritní papež Benedikt XVI. zemřel 31. prosince ve věku 95 let, byl hlavou katolické církve v letech 2005 až 2013, kdy na svůj post rezignoval. Za svůj život se nechvalně proslavil množstvím skandálů, obviněn byl například ze zatajování pedofilních zločinů. V mládí byl Joseph Ratzinger krátce členem Hitlerjugend, kam se údajně musel ve 14 letech zapsat proti své vůli. Na konci války jej neminulo narukování do Wehrmachtu, z něhož ovšem dezertoval a nakonec upadl do amerického zajetí.

  • 1.Zatajil případy pedofilie a problém holokaustu

    Asi největší z afér v období jeho pontifikátu bylo v roce 2009 rozvíření skandálu pedofilních zločinů, jichž se kněží v Irsku dopouštěli několik desítek let; záhy vycházely najevo podobné případy z dalších zemí, včetně papežova rodného Německa. Benedikt XVI., jenž požádal Boha a oběti těchto zločinů za odpuštění, byl též obviňován, že byl součástí zatajování těchto případů ještě před nástupem na papežský stolec.

    Benedikt XVI. také v prosinci 2009 podepsal dekret k blahořečení papeže Pia XII., který působil za druhé světové války a byl kritizován, že neudělal vše, co bylo v jeho silách, aby pomohl zastavit vyhlazování Židů. V této souvislosti vzbudilo kritiku i Benediktovo rozhodnutí z roku 2009 rehabilitovat britského duchovního Richarda Williamsona, který popřel existenci plynových komor za holokaustu.

  • 2.Urážka muslimů a aféra Vatileaks

    Jako rozbuška v islámském světě zapůsobil Benediktův projev v německém Řeznu v roce 2006, kdy citoval byzantského císaře ze 14. století: „Ukažte mi, co Mohamed přinesl nového, a uvidíte, že jsou to samé špatné, nelidské věci jako příkaz šířit jeho víru mečem.“ Situaci se pak papež snažil uklidnit, když vyjádřil lítost s tím, že byl „bohužel špatně interpretován“. Navštívil též mešity v Turecku, Jordánsku či Izraeli a setkal se s jordánským či saúdskoarabským monarchou.

    Známá je i aféra Vatileaks, jejíž protagonista, papežův majordomus Paolo Gabriele, byl v říjnu 2012 odsouzen na 18 měsíců do vězení za krádež tajných dokumentů, které vynášel z Vatikánu. Na stránkách novin se tak objevily papežovy soukromé dopisy či další dokumenty údajně svědčící o mocenských šarvátkách církevních hodnostářů. K podmíněnému trestu byl odsouzen i informatik Claudio Sciarpelletti za napomáhání Gabrielemu. Oba papež omilostnil. Na podzim 2015 propukla kauza Vatileaks 2, za kterou dostal španělský kněz Lucio Ángel Vallejo Balda trest 18 měsíců vězení.

  • 3.Život po rezignaci

    V září 2009 navštívil Benedikt XVI. na tři dny Českou republiku, kdy se mimo jiné účastnil oslav výročí svatého Václava ve Staré Boleslavi. Později ho už zahraniční návštěvy vysilovaly a fyzicky slábl. Přesto bylo velkým překvapením, když 11. února 2013 na shromáždění kardinálů oznámil, že svůj úřad opustí. Stal se tak prvním papežem po více než 700 letech, jenž se svého úřadu vzdal dobrovolně. Rozhodnutí odůvodnil ubývajícími silami v důsledku vysokého věku. Předchozí dobrovolná rezignace papeže se udála v roce 1294, kdy po pěti měsících opustil úřad Celestýn V.

    Poslední roky života prožil Benedikt XVI. ve Vatikánských zahradách, v klášteře Mater Ecclesiae. V roce 2020 se stal nejdéle žijícím pontifikem, když překonal papeže Lva XIII., a současně papežem, který prožil delší část života jako bývalá než jako úřadující hlava církve.

    Byl dál činný jako autor, v září 2016 vydal knihu Poslední rozhovory, ve které shrnuje své působení v čele katolické církve. Připustil, že praktické vládnutí nebylo jeho silnou stránkou, nicméně svůj pontifikát nepovažoval za neúspěšný. Zároveň v knize poznamenal, že kvůli vysokému počtu placených zaměstnanců je v katolické církvi v Německu příliš „neduchovní byrokracie“ a málo „dynamiky víry“.

    Video  Papež Jan Pavel II. – muž, který změnil katolickou církev i celý svět  - Videohub
    Video se připravuje ...

Jaroslav Vašíček ( 11. října 2023 15:41 )

Pindale a kapturku,je mi vás líto.Vy nejste Moravané,že? Vyléváte jen své hnusné nitro,protože nic jiného nemáte.

Jaroslav Vašíček ( 11. října 2023 15:34 )

Ubožáci,plni jedu!Kdo sbírá umírající v indických městech? Kdo sytí hladovějící na celém světě?Kdo staví nemocnice pro ty,kteří na to nemají?Kdo poskytuje vzdělání všude tam ,kde se to nenosí? Co vy jste udělali pane "kapturku" a "verko"?Vyleváte jen své hnusné nitro,aniž byste prstem hnuli pro druhé.Jaroslav

Jaroslav Vašíček ( 11. října 2023 15:16 )

Pindale, je mi tě líto.Pindáš a pindáš ze závětří anonymity.Že byl papež v Hitler­jugen­d?Ne­dobro­volně. Tys nebyl svazákem nebo dokonce v KSČ? Já jsem nebyl a stálo mě to maturitu,výhazov ze školy a PTP,ale nelituji.Páteř mi zůstala stále rovná.Ty,kteří vstoupili do SČM neodsuzuji.Měli rodiny a báli se o svou existenci. Ty ostatní negativní hlasy -je mi jich líto.Bohužel musím kostatovat,že jsou to ubožáci,kteří si nedají práci aby si prostudovali skutečnou historii a vylévají své špinavé nitro,aby ulevili svému špinavému svědomí.Bohužel takový je český národ. Věřím,že Moravané jsou jiní.Semper fidelis Moravia!

Kopyto ( 1. ledna 2023 21:15 )

Měl zlé oči.

pindal ( 1. ledna 2023 19:49 )

Všichni jsme děti boží a jestli si z toho někdo udělal živnost ,jako papež a jiní,tak těm nevěřím ani prd.Ale jinak sám jsem věřící,ale komedii s toho dělat nehodlám.No ,ale chápu to, každému se pracovat nechce a ještě k tomu za málo.

Zobrazit celou diskusi