Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Smrt královny zdrtila světové lídry: Co vzkázali Biden, Macron, Zelenskyj či Čaputová?

  • Autor: mav,ČTK - 
    Aktualizováno -
    9. 9. 2022
    12:09
    8. 9. 2022
    20:41

    S vyjádřeními soustrasti po úmrtí královny Alžběty II. přispěchali četní světoví státníci. Mnohé země za její vlády teprve vznikly či získaly nezávislost, jen malá část světové populace zažila jiného panovníka v Londýně.

    „V období smutku a přeměn bude mě i moji rodinu utěšovat vědomí toho, jakému respektu a široké oblibě se královna těšila,“ napsal Charles, nový král a syn zesnulé panovnice. Je si vědom toho, že její odchod těžce pocítí lidé v Británii i po celém světě.

    Královna Alžběta II. na závěr oslav zdraví davy před Buckinghamským palácem. Královna Alžběta II. na závěr oslav zdraví davy před Buckinghamským palácem. | Reuters

  • 1.Čerstvá premiérka Trussová

    „Královna Alžběta II. byla skálou, na které byla vystavěna moderní Británie. Naše země za její vlády rostla a kvetla, uvedla čerstvá britská premiérka Liz Trussová, kterou Alžběta jmenovala do funkce v úterý. O královnině úmrtí  se dozvěděla v 16:30 místního času, uvedl její mluvčí. Buckinghamský palác zprávu zveřejnil o dvě hodiny později.

    Královna Alžběta II. během jmenování Liz Trussové Královna Alžběta II. během jmenování Liz Trussové | Reuters

    Královna Alžběta II. během jmenování Liz Trussové Královna Alžběta II. během jmenování Liz Trussové | Reuters

  • 2.Obdivovaná celým světem

    „Byla obdivována po celém světě pro své vůdcovství a oddanost,“ uznal generální tajemník OSN António Guterres a na Twitter přidal fotku Alžběty na valném shromáždění roku 2010. Předtím tam byla již roku 1957 a Guterres ji označil za „dobrého přítele Spojených národů“. Připomněl i její loňskou řeč na klimatické konferenci OSN v Glasgow.

  • 3.USA: Srdcem s Británií

    Jsme srdcem a myšlenkami s rodinou královny Alžběty II. a obyvateli Spojeného království. Na tiskové konferenci to uvedla mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová v první reakci poté, co britská média informovala o úmrtí 96leté panovnice.

    „Alžběta II. byla více než panovnice, definovala éru,“ vyjádřil se později prezident Joe Biden. 

    „Ve světě neustálých změn byla pro generace Britů stálou oporou a zdrojem útěchy a hrdosti. Byla první britskou panovnicí, ke které mohli lidé na celém světě cítit osobní a bezprostřední vztah – ať už ji slyšeli v rádiu jako mladou princeznu promlouvat k dětem Spojeného království, shromáždili se u televizorů při její korunovaci, nebo sledovali její poslední vánoční projev či její platinové výročí na svých mobilních telefonech. A ona jim na oplátku zasvětila celý svůj život,“ dodal prezident, jemuž bylo devět, když se Alžběta chopila vlády.

    Americký prezident Joe Biden s manželkou Jill uctili památku zesnulé královny Alžběty II. u britské ambasády. Americký prezident Joe Biden s manželkou Jill uctili památku zesnulé královny Alžběty II. u britské ambasády. | Reuters

    5:26
    20. 9. 2022

    Královna Alžběta II. strávila na trůně 70 let a dožila se 96 let a zdálo se, že její vláda nikdy neskončí a že ona sama je nesmrtelná. Její úmrtí ale připomnělo lidem v Británii i po celém světě, že smrtelnosti a nevyhnutelnému toku času nedokáže vzdorovat nikdo, ani monarcha, napsala agentura AP.

    Mnozí Britové se teď obracejí na terapeuty nebo psychology a popisují jim, že smrt královny v nich znovu probudila zármutek nad vlastními blízkými, o které přišli už dříve.

    5:23
    20. 9. 2022

    Královská rodina sdílela fotografii a dojemná slova na rozloučenou pro zesnulou královnu.
    „Kéž ti zástupy andělské zpívají ke tvému odpočinku. V láskyplné vzpomínce na Její veličenstvo královnu,“ stojí v příspěvku.

    5:19
    20. 9. 2022

    Dobré ráno, také dnes Vám budeme přinášet informace z Velké Británie, která se vzpamatovává z odchodu své královny Alžběty II.

    Zobrazit celý online

  • 4.Alžběta Pevná a Veliká

    „Jsme v myšlenkách s královskou rodinou a všemi, kteří ve Spojeném království a na celém světě oplakávají královnu Alžbětu II.,“ vyjádřil soustrast Charles Michel, předseda Evropské rady (tzv. europrezident). „Kdysi se jí říkalo Alžběta Pevná, vždy nám svou službou a oddaností ukazovala důležitost trvalých hodnot v moderním světě.“

    „Jen málokdo tvořil světovou historii tak jako Její Veličenstvo královna Alžběta II. Její nezlomný závazek k povinnosti a službě byl příkladem pro všechny. Celý svět truchlí s britským národem. Byla opravdu královnou Alžbětou Velikou,“ nazvala ji zase předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolová.

  • 5.Přítelkyně Francie

    „Její Veličenstvo královna Alžběta II. ztělesňovala britskou národní kontinuitu a jednotu přes 70 let. Budu si ji pamatovat jako přítelkyni Francie, královnu srdcí, která zanechala trvalou stopu ve své zemi,“ kondoloval francouzský prezident Emmanuel Macron.

  • 6.Důležitá součást kanadské historie

    „S nejtěžším srdcem jsme se dozvěděli o smrti nejdéle vládnoucí kanadské panovnice, Jejího Veličenstva královny Alžběty II. Byla neustále přítomna v našich životech – a její služba Kanaďanům zůstane navždy důležitou součástí historie naší země,“ uvedl Justin Trudeau, předseda kanadské vlády.

    „Při ohlédnutí na její život a vládu, která trvala několik desetiletí, si Kanaďané budou vždy pamatovat moudrost, soucit a vřelost Jejího Veličenstva a vážit si jich,“ dodal premiér, který ji v březnu navštívil na hradě Windsor.

    Královna Alžběta a premiér Kanady Justin Trudeau Královna Alžběta a premiér Kanady Justin Trudeau | Reuters

  • 7.Psala i německé dějiny

    Královna Alžběta II. psala historii a těšila se nejvyšší úctě v celém světě, napsal v kondolenci německý prezident Frank-Walter Steinmeier.

    Úmrtí britské královny Alžběty II. ukončilo jednu éru, své zemi, Evropě i světu panovnice prokazovala oddanost a propůjčovala důstojnost. V prohlášení to uvedla někdejší německá kancléřka Angela Merkelová. Dodala, že si na Alžbětě rovněž cenila vysokých morálních hodnot.

    „Zprávu o úmrtí královny Alžběty II. jsem přijala s hlubokým zármutkem. Její smrt znamená konec jedné éry,“ uvedla Merkelová. „Neexistují slova, která by dokázala ocenit mimořádný význam královny, jejího smyslu pro povinnost, morálních principů, její oddanosti a důstojnosti, které po sedm desetiletí prokazovala Spojenému království, Evropě a světu,“ poznamenala.

    Merkelová uvedla, že s vděčností vzpomíná na osobní setkání s královnou. A to včetně toho posledního v loňském roce na konci kancléřčiny 16leté vlády. Dodala, že všechna tato setkání považuje za nezapomenutelná.

    „V tuto chvíli myslím obzvláště na královskou rodinu a krále Charlese III.,“ dodala.

  • 8.Zavázaná Ukrajina

    „Ve jménu ukrajinského lidu posíláme upřímné kondolence královské rodině, celému Spojenému království i Společenství národů,“ tweetuje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

  • 9.Inspirace pro Čaputovou

    „Má nejhlubší soustrast královské rodině, lidu Spojeného království a celého Společenství národů,“ neopomněla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ani skutečnost, že Alžběta II. byla vedle Velké Británie panovnicí dalších 14 suverénních států a hlavou Společenství národů (Commonwealthu), které sdružuje hlavně další bývalé kolonie. „Sedm dekád pevného vedení a oddanosti své zemi skrze mnohé globální výzvy učinily z královny Alžběty II. vzor a inspiraci pro nás všechny,“ dodala prezidentka.

  • 10.Polovina australských dějin

    „Historická vláda a dlouhý život věnovaný povinnosti, rodině, víře a službě došly ke konci,“ uvedla v prohlášení další z vlád Jejího Veličenstva, ta australská. „Australská srdce se obracejí k lidu Spojeného království, který dnes truchlí, vědouce, že budou cítit, že ztratili část toho, co činí jejich národ celým.“

    Útěchou jim prý mohou být zrovna slova Alžběty II.: „Zármutek je cena, kterou platíme za lásku.“

    Také vláda připomněla, že Alžběta vládla po polovinu samostatné existence Australského společenství, jak zní celý název země: „Vztah mezi Austrálií a Británií po dobu vlády Jejího Veličenstva se vyvíjel a zrál.“

    „Byla královnou po celý můj život; myslím na důstojnost Jejího Veličenstva a její empatii, její odhodlání i neúnavnou pracovitost,“ uvedl generální guvernér Austrálie David Hurley (69), který zastupuje hlavu státu v době její nepřítomnosti – prakticky pořád. A na její nesobeckost a nepolevující závazek vůči lidu, jemuž sloužila. Vůči nám.“

  • 11.Módí: Zosobněná slušnost

    Podle indického premiéra Naréndry Módího byla královna Alžběta II. věrnou stoupenkyní naší doby. „Zosobňovala slušnost a důstojnost ve veřejném životě,“ dodal Módí s tím, že královna poskytla své zemi a národu „inspirativní vedení“. Indie získala nezávislost roku 1947 a republikou se stala roku 1950, dva roky před Alžbětiným nástupem.

  • 12.Král králi

    „Vaše Veličenstvo, nejdražší Charlesi, s hlubokým zármutkem ze smutných zpráv o zesnutí Jejího Veličenstva královny Alžběty II., Vaší milované matky, bych chtěl vyjádřit Vašemu Veličenstvu a britskému lidu jménem svým i španělské vlády a lidu naši nejhlubší soustrast,“ zni kondolenční telegram od španělského krále Felipeho, jak jej zveřejnil jeho úřad na Twitteru. „Bez pochyby byla svědkem, psala a tvarovala mnohé z nejrelevantnějších kapitol historie našeho světa za posledních sedm dekád.“

    Španělský premiér Pedro Sánchez rálovnu označil za „postavu světového významu a svědka i autora britských a evropských dějin“.

  • 13.Silné pouto s Belgií

    „Na královnu Alžbětu II. vzpomínáme s hlubokou úctou a velkou sympatií. Odhodlaná a moudrá, zasvětila svůj dlouhý život službě britskému lidu,“ kondoluje nizozemská královská rodina – král Willem-Alexander, královna Máxima a vysloužilá panovnice Beatrix. „Cítíme silné pouto ke Spojenému království a jeho královské rodině, sdílíme nyní jejich zármutek.“

     

  • 14.Drahá příbuzná

    „Se smutkem jsem se svou rodinou přijal zprávy, že má drahá příbuzná, Její Veličenstvo královna Alžběta II., zesnula,“ napsal na svém webu švédský král Karel XVI. Gustav. „Královna sloužila svým zemím a Commonwealthu s vynikající oddaností a smyslem pro povinnost. Byla konstantou nejen v britské společnosti, ale mezinárodně. Navíc byla vždy dobrou přítelkyní mé rodiny a pojítkem naší sdílené rodinné historie.“

  • 15.Ve štěstí i zármutku

    „Královská rodina je hluboce zarmoucena zprávami, že Její Veličenstvo Královna Alžběta II. zesnula,“ uvedl třetí ze skandinávských monarchů, norský král Harald V. „Skoro století zasvěcovala svůj život službě Společenství národů, následovala britský lid v dobrých časech i špatných, v časech štěstí i zármutku.“

  • 16.Zlepšila vztahy

    „Její státní návštěva Irska roku 2011 znamenala klíčový krok v normalizaci vztahů s naším nejbližším sousedem,“ připomněl irský ministerský předseda Micheál Martin. „Návštěva byla ohromným úspěchem, do velké míry díky mnohým graciézním gestům a vřelým poznámkám královny. Její popularita u irského lidu byla také zcela zřejmá a zjevně udělala na královnu velmi pozitivní dojem.“

  • 17.Hlavy křesťanů

    Papež František v kondolenčním vzkazu novému králi Charlesovi III. vyzdvihl „velkorysou službu britskému národu a společenství, příkladnou oddanost úkolům, pevné svědectví víry v Ježíše Krista“ zesnulé panovnice. 

    „Ochotně se přidávám ke všem, kdo oplakávají její ztrátu a modlím se za věčný odpočinek zesnulé královny. Poroučím její vznešenou duši milosrdné dobrotě našeho nebeského Otce,“ stojí dále v prohlášení, jež na webu zveřejnil Vatikán.

    František královnu – a zároveň hlavu anglikánské církve – uvítal roku 2014 ve Vatikánu, setkala se i se třemi jeho předchůdci.

  • 18.Putin: Nenahraditelná ztráta

    Ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil soustrast novému britskému králi Charlesovi III. Putin podle agentury TASS ocenil autoritu, jaké se královna těšila na mezinárodní scéně, a připomněl lásku a úctu jejích poddaných. Novému panovníkovi popřál odvahu tváří v tvář této nenahraditelné ztrátě.

    Británie silně podporuje Ukrajinu, a je tak vysoko na ruském seznamu „nikoli přátelských zemí“. Jako k politice obecně ani k invazi na Ukrajinu se Alžběta otevřeně nevyjadřovala, ovšem občas se oblékla do ukrajinských národních barev a ze svých peněz podpořila ukrajinské běžence.

  • 19.Státní smutek v Brazílii

    „V tento pro celý svět smutný den vyhlašujeme tři dny státního smutku a vyzýváme brazilský lid, aby vzdal hold královně Alžbětě II.,“ prohlásil brazilský prezident Jair Bolsonaro; přitom Brazílii s Británii nepojí nějaké zvláštní vztahy, bývala portugalskou kolonií a není členem Commonwealthu. Alžběta tam roku 1968 pár dní strávila. Kondolují i další země ze Střední a Jižní Ameriky včetně vlády Argentiny – a to ještě země neurovnaly své vztahy od války o Falklandy.

  • 20.Velká ztráta pro britský lid

    Soustrast rodině i britskému národu vyjádřili například prezidenti Číny, Iráku či Jižní Koreje. Japonský premiér Fumio Kišida označil smrt královny za velkou ztrátu pro celý svět a také ostatní lídři vyzdvihli její výjimečnost a neúnavnou službu lidu a zemi.

    „Královna Alžběta... sehrála výjimečně důležitou roli v míru a prosperitě světa. V roce 1975 navštívila Japonsko a významně přispěla k posílení japonsko-britských vztahů... Je to velká ztráta nejen pro britský národ, ale i pro mezinárodní společenství,“ uvedl japonský premiér.

    Také v Japonsku lidé uctívají zesnulou královnu Alžbětu II. Také v Japonsku lidé uctívají zesnulou královnu Alžbětu II. | Reuters

    Za „velkou ztrátu pro britský lid“ označil úmrtí královny i čínský prezident Si Ťin-pching, který v dopise novému králi Charlesi III. vyjádřil hlubokou soustrast. Si Ťin-pchingovo oficiální prohlášení, odvysílané čínskou státní televizí CCTV, připomnělo, že Alžběta II. byla prvním britským panovníkem, který navštívil Čínu. „Přikládám velkou důležitost rozvoji čínsko-britských vztahů a jsem připraven spolupracovat s králem Charlesem III,“ uvedl čínský prezident.

  • 21.Truchlí královské rodiny

    Dánská královna Margrethe II., která nastoupila na trůn před 50 lety a je nyní nejdéle vládnoucím monarchou v Evropě, označila Alžbětu II. za „výjimečnou postavu mezi evropskými panovníky a velkou inspiraci pro nás pro všechny“. „Bude nám moc chybět,“ uvedla dánská královna v prohlášení. Královnin smysl pro povinnost a další kvality ocenili také švédský král Carl XVI. Gustaf, norský král Harald V. a finský prezident Sauli Niinistö.

  • 22.Dalajláma a Nový Zéland

    Zármutek nad smrtí Alžběty II. dnes vyjádřil tibetský duchovní vůdce dalajlama. „Vzpomínám si, jak jsem v mládí v Tibetu viděl fotografie její korunovace v časopisech,“ napsal v kondolenčním dopise jejímu synovi králi Karlovi III. „Vaše matka prožila smysluplný život, který charakterizovala důstojnost, silný smysl pro povinnost a vřelé srdce, což jsou vlastnosti, jichž si všichni vážíme,“ dodal.

    Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová novinářům řekla, že ji dnes krátce před 5:00 místního času vzbudila baterka, jíž jí svítil do ložnice policista, který jí přišel oznámit zprávu o smrti Alžběty II. Ta byla i oficiální hlavou novozélandského státu. „Poslední dny královnina života v mnoha ohledech zachycují to, kým byla. Pracovala až do konce ve prospěch lidu, který milovala,“ prohlásila Ardernová. Podle novozélandské premiérky byla Alžběta II. výjimečná žena, kterou si bude pamatovat díky jejímu smíchu.

    Video  Co způsobí smrt britské panovnice Alžběty II?  - Business Insider
    Video se připravuje ...

dr.x.crement ( 8. září 2022 22:10 )

Bože,to je moc smutný den pro celou Zemi­....­....­....­...up­římnou soustrast!

Zobrazit celou diskusi