Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Děsivý pohled do mučíren: Zakopeme tě zbitého pod zem a hotovo! Ukrajinci popsali hrůzy, které na nich napáchali Rusové

Autor: rix, ČTK - 
6. října 2022
05:00

Američtí novináři mluvili s patnácti lidmi, kteří popsali mučení ruskými vojáky v Charkovské oblasti, kde Izjum leží, a také se dvěma rodinami, jejichž příbuzní padli do ruských rukou a už se nevrátili. Agentura zjistila, že ruští vojáci unášeli především muže s vazbami na ukrajinské síly, v bezpečí před nimi ale nebyl žádný dospělý.

Na základě zpráv přeživších a policie našli novináři agentury Associated Press v Izjumu deset mučíren. Šlo o vlhké sklepy bez přístupu ke slunečnímu svitu, které páchly močí a hnijícím jídlem.

„Mlátili mě holemi, rukama a kopali do mě. Típali o mě cigarety. Střelili mě do nohou,“ popsal osmatřicetiletý voják Mykola Mosjakyn. Rusové ho podle jeho vyprávění zajali u něho na chalupě. Trápili ho také tak, že ho hodili do jámy se stojatou vodou, spoutali mu ruce a pověsili za pouta. Po třech dnech ho vysadili u nemocnice a řekli mu: „Povězte, že jste měl nehodu.“

Své si s Rusy vytrpěl i voják Andrej Kotsar. Před Rusy se schovával v místním kostele. Když se o pár dní z budovy vynořil, chytila ho ruská hlídka. Okupanti se bavili tím, že mu nohu opalovali rozžhaveným železem. U toho si prý nahlas povídali o tom, že mu nohu uříznou.

Vydal se pro šišky a už se nevrátil

Ivan Šabelnyk se v březnu s kamarádem vydal pro šišky na podpal a už se nikdy nevrátil. Těla mrtvých našel v polovině srpna muž, který šel do lesa pro dříví, když ucítil pach vycházející z mělkého hrobu.

Šabelnyk měl prostřelené ruce, zlomená žebra a jeho obličej byl k nepoznání. Byl ale identifikován podle bundy z továrny, kde pracoval. Jiný muž jeho rodině popsal, že spolu se Šabelnykem podstoupil mučení ve sklepě domu a také ve škole číslo dva. Šabelnykův hrob ukázala novinářům jeho sestra, Olha Zaparožčenková.

Svědkem hrůz byl lékař

Lékař Jurij Kuzněcov, jenž ošetřoval stovky zraněných v Izjumu během ruské okupace, řekl, že lidé pravidelně přicházeli do jeho pohotovosti se zraněními odpovídajícími mučení. Šlo o střelné rány do rukou a nohou, zlomeniny kostí, modřiny nebo popáleniny. O tom, jak ke zraněním přišli, se zpravidla nezmiňovali.

„I když přišli do nemocnice, často jen mlčeli,“ popsal doktor. Vzpomínal, jak k němu na ošetřovnu přišel voják s jasnými zraněními po poutech, ale nechtěl o svém zranění nijak mluvit.

21:56
Dnes

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

20:08
Dnes

Britské úřady vznesly obvinění proti dvěma mužům z centrální Anglie podezřelých z vazeb na ruské rozvědky, policie je spolu se třemi dalšími podezřelými zadržela v souvislosti s březnovým požárem skladu na východě Londýna. Dvacetiletý Dylan Earl čelí obvinění z „napomáhání zahraniční zpravodajské službě“ a dvaadvacetiletý Jake Reeves z „přijímání hmotného daru od zahraniční zpravodajské služby“, muži podle obžaloby plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu, píší britská média. 

Podezřelý Earl stanul před soudem už před několika dny, prokurátoři však o případu informovali až dnes. Soud jej poslal do vyšetřovací vazby společně s dalšími čtyřmi podezřelými, kteří podle agentury AFP čelí méně závažným obviněním. Všichni kromě jednoho podle stanice BBC čelí obvinění ze žhářství.

Britská diplomacie si podle agentury Reuters dnes kvůli případu předvolala ruského velvyslance Andreje Kelina.

19:17
Dnes

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

Zobrazit celý online

Video  Hrozivé záběry z Charkovské oblasti: Provizorní mučírna v Kupjansku  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa