Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hrůzné záběry z osvobozeného Lymanu: Těla padlých Rusů se volně povalují po ulicích!

Autor: ČTK - 
4. října 2022
16:17

Na silnicích Lymanu na východě Ukrajiny, který o víkendu osvobodila ukrajinská armáda, leží těla padlých ruských vojáků, uvedla dnes agentura AP. Podle sobotních vyjádření ukrajinských představitelů se ve městě v téměř úplném obklíčení ocitly tisíce Rusů.

Ukrajinští vojáci po tvrdých bojích o Lyman odklidili těla svých kamarádů, padlé ruské vojáky ale nechali na ulicích. Jejich těla nyní zajišťují představitelé humanitární mise Gruz 200, jejíž název odkazuje na kódové označení ruské armády pro přepravu těl padlých, uvedla v reportáži stanice Nastojaščeje vremja. Pracovníci zkoumají, zda pod těly nejsou miny, a až poté je připravují k převozu. U silnic je totiž podle reportáže ještě množství protitankových i protipěchotních min.

Reportáž stanice Nastojaščeje vremja:

Obyvatelé Lymanu už opustili sklepy, kde se schovávali během bitvy o nadvládu nad městem, a vaří si na ohních, popsala AP. Od května není ve městě tekoucí voda, elektřina ani plyn.

„Stála jsem v chodbě, asi pět metrů odtamtud, když to vybuchlo. Teď špatně slyším,“ řekla agentuře 85letá Valentyna.

„Létalo nám to skoro až na zahradu, rozbilo nám to okna. S tátou, když jsme večer chodili do sklepa, tak jsme tam neměli bez světla ani ničeho dalšího co na práci. Hráli jsme při svíčce karty. A ta někdy i zhasla od (tlakové) vlny,“ popsal stanici Nastojaščeje vremja chlapec z obce Šandryholove, které leží u Lymanu.

Stažení vojsk z Lymanu v Doněcké oblasti přiznala Moskva pouhý den poté, co Putin slavnostně podepsal v Kremlu smlouvy o připojení čtyř ukrajinských regionů s jejich proruskými představiteli. Podle amerických analytiků z Institutu pro studium války (ISW) se po získání Lymanu ukrajinská protiofenziva nezastavila a ukrajinská armáda nyní postupuje dál do Luhanské oblasti.

10:43
Dnes

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před stupňujícími se ruskými útoky. Madrid však pošle baterii raket do systému Patriot. Informoval o tom dnes deník El País a agentura Reuters. Obě jihoevropské země byly v posledních dnech pod tlakem partnerů z Evropské unie, aby systémy Ukrajině poskytly.

8:50
Dnes

Ukrajinský soud dnes poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského, podezřelý je z nezákonného nákupu státních pozemků. Soudce stanovil kauci ve výši 75,7 milionu hřiven (asi 44,8 milionu korun), píše agentura Ukrinform. Solskyj obvinění odmítá. Týkají se událostí z let 2017 až 2021, tedy z doby před jeho nástupem do funkce.

8:05
Dnes

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

Zobrazit celý online

Video  Putin a jaderné zbraně: Velké riziko a jasná červená linie, říká poslanec. Jak zakročit proti Rusku?  - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa