To až dosud ministerstvo kvůli drobné administrativní chybě na straně spolku odmítalo. Externí firma totiž dodala podklady pro úřad práce s dvoudenním zpožděním, kvůli čemuž platby sociálního a zdravotního pojištění odešly několik dní po termínu.

Nic nepomohl ani fakt, že samo Amerfo na chybu přišlo a okamžitě ji napravilo. Hrozilo přitom, že spolek bude muset propustit desítky postižených, takřka nezaměstnatelných lidí.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí respektuje vynesený rozsudek krajského soudu a v dalším postupu bude samozřejmě uplatňovat postup, který navrhl soud. Čili nové řízení a nové rozhodnutí v dané věci,“ řekla novinářům Veronika Paseková, která ministerstvo ve věci před soudem hájila. Doplnila, že ministerstvo nicméně zváží podání kasační stížnosti.

Chtějí omluvu ministryně

„Verdikt by měl ovlivnit leckdy drakonické postupy ministerstva práce a sociálních věcí,“ míní ředitel spolku Pavel Paleček. Dvouletou existenční nejistotu pro neziskovou společnost Amerfo podle něj zavinili přehnaně iniciativní úředníci MPSV v čele s bývalou ministryní Janou Maláčovou (ČSSD).

„Kvůli bagatelnímu pochybení dodnes zadržují spolku příspěvek přes dva miliony korun na již vyplacené mzdy postižených. Do podobné situace ale MPSV dostávají stovky jiných subjektů, kdy MPSV porušuje zákon, aby ušetřilo peníze,“ uvedl Paleček s tím, že spolek očekává nápravu od ministerstva a omluvu od bývalé ministryně.

Verdikt pomůže i ostatním

Kauza neziskové společnosti Amerfo je důležitá především tím, MPSV nevyhovělo ve stovkách obdobných případů jiným společnostem. Ani jedna z nich však případ nežalovala u soudů.

„Výsledek soudního procesu má mít zásadní vliv na provoz desítek dalších sociálních podniků, které se dostaly nebo dostanou do podobné situace. Za pouze formální pochybení již nebude moci ministerstvo trestat podobně drakonickým způsobem, jako nás,“ uzavřel ředitel Amerfo Paleček.

Invalidé v nejistotě

Spolek Amerfo provozuje v Brně Atomový kryt 10-Z pod Špilberkem ve spolupráci s Moravským zemským muzeem, Technickým muzeem v Brně, Vojenským historickým ústavem Praha a dalšími kulturními institucemi. Kromě toho provozuje ekologický projekt Retro-use a projekt Franz Kafka Špitál.

V kultuře a turismu zaměstnává téměř sto lidí s hendikepem. Tito lidé by v důsledku postupu MPSV přišli o práci. Naštěstí přišla podpora od Brna, které se za spolek ve sporu s MPSV postavilo.

VIDEO: Archeolog Jiří Zubalík o nálezu protileteckých krytů v areálu Vlněny.

Video
Video se připravuje ...

Archeolog Jiří Zubalík o nálezu protileteckých krytů v areálu Vlněny Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
7 fotografií