Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ruská propaganda se zase ozvala: Atomový hřib v televizi a Kadyrova výzva, aby Putin přitlačil

Autor: Darina Jíchová - 
4. října 2022
20:40

Ruský prezident Vladimir Putin a hrozba použití jaderných zbraní v rámci jeho války na Ukrajině, to je téma, o kterém se mluví od počátku invaze letos v únoru. Intenzivněji se tomu věnuje pozornost v souvislosti s Putinovým pátečním projevem spojeným s oficiální anexí 4 ukrajinských oblastí. Čeští i zahraniční experti si myslí, že jsou to jen výhrůžky. To kremelské „hlásné trouby“ – televizní moderátoři, analytici a prezidentovi spojenci, jsou jiného názoru, domnívají se, že Putin by „atomovku“ užít měl, uvedl list Daily Mail.

V ruské televizi NTV se objevily záběry nahánějící strach – zlověstný atomový hřib, který je spojovaný s nukleárním výbuchem. Ze strany moderátorů šlo o taktiku, jak postrašit Západ a připravit ho na „jaderný útok“. Zároveň opět zesílily hlasy volající po tom, aby Putin ve svém tažení na Ukrajině přitlačil a „podnikl drastické kroky“ vedoucí k výhře na Ukrajině.

„Výhra na Ukrajině“ se ale Putinovi neustále vzdaluje, ukrajinská protiofenziva je účinná, o víkendu například Kyjev získal strategické město Lyman, i když Moskva tvrdí, že se jejich jednotky záměrně stáhly na výhodnější pozice.

Kadyrov volá po eskalaci

Záběry „Armagedonu“ po dopadu atomové bomby, včetně lidí v plynových maskách, se v televizi objevily po slovech jednoho z největších Putinových spojenců čečenského vůdce Ramzana Kadyrova žádajícího atomový úder proti Ukrajině. Televizní síť NTV vlastní dceřiná společnost Gazpromu, plynárenského gigantu pod kremelským diktátem. Právě skrze něj řídí Putin dodávky plynu do Evropy – což je další „zbraň“, kterou vedle atomových hrozeb proti Západu uživá.

Kadyrov vyzval k vyhlášení stanného práva v pohraničních oblastech a užití taktické jaderné hlavice na frontě. „Nevím, co ministerstvo obrany hlásí našemu nejvyššímu veliteli (poz. red. Putinovi), ale podle mého názoru potřebujeme užít drastičtější taktiku,“ uvedl Kadyrov na svém Telegramu. Zkritizoval rovněž ruské velitele, kteří podle něj selhali v boji proti ukrajinským „satanistům a fašistům“.

6:02
Dnes

Dobré ráno, Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.

Evropa musí převzít odpovědnost za svou vlastní bezpečnost a nespoléhat se ve velké míře na podporu zemí, jako jsou USA, uvedl v textu Michel. Ten bude ve čtvrtek předsedat summitu EU, kde vedoucí představitelé čeká jednání o podpoře Ukrajiny, která již přes dva roky čelí ruské agresi.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

Zobrazit celý online

Následně televize NTV přišla s videem nazvaným: V očekávání jaderného konfliktu: Jak se zbraně hromadného ničení staly součástí geopolitické hry. A jak je zvykem v kremelské rétorice a propagandě, i v tomto videu byl viníkem hrozby jaderné války Západ, přesně jak to říká Putin a všichni jeho přívrženci.

Ztráta Lymanu? Nevysvětlitelné

„Jsme v situaci, kdy má Západ jasně navrch v otázce zdrojů a vojenské techniky i zbraní,“ komentoval politický a vojenský analytik Vasilij Kašin. „Síla Ruska je nyní založená jen na jeho jaderném arzenálu,“ dodal. Ukrajinským jednotkám se skutečně daří, a to i díky podpoře západních spojenců, kteří v neděli Kyjevu přislíbili další zbraně v hodnotě přes 2 miliardy korun, mělo by se jednat o slovenské houfnice.

Nejposlednějším výsledkem ukrajinského postupu je osvobození zmiňovaného Lymanu a dalších obcí v jeho okolí. „Nemůžu to vysvětlit v rámci vojenských termínu, tenhle ústup, tohle vzdání se,“ nechal se slyšet vojenský velitel v záloze a obvykle loajální Putinův poslanec Andrej Guruljev. „Je to milník, a to nejen vojensky, ale i politicky, hlavně teď,“ navázal Guruljev. „Je to problém systému lží, který mluví o dobrém vývoji operace, když je to ve skutečnosti špatné. Ryba hnije od hlavy. To neviděli, kolik vojáků postupuje na Lyman? Neměli snad informace? Jestli ne, jakto? Problém není v našich vojácích na frontě, ale ve velitelských štábech, ti nerozumějí situaci,“ zakončil svůj výstup Guruljev.

Video  Projev Vladimira Putina z 30. září 2022  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa