Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Alžběta II. (†96) milovala divadlo, na představení chodila tajně: To její se ale musí přejmenovat

Autor: ula - 
25. září 2022
05:00

Pro královnu Alžbětu II. (†96) truchlí i umělci po celé Velké Británii. Ačkoliv nemusela, divadla na den jejího pohřbu zrušila všechna představení. Panovnice byla patronkou londýnského Národního divadla, mnoho divadel navštívila oficiálně, byla přítomna na mnoha premiérách, ale divadlo milovala nejen kvůli svým královským povinnostem. Často se na představení vydávala potají, když světla v hledišti zhasla, aby dopřála sobě i publiku nerušený zážitek. Divadlo Jejího Veličenstva v Londýně se ale podle tradice musí přejmenovat.

„S velkým zármutkem si připomínáme odchod naší nejdéle vládnoucí monarchy, Jejího Veličenstva královny - na snímku z roku 1952 na Royal Gala představení krále Jindřicha VIII.,“ napsalo na své sociální sítě londýnské divadlo The Old Vic v den Alžbětiny smrti. A stejně jako další divadelní scény po celé zemi drželi účinkující a diváci před večerním představením minutu ticha. V den jejího pohřbu téměř všechna divadla v zemi zrušila svůj program a divákům vrací peníze za vstupné.

Královna Alžběta divadlo podporovala nejen kvůli svým královským povinnostem. U některých divadel stála během své dlouhé vlády u jejich založení. Byla patronkou Národního divadla v Londýně, roky na něj dohlížela a zajímala se o jeho produkci. Patronát momentálně převzala králova manželka Camilla. V roce 1997 královna slavnostně otevřela Shakespearovo divadlo Globe v Londýně a další léta byla opět jeho patronkou.

Pro královnu hrál i neznámý Hugh Jackman

V roce 1999 se královna vydala na oficiální obhlídku londýnských divadel, navštívila divadlo Young Vic, divadlo Almeida, Národní divadlo a nakonec zhlédla muzikál Oklahoma! v divadle Lyceum. Zajímavostí je, že tehdy v představení hrál tehdy ještě neznámý muzikálový herec Hugh Jackman.

Královna milovala muzikály. Její sestřenice Elizabeth Ansonová v rozhovoru řekla, že jejími oblíbenými muzikály jsou starší klasiky jako Showboat, Oklahoma! a Annie Get Your Gun. Nebránila se ovšem ani novějším kouskům. Během oslav Platinového jubilea letos na jaře byla celá jedna část věnována právě muzikálům, kdy před Buckinghamským palácem zazpívali umělci hity z nejnavštěvovanějších muzikálů na West Endu.

Tajné výlety do divadel

Alžběta II. se svým chotěm často chodila do divadel tajně. Nejznámější je její tajný výlet v roce 2009 do divadla New London Theatre (nyní divadlo Gillian Lynne) na cenami ověnčenou a kritiky oceňovanou činohru Válečný kůň. Bylo to logické, že královna chtěla jako milovnice koní vidět právě tento kousek. Jakmile v hledišti zhasla světla, Alžběta a Philip se vplížili do svého lóže a před začátkem přestávky se vytratili, aby se opět po začátku druhého dějství vrátili. Diváci si samozřejmě už během představení všimli, kdo s nimi sedí v divadle, a na konci odměnili nejen účinkující, ale také královský pár potleskem ve stoje. Podle určitých zdrojů se královský pár vyjadřoval o hře s nadšením.

V roce 2013 se královna dokonce setkala s hlavním hrdinou Válečného koně - loutkou Joeym.

Královniny tajné výlety do divadel se opakovaly. Údajně nechtěla diváky i herce rozptylovat svou přítomností, chtěla si také divadlo užít, o její návštěvě věděla vždy jen produkce. V roce 1993 se vydala do divadla na komedii Crazy for You a očití svědci říkali, že se Alžběta skutečně královsky bavila a měla úsměv od ucha k uchu. V roce 2006 vyrazila na muzikál Billy Elliot, v roce 2012 ji lidé zahlédli na úspěšné komedii Sám na dva šéfy (One Man, Two Guvnors). Její poslední tajnou návštěvou byl muzikál My Fair Lady.

Divadlo Jejího Veličenstva se přejmenuje

Jedno z londýnských divadel, kde se hraje úspěšný muzikál Fantom opery, se jmenuje Divadlo Jejího Veličenstva. Divadlo bylo postaveno v roce 1897. Od roku 1901 až do roku 1952 se divadlo jmenovalo Divadlo Jeho Veličenstva. To se změnilo, když na trůn nastoupila Alžběta II. Nyní bude divadlo opět přejmenováno na Divadlo Jeho Veličenstva. Mluvčí společnosti LWTheatres, která budovu vlastní, už přejmenování portálu Whats on Stage potvrdil, zatím ale nebylo určeno přesné datum, kdy se tak stane. Odhaduje se, že k přejmenování dojde ve chvíli, až bude Karell III. oficiálně korunován.

Video  Král Karel III. v Ediburghu u rakve své matky, královny Alžběty II.  - Reuters
Video se připravuje ...

diskutujici ( 25. září 2022 07:58 )

Tady bychom měli taky přejmenovat letiště

Zobrazit celou diskusi