Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vánoční strom svítí už i ve Vatikánu. Papež si rýpl do konzumních a komerčních Vánoc

Autor: ČTK - 
3. prosince 2022
20:43

Ve Vatikánu dnes oficiálně rozsvítili vánoční strom. Svatý stolec získal 30 metrů vysokou jedli darem od malé horské vesnice Rosello v regionu Abruzzo. Během ceremonie na Svatopetrském náměstí byly rovněž odhaleny osvícené jesličky, které darovala severoitalská vesnice Sutrio, uvedl web Vatican News.

Papež František poděkoval zástupcům italských obcí za jejich dary. Postavy v betlémě ze Sutria jsou vyřezány ze dřeva.

Vatikán dnes slavnostně odhalil také druhé jesličky, darované Guatemalou, které jsou vystaveny v papežské hale Pavla VI. Betlémy podle Františka pomáhají lidem znovu objevit „skutečné bohatství Vánoc“, odlišných „od těch konzumních a komerčních“.

Svatopetrské náměstí ve Vatikánu měla letos původně zdobit 54 metrů vysoká jedle bělokorá z italských hor. Těsně před kácením ale ochránci přírody upozornili, že strom je přes 200 let starý, roste v přírodní rezervaci a tento druh je navíc zákonem chráněný.

Dřevorubci od kácení na poslední chvíli upustili. Vesnice Rosello musela vybrat jiný strom, který poté ozdobily výrobky pacientů z rehabilitačního psychiatrického zařízení.

Papež se dnes nad symbolikou vánočního stromu krátce zamyslel. „Stejně jako stromy, tak i lidé potřebují kořeny. Protože jen ty, které jsou zakořeněny v dobré půdě, zůstávají pevné, rostou, zrají, odolávají větrům, které jimi otřásají, a stávají se orientačním bodem pro ty, kdo se na ně dívají. Ale bez kořenů se nic z toho neděje: Bez pevných základů zůstává člověk vratký. Je důležité udržovat kořeny, v životě i ve víře,“ uvedl.

Italská katolická církev dnes také oznámila, že v rámci uvolnění opatření proti šíření koronaviru znovu zavede během mší podávání rukou, jež symbolizuje mír.

Na vrcholu pandemie bylo toto gesto při bohoslužbách zrušeno. Loni se obnovilo pouze částečně, lidé si měli místo podání ruky pohlédnout do očí či pokynout hlavou.

Video  Kam na nejhezčí vánoční trhy v Evropě?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi