Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zdraví královny (†96) se hroutilo od smrti prince Philipa. Muže svého života přežila o rok a pět měsíců

Autor: dnav - 
9. září 2022
12:30

Zdraví královny Alžběty se začalo výrazněji zhoršovat od úmrtí jejího manžela prince Philipa v dubnu 2021, píše britský Daily Mail. Královna Alžběta byla čím dál tím častěji nucena rušit osobní účast na veřejných událostech a kvůli problémům se zády se na veřejnosti objevovala pouze s hůlkou. V únoru letošního roku překonala covid, který ji ale zanechal „unavenou a vyčerpanou“. Alžběta zemřela 8. září ve věku 96 let po více než 70 letech na britském trůně.

Princ Philip, vévoda z Edinburghu a manžel královny Alžběty, zemřel v dubnu minulého roku ve věku 99 let, v úmrtním listu popsal královský lékař jako příčinu smrti „vysoký věk“. Philip, který se narodil roku 1921 jako řecký a dánský princ Philip, byl nejdéle žijícím mužským členem královské rodiny a s královnou Alžbětou byli sezdáni více než 70 let. Jeho smrt byla pro královnu Alžbětu velkou ranou a dle jejích slov zanechala v jejím životě „velkou prázdnotu“. Fotka, na které královna Alžběta seděla na Philipově pohřbu v kapli svatého Jiří na hradě Windsdor kvůli koronavirovým restrikcím sama, obletěla svět a stala se smutným symbolem osamělosti, ve které v té době mnoha lidí umíralo.

Video  Osamocená Alžběta a rozesazená rodina: Pohřeb prince Philipa v kapli sv. Jiří  - reuters
Video se připravuje ...

Od úmrtí Philipa, kterého popsala jako svoji „skálu“, se pak královnino zdraví začalo zhoršovat. V říjnu 2021, po náročném podzimním programu, jí její doktoři nařídili odpočinek a ten samý den byla královna potají přijata do nemocnice krále Edwarda VII., ve které podstoupila „preventivní vyšetření“. Hned následující den však byla propuštěna a podle vyjádření královské rodiny byla „v dobré náladě“ a vykonávala lehké pracovní povinnosti na hradě Winsdor. Královna však musela kvůli návštěvě nemocnice zrušit plánovanou dvoudenní návštěvu Severního Irska, což byla první v řadě oficiálních událostí, kterých se v následujících měsících nemohla ze zdravotních důvodů zúčastnit.

Královna měla problémy s páteří, letos překonala covid

Na začátku následujícího měsíce musela zrušit svoji účast na klimatickém summitu Cop26 v Glasgow a o necelé dva týdny později i na každoročním Festivalu paměti, události organizované Britskou královskou legií na památku těch, kdo přišli o život ve službách Velké Británie. O den později, 13. listopadu, se pak chtěla zúčastnit tradiční mše na tzv. Remeberance Sunday, ale nedovolily jí to problémy s páteří. Prince Charles k tomu tehdy na otázky novinářů Sky News uvedl, že královna je v pořádku. „Jakmile je vám 95, není to tak jednoduché jako dřív,“ řekl k tomu a následně v narážce na svůj vlastní věk dodal: „Je to špatné i v 73.“  Královna pak i nadále čelila „epizodickým pohybovým problémům“ a v posledním roce svého života používala při pohybu hůlku, se kterou se na veřejnosti poprvé objevila v říjnu. Tyto problémy vedly k tomu, že svoji účast na veřejných událostech byla nucena často zrušit či se zúčastnit pouze virtuálně.

V únoru tohoto roku pak měla královna Alžběta i přes to, že byla trojnásobně očkována, pozitivní test na covid. Dle vyháření královské rodiny cítila pouze mírné příznaky, ale v dubnu pak při hovoru s pracovníky londýnské Královské nemocnice řekla, že„tato hrozná pandemie je velmi únavná a vyčerpávající“. I během své nemoci, když se izolovala na hradě Windsdor, královna Alžběta pokračovala v lehkých pracovních povinnostech, některé z plánovaných virtuálních audiencí ovšem byla nucena zrušit.

Chtěla i nadále pracovat, na jubileu posvačila s Paddingtonem 

V březnu se nezúčastnila Dne Commonwealthu a v dubnu následně ani bohoslužby na Zelený čtvrtek. Na konci března se však po delší době opět objevila na veřejnosti u příležitosti mše na památku jejího manžela prince Philipa, kde kráčela s hůlkou a za podpory svého syna Andrewa, vévody z Yorku. Královna však i přes zdravotní problémy zůstávala odhodlána tvrdě pracovat, což znepokojovalo její blízké. „Rodina a blízcí poradci  královně doporučili, aby se tolik nezatěžovala, i když by to mělo znamenat, že se nezúčastní více událostí, než by chtěla“ napsal magazín US v květnu 2022. „Její účast se řeší u každé události na specifické bázi , takže pokud se někdy necítí na 100 %, její povinnosti za ni převezme někdy jiný, ať už princ Charles, nebo někdo z dalších seniorních členů královské rodiny.“

20. května se královna poprvé za skoro 60 let nezúčastnila každoročního prvního zasedání parlamentu, na kterém panovník tradičně pronese tzv. Královský nebo Královnin proslov. Zastoupili ji její syn princ Charles a vnuk princ William, přičemž prvně jmenovaný poprvé pronesl proslov. V červnu pak proběhly oslavy platinového jubilea královniny vlády, které byly provázeny spoustou veřejných událostí. Královna opět musela většinu vystoupení z obav o její zdraví vynechat, palác však zveřejnil video královny s medvídkem Paddingtonem a na závěr oslav pak zamávala oslavujícím davům z balkonu Buckinghamského paláce, kde stála v doprovodu své nejbližší rodiny. 8. srpna se pak tradiční přivítání královny čestnou stráží na hradě Balmoral pro pohodlí panovnice odehrálo v soukromí a minulý týden královna Alžběta vynechala tzv. Braemarské shromáždení, populární událost, která je součástí Skotských her.

Následovat nyní bude královnin pohřeb a období státního smutku. Královna Alžběta bude na britském trůně následována svým synem Charlesem, který bude vládnout jako Karel III. Britský.

Video  Britové truchlí po smrti Alžběty II. (†96): Před palácem už je záplava květin.  - reuters
Video se připravuje ...

Video  Britové truchlí po smrti Alžběty II. (†96): Před palácem už je záplava květin.  - reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi