Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Přemohly ho emoce. Papež František se rozplakal při modlitbě za mír na Ukrajině

Autor: ČTK - 
8. prosince 2022
17:34

Papeže Františka dnes přemohly emoce během tradiční modlitby k Panně Marii, kterou prosil mimo jiné i o mír na Ukrajině. Když se František dostal k pasáži, kde mluvil o válce, zlomil se mu hlas, začal plakat a musel se asi na půl minuty odmlčet, než mohl pokračovat dál. Napsaly o tom agentury AP a Reuters.

Papež dnes podle plánu dorazil na tradiční modlitbu k mariánskému sloupu poblíž Španělských schodů v centru Říma, kam hlava katolické církve každý rok přináší květiny v den, kdy si věřící připomínají Neposkvrněné početí Panny Marie.

František si musel udělat delší přestávku, když se v modlitbě dostal k tématu války na Ukrajině. Mluvil o tom, že velice chtěl Panně Marii přinést slova díků lidí z Ukrajiny, kteří se už dlouho modlí za mír ve své zemi, ale nemůže to udělat, protože konflikt stále pokračuje. Dav lidí, který mu naslouchal, musel čekat, až viditelně otřesený a plačící papež zase bude schopen ve čtení pokračovat. Podle agentury Reuters přihlížející, mezi kterými byl i starosta Říma Roberto Gualtieri, v tu chvíli začali tleskat.

„Znovu přináším úpěnlivé prosby dětí, starších lidí, otců a matek, mladých lidí z té zkoušené země, která tolik trpí,“ obracel se papež na Pannu Marii.

8:05
Dnes

Rusko přes noc zaútočilo na Selydove v Doněcké oblasti. Jsou nahlášeni čtyři zranění lidé.

6:02
Dnes

Dobré ráno, Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.

Evropa musí převzít odpovědnost za svou vlastní bezpečnost a nespoléhat se ve velké míře na podporu zemí, jako jsou USA, uvedl v textu Michel. Ten bude ve čtvrtek předsedat summitu EU, kde vedoucí představitelé čeká jednání o podpoře Ukrajiny, která již přes dva roky čelí ruské agresi.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

Zobrazit celý online

Video  Humanitární katastrofa na Ukrajině je na spadnutí, říká expert. A jak situací zamíchá „generál bláto“?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa