Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Osočení Čecha obviněného z rabování na Ukrajině: Ohrozil prý svou jednotku!

Autor: VaB, ČTK - 
28. června 2022
05:00

Rabování k válce bohužel patří. Vždy se najde skupina, která konflikt využije ve svůj prospěch. Už od začátku se s takovými lidmi ale na Ukrajině nemazali. Rabující obyvatele většinou pochytali a lepenkou nebo obalovací fólií je přilepili ke sloupům. A to, i když mrzlo. Rabovat měl i jeden z Čechů – ukrajinští vojáci ho tehdy za krádež červeného baretu zbili. Jako to ale bylo s Filipem Simonem? Své spolubojovníky měl údajně ohrozit...  

Hned od začátku války Ukrajinci dávali jasně najevo, že si rabování nenechají líbit. A s oblibou zveřejňovali snímky potrestaných zlodějů. Většinou je lepící páskou nebo obalovací fólií přilepili ke sloupům a občas jim i sundali kalhoty.  

A co pak? Někteří jim dali dokonce “na holou” nějakým klackem. Tehdy policisté říkali, že podobní lupiči budou nejen zadrženi, ale také potrestání a zostuzeni.  

Za krádež ho zbili 

Server Seznam Zprávy v pondělí přinesl rozhovor s jedním z mužů, který měl na Ukrajině rabovat. Filip Simon webu řekl, že koncem března v jednom opuštěném domě ve vesnici u předměstí Kyjeva vzal mimo jiné zhruba 12 stříbrných investičních slitků. „Byly zatavené v plastu a byla k nim krabička s certifikátem ukrajinské banky. Nevím, kolik měly slitky gramů,“ uvedl bývalý dobrovolník a doplnil, že své jednání zpětně považuje za chybu. 

Sebral dokonce i červený baret. Ten je v armádě považován skoro až za posvátný. Získávají ho většinou členové speciálních jednotek nebo výsadkáři. Simon se jeden takový baret pokusil ukrást. Moc si ho neužil, vojáci, se kterými na Ukrajině slouži,” na to přišli a zbili ho za to. Předali ho i tamní policii, ta ho ale bez důkazů a obvinění propustila.  

Ohrozil jednotku?

Jeden z uživatelů sociální sítě, jehož jméno jsme se rozhodli nezveřejnit, popsal Filipovo údajné další jednání. „Ty chudáci Češi, co byli tak neprávem zbití tady (na Ukrajině pozn. red.), rabovali. Osobně jsem byl u toho, když u Filipa našli kradené zlato a stříbro,” napsal.  

A dodává: „Nejen to, Filip kvůli jeho rabovaní ohrozil spolubojovníky na životech včetně dalších Čechů tím, že jim na noční hlídce sebral noční vidění, aby mohl rabovat a kluky nechal slepé.” Jeho tvrzení však potvrdit nijak nelze.

Policie vyšetřuje dva podezřelé 

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) podezřívá dva české dobrovolníky z rabování ve válečné zóně v okolí Kyjeva. Byli členy praporu ukrajinské armády Karpatská Sič, který bojoval u hlavního města s ruskou armádou.  

V případě viny jim hrozí až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Oba jsou již v Česku, ukrajinská policie je propustila bez obvinění. Případem se ale dál zabývají čeští kriminalisté.

Video  Hlubuček se zbavuje majetku. Uzel posmrtně ordinuje. A plánuje Putin mobilizaci?  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters, aktu.cz
Video se připravuje ...

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa