Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Novinářka, která vystoupila proti Putinově válce: Uprchla z domácího vězení i s dcerou (11)!

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
4. října 2022
13:27

Ruské ministerstvo vnitra zařadilo novinářku Marinu Ovsjannikovovou (44) na seznam hledaných osob. Informovala o tom agentura TASS. Novinářka byla v srpnu obviněna z úmyslného šíření „lživých informací“ o ruských ozbrojených silách, za což jí hrozí až desetiletý trest, a moskevský soud jí uložil domácí vězení. Ovsjannikovová ve zpravodajské relaci státního Prvního kanálu vystoupila s transparentem, na němž odsoudila ruskou agresi na Ukrajině, hrozilo jí 10 až 15 let vězení, nakonec dostala „jen“ pokutu a domácí vězení, odalším potrestání měl soud teprve rozhodnout. Podle zpráv z domácího vězení utekla s jedenáctiletou dcerou.

Není jasné, kde se nyní Ovsjannikovová nachází. Právní zástupce novinářky agentuře AFP potvrdil, že je novinářka hledaná, podrobnosti ale nezmínil. „Není tam, kde měla do 9. října být,“ uvedl právník. Do zmíněného data platilo domácí vězení Ovsjannikovové, očekávalo se, že jej následně soud prodlouží. Případně, pokud by soud přistoupil k tvrdšímu trestu, by se přesouvala do vězení.

„Minulou noc moje exmanželka opustila místo, kam ji soud umístil do domácího vězení, a společně s naší jedenáctiletou dcerou utekla neznámo kam,“ citoval list Daily Mail komentář bývalého manžela Ovsjannikovové pro stanici RT.

Od svého prvního protestu v březnu dostala několik pokut za nepovolené protesty a „diskreditaci“ ruské armády a čelí trestnímu stíhání za šíření „lživých informací“, když minulý měsíc při protestu u Kremlu poukázala na smrt stovek dětí při ruské invazi na Ukrajinu.

Za „lživé“ a „falešné“ ruské úřady pokládají jakékoliv informace odchylující se od oficiální verze, která tažení proti Ukrajině nenazývá válkou, ale „speciální vojenskou operací“. Rusko také přes množící se důkazy o opaku stále oficiálně uvádí, že neútočí na civilisty ani na civilní objekty.

Novinářka: Syn mi řekl, že jsem nám zničila život

Ovsjannikovová po svém prvním protiválečném protestu dostala pracovní nabídku z několika prominentních evropských deníků a krátce působila například pro německý Die Welt. Francie novinářce nabídla azyl. Nicméně ona odmítla s tím, že zůstane v Rusku a bude bojovat o svěření svých dvou dětí do péče. „Můj syn mi řekl, že jsem zničila náš rodinný život, že se na nás každý den nabalují další a další následky mého rozhodnutí,“ uvedla v červnu s tím, že její exmanžel Ivan zřejmě jedná pod nátlakem Kremlu.

15:22
Dnes

Dnes odpoledne do vícepodlažního bytového domu v Belgorodu narazil ukrajinský dron, uvedl Gladkov. „V důsledku výbuchu bohužel zemřel jeden člověk. Dva lidé byli zraněni,“ napsal gubernátor na síti Telegram. Příspěvek doplnil fotografiemi domu s několika vysklenými a poškozenými okny.

14:50
Dnes

Ruská generální prokuratura požádala ministerstvo spravedlnosti, aby zařadilo zpěvačku Allu Pugačovovou na seznam zahraničních agentů. Informuje o tom agentura RIA Novosti. Odvolává se přitom na dokument, který zveřejnil ruský proválečný aktivista Vitalij Borodin.

14:25
Dnes

Evropa se přesunula do předválečné éry, to se nestalo od roku 1945, řekl polský premiér Donald Tusk. „Nejvíc alarmující je, že je možný doslova jakýkoli scénář. Takovou situaci jsme nezažili od roku 1945. Vím, zní to drtivě, zvláště pro lidi z mladší generace, ale musíme si morálně zvyknout na novou dobu. Jsme v předválečné době. Nepřeháním. Každým dnem je to víc a víc evidentní,“ uvedl pro španělský deník El País.

Vyzval také Evropany, aby více utráceli na obranu. Zejména připomněl nutnost vyčlenit na obranu alespoň 2 % HDP podle základního principu NATO.

Zobrazit celý online

Video  Epicentrum - Jaroslav Bžoch  - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa