Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ukrajina má novou válečnou strategii, pochválil expert. Musí ji ale udržet. Jaké chyby dělá Rusko?

Autor: tsv - 
20. srpna 2022
18:21

Analytik pro americký Institut pro studium války (ISW) George Barros v rozhovoru popsal změny v ukrajinské útočné taktice. Domácí armáda nedávno začala podnikat pravidelné útoky na ruské okupanty, a to především na jihu země a Krymském poloostrově. Poradce prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak uvedl, že nová strategie má za úkol vytvořit chaos mezi ruskými vojáky. „Ukrajinci chytře cílí na různou infrastrukturu, zabraňují Rusům převážet těžké zbraně,“ uvádí Barros.

„Tyto precizní cílené zásahy logistických cílů napříč jihem Ukrajiny a anektovaným Krymem jsou součástí koherentního ukrajinského protiútoku s cílem získat zpět moc nad západním pobřežím řeky Dněpr a horní částí Chersonské oblasti,“ popsal Barros pro server Radio Free Europe. Jelikož se Ukrajinci snaží dobýt region zpět, okupanti zde soustředí svou sílu na hned několika frontách. Obranné jednotky proto nyní prioritně zabraňují dodávkám nepřátelského vybavení formou cílených útoků.

„Ukrajinci se nechtějí postavit Rusům napřímo. Cílem je proto oslabit jejich obranu natolik, aby pro ně byla zvládnutelná,“ pokračoval analytik. Dobrým příkladem se stal boj o Hadí ostrov. „Ukrajinci Hadí ostrov nezískali tím, že by tam poslali vzdušné jednotky,“ vysvětloval. „Místo toho konzistentně zasahovali ruské základny až do chvíle, kdy se ruští velitelé rozhodli, že ztráty jsou významnější než přínosy, které by z udržení ostrova plynuly.“

„Stejný postup vidíme i v Chersonské oblasti a do určité míry i na Krymu,“ dodal.

Málo vojáků a neschopní nováčci

Jedním z hlavních problémů ruské armády je nedostatek vojáků, které se Kreml snaží hledat mezi nezkušenými dobrovolníky. „Obvykle jim říkají bataliony.  Seskupují skupiny o 300 až 400 vojácích na jednotku, často jsou to lidé bez vojenských zkušeností a v některých případech je posílají na frontu po 30 dnech výcviku,“ uvedl analytik. „Tohle nevytvoří dostatečnou a efektivní útočnou sílu a vycvičit dobrého vojáka rozhodě trvá déle než třicet dní.“

Taktik, jak naverbovat více civilních občanů do armády, má ale Rusko víc, doplnil. Zmínil například manipulaci mladých nebo vysílání odsouzených vězňů k předním liniím.

Jde o celou Ukrajinu, snažit se budou dál

„Otázkou je, zda se Ukrajině podaří úspěšně udržet svou protiofenzivu dalších šest nebo osm týdnů, aby se dostala do bodu, kdy dostatečně vyčerpá ruské jednotky. Očekával bych také růst koordinovaných snah partyzánů a už nyní vidíme, že se velení pokouší vytvořit podmínky pro jejich zapojení do protiútoku,“ pokračoval Barros.

„Rusové se jaksi zmatečně snaží anektovat okupovaná území s pomocí podvodných referend. Lidé by si měli pamatovat, že cíl Kremlu zůstává stejný: získat plnou politickou a územní kontrolu nad Ukrajinou,“ apeloval. „Ačkoli můžeme slýchat tvrzení funkcionářů o tom, že se jen soustředí na Donbas a jih, jde jim o celou Ukrajinu.“

„I pokud by Moskva v tomhle všem neuspěla najednou, v budoucnosti využijí veškerého vlivu, který si na Ukrajině budou schopni udržet, aby dosáhli toho, co započali,“ uzavřel.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

Video  Rusy na Krymu vyděsily exploze: Utíkali z pláží pryč  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa