Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hrůzné záběry z osvobozeného Lymanu: Těla padlých Rusů se volně povalují po ulicích!

Autor: ČTK - 
4. října 2022
16:17

Na silnicích Lymanu na východě Ukrajiny, který o víkendu osvobodila ukrajinská armáda, leží těla padlých ruských vojáků, uvedla dnes agentura AP. Podle sobotních vyjádření ukrajinských představitelů se ve městě v téměř úplném obklíčení ocitly tisíce Rusů.

Ukrajinští vojáci po tvrdých bojích o Lyman odklidili těla svých kamarádů, padlé ruské vojáky ale nechali na ulicích. Jejich těla nyní zajišťují představitelé humanitární mise Gruz 200, jejíž název odkazuje na kódové označení ruské armády pro přepravu těl padlých, uvedla v reportáži stanice Nastojaščeje vremja. Pracovníci zkoumají, zda pod těly nejsou miny, a až poté je připravují k převozu. U silnic je totiž podle reportáže ještě množství protitankových i protipěchotních min.

Reportáž stanice Nastojaščeje vremja:

Obyvatelé Lymanu už opustili sklepy, kde se schovávali během bitvy o nadvládu nad městem, a vaří si na ohních, popsala AP. Od května není ve městě tekoucí voda, elektřina ani plyn.

„Stála jsem v chodbě, asi pět metrů odtamtud, když to vybuchlo. Teď špatně slyším,“ řekla agentuře 85letá Valentyna.

„Létalo nám to skoro až na zahradu, rozbilo nám to okna. S tátou, když jsme večer chodili do sklepa, tak jsme tam neměli bez světla ani ničeho dalšího co na práci. Hráli jsme při svíčce karty. A ta někdy i zhasla od (tlakové) vlny,“ popsal stanici Nastojaščeje vremja chlapec z obce Šandryholove, které leží u Lymanu.

Stažení vojsk z Lymanu v Doněcké oblasti přiznala Moskva pouhý den poté, co Putin slavnostně podepsal v Kremlu smlouvy o připojení čtyř ukrajinských regionů s jejich proruskými představiteli. Podle amerických analytiků z Institutu pro studium války (ISW) se po získání Lymanu ukrajinská protiofenziva nezastavila a ukrajinská armáda nyní postupuje dál do Luhanské oblasti.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

20:58
18. 3. 2024

V Charkově a nejbližším okolí sbírají technici úlomky a pozůstatky zbraní, aby mohli vyšetřovat případné válečné zločiny. 

Zobrazit celý online

Video  Putin a jaderné zbraně: Velké riziko a jasná červená linie, říká poslanec. Jak zakročit proti Rusku?  - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa