Buckinghamský palác letos v únoru oznámil, že královna se nakazila koronavirem a pociťuje mírné příznaky onemocnění covid-19. O nejstarší a nejdéle vládnoucí panovnici na světě se všichni okamžitě začali obávat – přestože byla očkovaná, její věk je notně pokročilý, a tak byla v rizikové skupině lidí, pro které by mohl být vir covid-19 fatální. Nebyly to ale jediné zdravotní neduhy, s nimiž se potýkala – loni v říjnu strávila noc v nemocnici kvůli blíže nespecifikovaným zdravotním obtížím, což také vyvolalo mezi jejími příznivci velkou nejistotu.

Poslední dobou se navíc na veřejnosti objevovala jenom velmi sporadicky – především proto, že začala mít problémy s chůzí, musela si vypomáhat hůlkou, a v soukromí za zdmi svého domova prý dokonce využívá kolečkové křeslo (což je činnost, při které ji údajně nesmí nikdo vidět, natož třeba vyfotografovat). Když se však na konci března se zúčastnila mše ve Westminsterském opatství na počet svého manžela prince Philipa, který zemřel loni v dubnu, vypadala velice čile. Využila sice opory v podobě hůlky i rámě syna prince Andrewa (62), zdálo se však, že je už zase fit.

VIDEO: Zdravotní potíže a duševní poruchy, které pronásledují královské rodiny 

Video
Video se připravuje ...

Zdravotní potíže a duševní poruchy, které pronásledují královské rodiny Videohub

Ale opak je pravdou! Podle BBC se britská vladařka rozhovořila o svém zdraví při videohovoru s mužem, kterého koronavirus připravil o otce a bratra, a se zaměstnanci nemocnice, kde se léčil – a která otevřela jedno oddělení na její počest. Covid-19 byl tématem číslo jedna. „Člověka to velmi unaví a vyčerpá, že?“ prohodila panovnice během videohovoru se zdravotníky a pacienty londýnské nemocnice. „A tahle hrozná pandemie. Není to pěkný výsledek.“

Tím všem dala jasně najevo, že i jí se dotknul takzvaný pocovidový syndrom, jenž kromě únavy a slabosti zahrnuje i třeba bolesti hlavy, nespavost, deprese nebo zhoršení všech stávajících onemocnění... Což by možná vysvětlovalo, jak je možné, že dáma, která chodila na několikakilometrové procházky se svými pejsky a ještě donedávna jezdila na koni, během pár měsíců takto „sešla“.

Fotogalerie
59 fotografií