Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nejen Žytomyr a Kyjev, ruskou agresi schytává už i Praha. Rudou barvou to odneslo sídlo velvyslance

Aktualizováno -
5. října 2022
20:58
Autor: ČTK - 
5. října 2022
08:57

Sídlo ukrajinského velvyslanectví v Praze v Bubenči polil někdo v noci na dnešek červenou barvou. Policie bude v reakci na tento incident velvyslanectví nepřetržitě střežit, řekla ČTK mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová. Policie po pachateli pátrá, je podezřelý ze spáchání trestného činu poškození cizí věci.

„Mohu potvrdit, že neznámý pachatel polil oplocení domu v ulici Charlese de Gaulla v Bubenči v Praze 6 červenou barvou. Zjišťujeme, kdo to mohl být,“ řekl dnes ráno ČTK policejní mluvčí. Událost se podle něj stala dnes kolem 03:00, pachatel poškodil plot, informační cedule a schody. Policisté se případem zabývají, zatím ho prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci.

Odpoledne policie zveřejnila na twitteru záběry, na kterých je pachatel vidět, a požádala veřejnost o pomoc při pátrání. „Pátráme po neznámém pachateli, který dnes v noci poškodil barvou plot, schody a informační tabuli ukrajinského velvyslanectví. Pokud ho na záběrech poznáváte, volejte prosím linku 158,“ uvedla.

Rendlová připomněla, že policie zajišťuje bezpečnost všech zastupitelských úřadů, rozsah opatření se stanovuje podle vyhodnocení aktuální bezpečnostní situace. „Velvyslanectví Ukrajiny je od počátku válečného konfliktu posouzeno jako rizikový objekt, avšak do dnešního dne s minimálním výskytem bezpečnostních incidentů," uvedla mluvčí. Opatření, která policie při ochraně úřadu nastavila, se podle ní od únorového začátku ruské invaze několikrát měnila. „V reakci na incident, ke kterému došlo v noci na dnešek, přijala Policie ČR adekvátní opatření, které spočívá v nepřetržitém fyzickém střežení objektu," dodala Rendlová.

Místo Ruska to schytala Ukrajina

V minulosti se podobné akce děly u ruského velvyslanectví v Bubenči. Jeho budovu postříkali demonstranti červenou barvou symbolizující krev v den zahájení útoku Ruska na Ukrajinu. Tehdy, 24. února, před ruskou ambasádou demonstrovaly proti ruské agresi desítky lidí.

Protesty se pak v následujících dnech opakovaly, rudá barva se objevila na schodech před ruským velvyslanectvím. Aktivisté vyzývali k akci nazvané Krvavý měsíc, během níž měli lidé pěti litry umělé krve polít jakýkoliv majetek Ruské federace kdekoliv na světě, a tak upozornit na oběti války na Ukrajině.

9:48
Dnes

Ruské ostřelování za uplynulý den zabilo tři lidi v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny a jednoho člověka v Doněcké oblasti na východě, kde zranilo dalších pět lidí, oznámili dnes podle serveru Meduza ukrajinští regionální představitelé. V Dněpropetrovské oblasti ve střední části země ruské ostřelování poškodilo 11 rodinných domů.

Dva bytové domy utrpěly škody také při útoku v Chersonské oblasti, uvedl šéf tamní regionální správy Oleksandr Prokudin. Obytné domy byly poškozeny taktéž při útocích na vesnici Novosynove v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, sdělil tamní představitel Oleh Syněhubov. Zranění tam podle něj utrpěl jeden muž.

9:15
Dnes

V Bělgorodu dnes od rána opět hoří. Již dříve byla ve městě vyhlášena raketová hrozba.

8:47
Dnes

Si Ťin-pching pojede do Francie, aby přesvědčil evropské země, aby pozvaly Rusko na summit do Švýcarska, píše zpravodajství Politico. Podle zdrojů zpravodaje může Čína odmítnout účast na budoucích mírových rozhovorech o Ukrajině, pokud se jich Rusko nezúčastní.

Zobrazit celý online
Video  Bývalý velvyslanec Ukrajiny v ČR pro Blesk o ruské brutalitě a genocidě: Zbraně budeme potřebovat ještě dlouho.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa