Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Král Karel III. zavítal do Československa a Česka pětkrát: Poprvé ho pozval prezident Havel

/
  • Král Karel III. navštívil Česko několikrát.
    9. září 2022 ● 13:54

    Král Karel III., který se ve čtvrtek po úmrtí své matky Alžběty II. stal novým britským králem, v minulosti třikrát navštívil Českou republiku a dvakrát i Československo. V souladu se svými zájmy se tu věnoval zakládání památkového fondu na ochranu pražských památek, třikrát navštívil i Brno a rovněž například ekologickou vesnici na Moravě či zámek Jezeří v Severočeském kraji.

  • 1.

    Pozvání od Havla

    Na první soukromou návštěvu, která trvala od 6. do 10. května, přijel Charles do Československa se svou tehdejší manželkou princeznou Dianou na pozvání prezidenta Václava Havla. Zavítali i do Bratislavy a Brna.

    Jejich druhý den zahrnoval návštěvu princezny Diany ve škole pro sluchově postižené v Radlicích, projev krále Karla III. na půdě Univerzity Karlovy, oběd s prezidentským párem na zámku v Lánech i prohlídku pražských památek v doprovodu Karla Schwarzenberga. Charles také sám odjel na Mostecko prohlédnout si zámek Jezeří.

    Třetí den se britský královský pár vydal do Brna, kde je vítalo zcela zaplněné Dominikánské náměstí.

    Princezna Diana, zdatná plavkyně, se jeden den návštěvy vydala po ránu tajně si zaplavat do Podolí. Zpátky domů odjela 9. května, král Karel III. až o den později.

  • 2.

    Charles jako potomek Jiřího z Poděbrad

    Karel III. pobýval na soukromé třídenní návštěvě od 21. do 23. prosince. S Václavem Havlem připravoval založení nadace na ochranu pražských památek a jejích architektonických děl pod názvem Pražský památkový fond. Havel tehdy mimo jiné poznamenal, že princ (nyní král) je potomkem Jiřího z Poděbrad a princezna Diana je potomkem rodu Přemyslovců.

  • 3.

    Prohlídka pražského hradu

    Na třídenní pracovní návštěvě od 3. do 5. června se Charles spolu s tehdejším prezidentem Havlem zúčastnili benefičních akcí Pražského památkového fondu, který společně založili.

    Druhý den návštěvy si král Karel III. v doprovodu prezidenta Havla a pražského primátora Jana Koukala prohlédl Jižní zahrady Pražského hradu a večer byl přítomen benefiční akci památkového fondu, konané v Jižních zahradách.

    Třetí den král Karel III. navštívil mši, kterou v chrámu svatého Víta na Pražském hradě sloužil za mír v Evropě biskup Jaroslav Škarvada. Také si prohlédl Památník národního písemnictví ve Strahovském klášteře. V Praze navštívil i Johna Muchu, vnuka světoznámého českého malíře a grafika Alfonse Muchy, a jeho matku Geraldinu Muchovou.

  • 4.

    Výlet do Brna

    Na třídenní návštěvě od 30. října do 1. listopadu 2000 si král Karel III. nejdříve prohlédl opravené barokní zahrady v terasách pod Pražským hradem, na jejichž opravě se podílel Pražský památkový fond a investoval do ní několik milionů korun.

    Druhý den návštěvy král zavítal i do Brna, kde si prohlédl Technologický park a v nedalekém Vyškově zahájil činnost Britského vojenského poradního a výcvikového týmu. V Ostré nad Labem navštívil areál firmy Botanicus – zdejší království rostlin a vesnici historických řemesel – a zasadil tam symbolický spojený dvojstromek anglického dubu a české lípy.

    Třetí den návštěvy navštívil válečné veterány v pražském Domově Sue Ryderové.

  • 5.

    Poslední návštěva

    Na čtyřdenní návštěvě Česka od 20. do 23. března čekalo na krále Karla III. s jeho novou chotí vévodkyní Camillou v hlavním městě i na Moravě setkání s politiky, památky, divadlo, mše, návštěvy škol či ekologické vesnice.

    První dva dny byli v Praze, kde je na Hradě přijal tehdejší prezident Václav Klaus. Pobyt v české metropoli strávili prohlídkou památek a procházkami. Zavítali například do kostela svatého Cyrila a Metoděje, kde věnovali pozornost památníku hrdinů heydrichiády a promluvili s veterány sloužícími za druhé světové války v Británii. Druhý den šli na mši a do Stavovského divadla na Dona Giovanniho.

    Třetí den se program krále a vévodkyně rozdělil. Charles se bez Camilly sešel s tehdejším premiérem Janem Fischerem a pak sám odjel na Moravu. Tam si prohlédl ekologickou vesnici Hostětín na Uherskohradišťsku a v Brně promluvil se studenty na Masarykově univerzitě. Dostal také univerzitní zlatou medaili. Camilla zůstala v Praze, kde zavítala do jinonického střediska pro výcvik slepeckých psů a do baletní přípravky Národního divadla.

    Čtvrtý den oba opět v Praze navštívili gymnázium The English College, jehož jsou patrony. Měli tam jít s exprezidentem Václavem Havlem a jeho ženou Dagmar. Setkání ale bylo zrušeno, protože bývalá hlava státu náhle onemocněla.

    5:26
    20. 9. 2022

    Královna Alžběta II. strávila na trůně 70 let a dožila se 96 let a zdálo se, že její vláda nikdy neskončí a že ona sama je nesmrtelná. Její úmrtí ale připomnělo lidem v Británii i po celém světě, že smrtelnosti a nevyhnutelnému toku času nedokáže vzdorovat nikdo, ani monarcha, napsala agentura AP.

    Mnozí Britové se teď obracejí na terapeuty nebo psychology a popisují jim, že smrt královny v nich znovu probudila zármutek nad vlastními blízkými, o které přišli už dříve.

    5:23
    20. 9. 2022

    Královská rodina sdílela fotografii a dojemná slova na rozloučenou pro zesnulou královnu.
    „Kéž ti zástupy andělské zpívají ke tvému odpočinku. V láskyplné vzpomínce na Její veličenstvo královnu,“ stojí v příspěvku.

    5:19
    20. 9. 2022

    Dobré ráno, také dnes Vám budeme přinášet informace z Velké Británie, která se vzpamatovává z odchodu své královny Alžběty II.

    Zobrazit celý online

    Fotogalerie
    97 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

Tomasj: Proč píšete Karel III. , když je to Charles III.

(09. 09. 2022 16:33)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy