Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Budíček v pět ráno: Jak se lídři Commonwealthu dozvídali o skonu královny Alžběty II. (†96)?

  • Autor: Darina Jíchová - 
    13. 9. 2022
    05:00

    Zpráva o smrti královny Alžběty II. (†96) zasáhla mnohé zcela nepřipraveně, i přes vysoký věk vždy byla symbolem vitality a nezměrné vůle žít. Většina lidí se dozvěděla o jejím skonu ze sociálních sítí anebo z médií. Na státnické úrovni to probíhalo jinak. Jak přijímali novinku lídři Commonweathu, jehož oficiální hlavnou je právě britský panovník? Koho museli budit uprostřed noci? Informaci ze sdružení 54 států přinesla stanice Sky News.

  • 1.Nový Zéland

    Novozélandskou premiérku Jacindu Ardernovou budili v 5 hodin ráno tamního času, aby jí sdělili smutnou novinku. Baterkou jí do oken přišel posvítit policista, který dostal povinnost předat zprávu premiérce. „Nevšední a mimořádná osobnost,“ řekla o královně Ardernová. „Její poslední dny přesně zachycují, kým byla. Pracovala do poslední chvíle pro lidi, které milovala,“ premiérka Alžbětě II. vzdala hold.

    Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová s partnerem Clarkem Gayfordem při setkání s britskou královnou Alžbětou II. Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová s partnerem Clarkem Gayfordem při setkání s britskou královnou Alžbětou II. | Reuters

    „Necítím jen hluboký zármutek, ale také neskonalý vděk ženě, která zcela oddala svůj život službě druhým. A bez ohledu na to, co si mnoho lidí myslí o roli monarchie, myslím, že je nepopiratelné, že všechno dělala pro svůj lid a její lid zahruje i občany Nového Zélandu,“ prohlásila Ardernová ve svém projevu.

  • 2.Nigérie

    Také africká Nigérie je součastí národů Commonwealthu, nezávislost na Británii získala v roce 1960, čtyři roky od královniny první oficiální návštěvy. Když se do země v roce 2003 Alžběta II. vrátila, vyzvedla klíčovou roli Nigérie v rámci Commonwealthu. Cenila si hlavně její vůdčí pozice na rovině afrického rozvoje.

    Video  Britové truchlí po smrti Alžběty II. (†96): Před palácem už je záplava květin  - reuters
    Video se připravuje ...

    Současný prezident Muhammadu Buhari neváhal vyjádřit svůj „obrovský“ zármutek nad její smrtí. „Její veličenstvo, naše zesnulá královna, byla jediným britským panovníkem, který znal na 90 procent své populace,“ uvedl nigerijský prezident. „Její vláda byla zcela unikátní a zcela báječná,“ dodal. „Příběh moderní Nigérie nikdy nebude kompletní bez kapitoly věnované královně Alžbětě II., impozantní světové osobnosti a význačné lídryni. Svůj život věnovala tvorbě lepšího světa pro svůj národ, Commonwealth i zbytek světa,“ zakončil.

  • 3.Karibik

    Karibské státy se v posledních letech zaměřily na přestavbu a královnu jako hlavu států nahradily politickými figurami, které požadují, aby se Británie omluvila za kolonizační éru. Nicméně královnina smrt je zasáhla a nad jejím odchodem státy truchlily.

    Video  Jaký byl kouzelný život královny Alžběty II.?  - Videohub
    Video se připravuje ...

    Jamajský premiér Andrew Holness připomněl, že královna od své korunovace až do roku 2002 ostrov naštěvovala každé desetiletí. „Bez pochyb měla zvláštní a vřelé pouto s naším lidem. To, že už nikdy víc neuvidíme její světlo, nás rozesmutnilo. Na její historickou vládu ale budeme pamatovat,“ uvedl. V březnu na Jamajku zavítal princ William s manželkou Kate. Holness tehdy překvapil oznámením, že se Jamajka chce stát plně nezávislým státem, referendum proběhne v roce 2025.

  • 4.Austrálie

    I australskou hlavou státu byla královna Alžběta II., její role byla samozřejmě pouze a hlavně ceremoniální. „Během těch sedmi neuvěřitelných desetiletí byla Její veličenstvo nevšední a povzbuzující konstatou nehledě na ty rapidní změny světa,“ komentoval australský premiér Anthony Albanese.

    Video  Co způsobí smrt britské panovnice Alžběty II?  - Business Insider
    Video se připravuje ...

  • 5.Kanada

    Konstantou byla i pro Kanaďany. „Nemůžu uvěřit, že naše poslední setkání bylo to poslední,“ uvedl krátce po oficiální kondolenci premiér Justin Trudeau. S královnou sdílel nejeden vtípek, jednou ho Alžběta II. dokonce pokárala, že jí připomněl „jak stará je“. „Bude mi chybět, rozhovory s ní i její rady,“ doplnil a zmínil, že Kanadu navštívila celkem 22krát.

    Kanadský premiér Trudeau s královnou Alžbětou II. Kanadský premiér Trudeau s královnou Alžbětou II. | Reuters

  • 6.Královniny vtipy

    Vtipy o věku byly, zdá se, královninou specialitou, amerického exprezidenta George Bushe mladšího nenechala zapomenout, že ji postaršil o 200 let a nevynechala příležitost, aby ho na to neupozornila. Také bývalý náměstek prvního ministra Severního Irska Martin McGuinness se stal cílem jejího humoru. Opatrně se v roce 2016 zeptal na její zdravotní stav, odpovědí mu bylo: „No, jsem ještě naživu, jak vidíte.“

    Video  Jaký byl jídelníček britské královny?  - Videohub
    Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi