Královnino zdraví bylo intenzivně sledováno po celou dobu její vlády. Ale právě v posledních letech bylo pod drobnohledem ještě více než kdy jindy. Postaráno o ní bylo doslova královsky. Její domácnost měla tým zdravotníků, kteří byli v pohotovosti čtyřiadvacet hodin denně. Vedl je profesor sir Huw Thomas. Právě on měl vždy poslední slovo. 

Thomas je součástí týmu královských lékařů již 16 let a v roce 2014 se stal královniným osobním lékařem. „Je to velká pocta a velmi obohacující role,“ nechal se slyšet podle deníku The Guardian. Nejzásadnější prohlášení ale musel vydat 8. září 2022. 

„Po zhodnocení královnina zdravotního stavu jsou lékaři Jejího Veličenstva znepokojeni a doporučili, aby zůstala pod lékařským dohledem,“ uvedl tým pod vedením sira Huwa Thomase. Zpráva doslova obletěla celý svět. Byla to právě výsada světově uznávaného gastroenterologa rozhodovat o tom, jaké zprávy o královnině zdraví se dostanou na veřejnost. 

Thomas se také podílel na porodu členů královské rodiny a byl součástí týmu, který se staral o vévodkyni z Cambridge, když v roce 2015 porodila dceru Charlotte a o tři roky později nejmladšího syna Louise 

Práci v královské rodině si oblíbil. „Povaha práce je zajímavá, protože vidíte, jak funguje úplně jiná organizace a královská domácnost,“ vysvětlil. Jak ale záhy dodal, pacienti jsou pro něj pořád jen pacienty a všem se snaží pomoci stejným dílem. 

Video
Video se připravuje ...

Královna Alžběta navštívila Česko: Připomeňte si historické okamžiky. Videohub

Fotogalerie
54 fotografií