Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ruští velitelé se stahují z Chersonu: Bojí se Ukrajinského útoku?

Autor: rix, ČTK - 
20. srpna 2022
05:00

Z okupovaného Chersonu se údajně stahují ruští velitelé, kteří se bojí ukrajinské protiofenzivy. Ukrajincům se již podařilo obsadit všechna důležitá místa v okolí města a směřují k jeho znovudobytí. Místní úředník Jurij Sobolevskij potvrdil, že ruští generálové z města prchli.

Zástupce vedoucího Rady Chersonské oblasti se podle webu pravda rozpovídal o tom, že ukrajinské ozbrojené síly kontrolují všechny hlavní silnice v oblasti Chersonu. „To může být důvod ústupu vojenského velení. Většina z nich již Cherson opustila a máme jasné zprávy, že se tak stalo,“ potvrdil Sobolevskij. 

Sobolevskij se dále domnívá, že morálka ruských jednotek je v současné době obzvláště nízká, protože všechny jejich plány týkající se Chersonské oblasti selhaly. Velkým úspěchem ukrajinských sil bylo poškození mostu Kachovka. Tento most byl jednou z posledních zásobovacích cest ruských okupantů. Ukrajinci tak odřízli další způsob pro zásobování tohoto města. 

Rusům se sice v uplynulých dnech podařilo částečně opravit zasažený Antonivskyj most, jeho stav ale nadále není dobrý. Poškozený je i hlavní železniční most nedaleko Chersonu. Od konce července tak Rusové používají pro zásobování jen nedaleký pontonový most, dodalo britské ministerstvo obrany ve zprávě shrnující nejnovější poznatky britských zpravodajských služeb.

„I když se Rusku podaří mosty opravit, budou stále velmi zranitelné,“ říká rovněž zpráva britského ministerstva obrany. „Pozemní zásobování pro několik tisíc ruských vojáků na západním břehu je téměř jistě závislé na pouhých dvou pontonových mostech,“ dodalo britské ministerstvo.

Cherson bylo první větší město, kterého se ruské síly po invazi do sousední země zmocnily, načež získaly kontrolu i nad Chersonskou oblastí. Před časem se začalo hovořit o ukrajinské protiofenzivě v tomto regionu s cílem osvobodit ho od okupačních sil; ukrajinská armáda začala v posledních týdnech získávat zpět pozice v oblasti, k čemuž jí pomáhají dodávky zbraní ze Západu.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

Zobrazit celý online

Video  Rusy na Krymu vyděsily exploze: Utíkali z pláží pryč  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa