Výstava Retro muzea Praha v obchodním domě Kotva připomíná návštěvníkům Vánoce za dob socialismu. Na výstavě nechybí nic, co neodmyslitelně patří k vánoční atmosféře 70. a 80. let, od tehdejší tradiční uniformní výzdoby, přes klasickou štědrovečerní tabuli až po ty nejžádanější dárky. Jedním z největších symbolů, specifických pro Vánoce v socialistickém Československu, se staly foukané skleněné ozdoby ze závodu Jablonex, které se vyvážely do celého světa, a řada rodin je dodnes přechovává, jelikož si bez nich vánoční stromeček jednoduše neumí představit.

Češi si jako vánoční stromeček nejčastěji pořizovali smrk, či jedli a nic se na tom dodnes nezměnilo, ovšem s výjimkou domácností, které si chtějí ušetřit práci s úklidem a před živými stromky, dávají těm přednost umělým, které na tři krále stačí zabalit do krabice a je hotovo. Výzdoba stromečku se v 70. a 80. letech v rámci sousedících domácností moc nelišila, neodmyslitelné byly již zmíněné skleněné koule, sušené pomeranče, ale také například slaměné přírodní ozdoby, typické spíše pro moravské domácnosti. Rozdílem oproti dnešku byly mimo jiné také podstavce pro stromky, které dnes zdaleka nedosahují takové míry barevnosti a kýčovitosti, jako ty před padesáti lety.

Vánoce v 70. a 80. letech v Retro muzeu Praha
Autor: Jiří Koťátko

Byť byl všeho nedostatek, vánoční kolekce musela být v 70. a 80. letech k dostání. Tuto ryze československou specialitu je možné vidět i v Retro muzeu, kolekce vyráběly firmy jako Orion Praha, Maryša Rohatec či Zora Olomouc a začaly již v létě, aby uspokojily poptávku. Fondánové salonky, lanýžové figurky nebo želé arabesky byly k dostání v baleních o váze 250–1000 gramů, a ty nejluxusnější, několikapatrové, k zakoupení v Tuzexu.

Na výstavě nechybí ani ukázka typické štědrovečerní tabule, které společně s ozdobami z větviček, vévodí láhev Svatováclavského červeného vína. Vzorně prostřená tabule se svátečními příbory, podnosem plným cukroví a blyštivými ozdobami také podle tradice čítá jedno prostřené místo navíc.

Nedílnou součástí Vánoc je samozřejmě nadílka, která se dnes oproti 70. a 80. létům liší asi nejvíc ze všeho. Mezi nejžádanější dárky patřily lyže, kolo značky Eska, stavebnice Merkur nebo panenky. Tím opravdovým skvostem, který každému klukovi zajistil jisté místo v kterékoliv partě kamarádů, byla skládací autodráha Ites. Návštěvníci, kteří tuto dobu nezažili, nebo si jejich rodiče tehdy nemohli autodráhu za půl platu dovolit, nemusí zoufat, na výstavě si ji totiž mohou vyzkoušet v celé parádě a to dokonce hned čtyři závodníci najednou.

Vánoce v 70. a 80. letech v Retro muzeu Praha
Autor: Jiří Koťátko

Retro muzeum Praha v OD Kotva je otevřeno denně od 9 do 20 hodin v průběhu vánočních svátků i Nového roku, s výjimkou 24. 12., kdy je otevírací doba od 9 do 14 hodin.