Nejlepší vánoční dezerty: Recept na vánočku, štólu, pudink i perníkovou roládu
-
Mezi typické vánoční moučníky patří vánočka či štóla a v posledních letech také vánoční pudink. Zkuste si je připravit s našimi recepty. A pro milovníky perníkové vůně máme inspiraci v podobě rolády se švestkovými povidly a kapkou rumu.
- 1.
Štóla
Suroviny: 200 g rozinek, 200 g hladké mouky, 170 g másla, 80 g celých mandlí, 50 g strouhaného marcipánu,50 g kandovaného citronu, 35 g kandovaného pomeranče, 25 g krupicového cukru, 25 g droždí, ½ lžičky mleté skořice, 150 ml mléka, 20 ml rumu, 1 vanilkový lusk, kůra z 1 citronu, moučkový cukr.
Postup: Trochu mouky smícháme s rozdrobeným droždím a teplým mlékem, kvásek přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Připravíme si těsto: smícháme zbytek mouky s ostatními ingrediencemi (kromě kandovaného ovoce, mandlí a rozinek). Nakonec do těsta přimícháme kvásek a na chvíli ho necháme odpočinout. Těsto vypracujeme, přimícháme do něj zbytek surovin, rozdělíme na 5 částí, z každé vytvarujeme menší váleček a na vrchní části každého válečku nařízneme po celém obvodu šikmé pruhy.
Válečky poklademe na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou a necháme je blízko trouby vyhřáté na 180 °C kynout asi 20 minut. Nakynuté štóly pečeme v troubě cca 40 minut, po upečení je hojně posypeme moučkovým cukrem.
- 2.
Perníková roláda
Suroviny: 300 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, ½ sáčku kypřicího prášku do perníku, 1 vejce, 3 lžíce medu, 2 lžíce mléka, 1 lžíce hnědého rumu.
Na náplň: švestková povidla, rozinky – nejlépe namočené den předem v rumu, nasekané ořechy, vejce na potření.
Postup: Všechny suroviny zpracujeme v hutnější těsto a na noc necháme v ledničce odpočívat. Druhý den vyválíme placku jako na štrúdl, potřeme vrstvou povidel, posypeme ořechy a rozinkami, pevně zamotáme jako roládu, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C asi 20 minut. Hotovou roládu nakrájíme na tenké plátky.
- 3.
Vánoční pudink
Suroviny: 250 g másla, 250 g strouhanky, 200 g rozinek, 200 ml brandy, 110 g hladké mouky, 4 vejce z 1 jablko, ½ lžičky mletého hřebíčku, 250 g krystalového cukru, 160 g vlašských ořechů, 40 g kandované pomerančové kůry, 60 g kandovaného zázvoru, 3 lžíce medu, 1 lžička mletého nového koření, 1 lžička mletého muškátového oříšku, šťáva a nastrouhaná kůra ze dvou citronů, máslo na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy, smetana ke šlehání z brandy.
Postup: Oříšky osmažíme nasucho na pánvi. Ve větším kastrolu rozpustíme máslo, přidáme med a směs necháme vychladnout. Potom přimícháme brandy, vejce, šťávu a kůru ze dvou citronů. V jiné míse smícháme strouhanku, hladkou mouku, cukr, opražené oříšky, kandovanou pomerančovou kůru, kandovaný zázvor, koření a rozinky. Přidáme vaječnou směs a oloupané a nakrájené jablko a pořádně promícháme.
Formu na pudink vytřeme máslem a vysypeme strouhankou. Hutnou pudinkovou směs do ní vlijeme a zatřeseme, aby se hmota rovnoměrně rozmístila. Připravíme si větší hrnec, který naplníme teplou vodou, a dáme do něj formu. Voda by měla dosahovat tak do tří čtvrtin formy. Vrch zakryjeme alobalem. Puding pečeme ve vyhřáté troubě na 150 °C tři hodiny. Hodinu před koncem pečení sejmeme alobal. Před podáváním ho polijeme neušlehanou smetanou a brandy.
- 4.
Babiččina vánočka
Suroviny: 100 g oleje, 2 vejce, 200 ml mléka, 50 g rozinek, 30 g mandlí, 40 g droždí, 100 g moučkového cukru, 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 1 vejce na potření.
Postup: Droždí rozdrobíme do teplého mléka, přidáme lžičku cukru a necháme vykynout. Mouku prosejeme, přidáme cukr, olej, vejce, kvásek a špetku citronové kůry a muškátového oříšku. Těsto důkladně zpracujeme rukama, necháme na teplém místě vykynout a znovu prohněteme. Přidáme dle chuti rozinky a mandle a necháme 20 minut odpočinout na teplém místě.
Z hotového těsta upleteme vánočku, kterou pečeme prvních 5 – 7 minut na 200 °C, poté snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme přibližně 45 minut. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
VideoVideo se připravuje ...Vánoční pečení: Vánočka Videohub/recepty