Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel bývalý papež Benedikt XVI. (†95). Odmítal převoz do špitálu, rakev vystaví ve Vatikánu v pondělí

Aktualizováno -
31. prosince 2022
17:35
Autor: ČTK, amb, Mii - 
31. prosince 2022
10:42

Zemřel bývalý papež Benedikt XVI., uvedla BBC. Někdejší hlava katolické církve se potýkala se špatným zdravím, Vatikán o jejím zhoršujícím se stavu informoval ve středu 28. prosince. Tehdy také současný papež František prosil, ať se za Benedikta modlíme. Benediktovi XVI. bylo 95 let a jako první papež za posledních 600 let na svou funkci rezignoval.

„Se zármutkem vám oznamuji, že emeritní papež Benedikt XVI. zemřel dnes v 9:34 v klášteře Mater Ecclesiae ve Vatikánu. Další informace budou poskytnuty co nejdříve,“ uvedl vatikánský mluvčí Matteo Bruni v písemném prohlášení.

Benedikt, občanským jménem Joseph Ratzinger, rezignoval v roce 2013 a od té doby žil ve Vatikánu, kde se po odchodu z papežské funkce věnoval modlitbám a meditaci.

Odmítal převoz do nemocnice

Zdravotní stav emeritního papeže se v posledních dnech zhoršoval. Začátkem tohoto týdne papež František při generální audienci uvedl, že jeho předchůdce je „velmi nemocný“, a požádal věřící, aby se za něj modlili.

Benedikt odmítal převoz do nemocnice, několik zdravotníků o něj pečovalo v bývalém vatikánském klášteře Mater Ecclesiae.

Rakev vystaví ve Vatikánu v pondělí, ve čtvrtek pohřeb

Vatikán dále sdělil, že rakev s tělem 265. papeže bude od pondělka vystavena ve Svatopetrské bazilice. Pohřeb se uskuteční ve čtvrtek 5. ledna 2023 v 9:30 na Svatopetrském náměstí. Povede ho současný papež František, uvedl vatikánský mluvčí. Rakev pak bude odnesena do Svatopetrské baziliky a uložena v kryptě pod ní.

Ve dvoutisícileté historii katolické církve půjde o bezprecedentní událost, které se pravděpodobně zúčastní desítky tisíc lidí včetně hlav států. Benedikt přitom podle mluvčího Bruniho před smrtí vyslovil přání, aby jeho pohřeb provázela vážnost a jednoduchost.

Vatikán disponuje detailně propracovanými pravidly, která se týkají úkonů po smrti úřadujícího papeže. Není ale známo, co se bude dít poté, co zemře emeritní papež, který už svůj úřad nezastává. Po Benediktově úmrtí tak přijdou na řadu protokolární pravidla, která mohou být návodem i v případě dalších papežů, kteří se v budoucnu rozhodnou z čela církve odejít namísto toho, aby úřad zastávali až do smrti.

Scholz: Zemřel německý papež

Za německého papeže, formativní osobnost katolické církve a chytrého teologa označil Benedikta XVI. spolkový kancléř Olaf Scholz. „Jako 'německý' papež byl Benedikt XVI. pro mnohé, a to nejen v této zemi, mimořádným církevním představitelem. Svět přichází o formativní osobnost katolické církve, argumentační osobnost a chytrého teologa. V myšlenkách jsem s papežem Františkem,“ napsal Scholz na twitteru.

Hold bavorskému rodákovi vzdávají i další evropští státníci. Italská premiérka Giorgia Meloniová označila Benedikta za „velikána víry a rozumu“ a „velkého muže, na kterého dějiny nezapomenou“.

Hold vzdávají i Macron, Sunak či Fiala

Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona Benedikt usiloval „duchem i inteligencí o bratrštější svět“.

Pro britského premiéra Rishiho Sunaka byl Benedikt „velkým teologem“, jehož návštěva Spojeného království v roce 2010 představovala historický okamžik pro katolíky i nekatolíky v zemi.

„Papeže Benedikta XVI. jsem si velmi vážil. Mám rád jeho teologická a filosofická díla, patřil k předním intelektuálním osobnostem naší doby. Jeho velikost ukazuje i jeho rozhodnutí odejít z papežského stolce. Jsem vděčný, že jsem měl možnost se s ním osobně setkat. Ať odpočívá v pokoji,“ reagoval český premiér Petr Fiala.

Papež František vyzýval k modlitbám

„Rád bych vás všechny požádal o speciální modlitbu za emeritního papeže Benedikta, který v tichosti podporuje církev. Pamatujme na něj. Je velmi nemocný a prosíme Pána, aby ho utěšoval a podporoval v tomto svědectví lásky k církvi až do konce,“ uvedl současný papež František 28. prosince v italštině.

Ještě před několika týdny ti, kdo měli příležitost Benedikta vidět, říkali, že jeho tělo je velmi křehké, ale mysl zůstává bystrá, uvedla agentura Reuters. Jedna z posledních zveřejněných fotografií bývalého papeže byla pořízena prvního prosince, když se sešel s vítězi teologické ceny, která je podle něj pojmenována. Po celou dobu seděl a vypadal nesmírně slabý, dodal Reuters.

Život Benedikta XVI. přehledně

  • Joseph Ratzinger se narodil 16. dubna 1927 v bavorském Marktlu nad Innem.
  • V mládí byl krátce členem Hitlerjugend, kam se údajně musel ve 14 letech zapsat proti své vůli. Na konci války jej neminul wehrmacht, z něhož ovšem dezertoval a nakonec upadl do amerického zajetí.
  • Po válce vystudoval teologii a filozofii v Mnichově, v roce 1951 byl vysvěcen na kněze. V roce 1959 získal profesuru na univerzitě v Bonnu, působil i v Münsteru, Tübingenu a Řeznu. V padesáti letech byl jmenován kardinálem.
  • Čistotu víry hlídal po boku Jana Pavla II. jako prefekt Kongregace pro nauku víry od roku 1981 až do dubna 2005, kdy se stal papežem. Pouhé tři měsíce nato umožnil výjimku z nepsaných pravidel a zahájil proces blahořečení Jana Pavla II., který ukončil blahoslavením v květnu 2011 na mši ve Vatikánu.
  • K významnému teologovi Benediktovi vzhlíželi v řadách katolické církve především konzervativci. Někteří krajní tradicionalisté dokonce odmítali uznat Františka za jeho legitimního nástupce, připomněla agentura Reuters.
  • Na rozdíl od svého předchůdce Jana Pavla II., který v úřadě zbořil mnohá tabu, dostál emeritní papež Benedikt XVI., který se narodil jako Joseph Ratzinger, podle odborníků pověsti konzervativce a „strážce nehybnosti“. Proslul ale i tím, že se nebránil moderním technologiím a používal Facebook či si nechal zavést vlastní videokanál na síti YouTube.
  •  Asi největší aférou během jeho pontifikátu bylo v roce 2009 rozvíření skandálu pedofilních zločinů, jichž se kněží v Irsku dopouštěli několik desítek let; záhy vycházely najevo podobné případy z dalších zemí, včetně papežova rodného Německa. Benedikt XVI., jenž požádal Boha a oběti těchto zločinů za odpuštění, byl též obviňován, že byl součástí zatajování těchto případů ještě před nástupem na papežský stolec.
  • V září 2016 vydal Benedikt knihu Poslední rozhovory, ve které shrnuje své působení v čele katolické církve. Připustil, že praktické vládnutí nebylo jeho silnou stránkou, nicméně svůj pontifikát nepovažuje za neúspěšný. Zároveň poznamenal, že kvůli vysokému počtu placených zaměstnanců je v katolické církvi v Německu příliš „neduchovní byrokracie“ a málo „dynamiky víry“.

 

 

Video  Papež Jan Pavel II. – muž, který změnil katolickou církev i celý svět  - Videohub
Video se připravuje ...

Melberi ( 31. prosince 2022 18:44 )

Kdo?

9876543 ( 31. prosince 2022 17:54 )

Zemřel v 95 letech. Kdyby se takového věku dožili i lidé, kteří se svojí prací mnohdy i tvrdou,dožili také takového stáří.Zasloužili by si to.. přičiňují,se o hospodářský růst a jsou prospěšní.

Super Duper ( 31. prosince 2022 17:02 )

Přesně , tam kde prachali vojáci SS tam zuřivě bojovali do posledního muže(dítěte) jednotky Hitlerjugend. Nezasloužil žít tak dlouho koště Německý .

Super Duper ( 31. prosince 2022 16:59 )

A co nacistické organizace ? Borec sloužil v Hitlerjugend.

Jirka Cvrk ( 31. prosince 2022 16:51 )

To byl Graubner.....

Zobrazit celou diskusi