Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Přemohly ho emoce. Papež František se rozplakal při modlitbě za mír na Ukrajině

Autor: ČTK - 
8. prosince 2022
17:34

Papeže Františka dnes přemohly emoce během tradiční modlitby k Panně Marii, kterou prosil mimo jiné i o mír na Ukrajině. Když se František dostal k pasáži, kde mluvil o válce, zlomil se mu hlas, začal plakat a musel se asi na půl minuty odmlčet, než mohl pokračovat dál. Napsaly o tom agentury AP a Reuters.

Papež dnes podle plánu dorazil na tradiční modlitbu k mariánskému sloupu poblíž Španělských schodů v centru Říma, kam hlava katolické církve každý rok přináší květiny v den, kdy si věřící připomínají Neposkvrněné početí Panny Marie.

František si musel udělat delší přestávku, když se v modlitbě dostal k tématu války na Ukrajině. Mluvil o tom, že velice chtěl Panně Marii přinést slova díků lidí z Ukrajiny, kteří se už dlouho modlí za mír ve své zemi, ale nemůže to udělat, protože konflikt stále pokračuje. Dav lidí, který mu naslouchal, musel čekat, až viditelně otřesený a plačící papež zase bude schopen ve čtení pokračovat. Podle agentury Reuters přihlížející, mezi kterými byl i starosta Říma Roberto Gualtieri, v tu chvíli začali tleskat.

„Znovu přináším úpěnlivé prosby dětí, starších lidí, otců a matek, mladých lidí z té zkoušené země, která tolik trpí,“ obracel se papež na Pannu Marii.

21:52
Dnes

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
Dnes
!

Náměstek ruského ministra obrany Sergeje Šojgua Timur Ivanov byl údajně zadržen pro podezření z přijetí úplatku.

21:07
Dnes

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z Ukrajiny obvolávali z falešných čísel české občany a vylákali z nich v přepočtu přes tři miliony korun. Informovala o tom ukrajinská policie, na jejíž sdělení upozornil server Novinky.cz.

Podvod zorganizoval čtyřicetiletý Ukrajinec, pro něhož pracovali z ukrajinské Oděsy dva ukrajinští občané a šest Čechů. Ti byli mezinárodně hledaní kvůli podvodům.

Zobrazit celý online

Video  Humanitární katastrofa na Ukrajině je na spadnutí, říká expert. A jak situací zamíchá „generál bláto“?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa