Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Maláčová jako hvězda Základního instinktu: Za fotky a sítě se z eráru platilo i na ministerstvu práce

Autor: for, ČTK - 
4. února 2022
09:15

Správce sítí a fotografa měla i bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Informaci přináší server Seznam Zprávy, který také v minulém týdnu informoval o tučných výplatnicích fotografů exministryně financí Aleny Schillerové (ANO). Zatímco na financích si fotografové přišli i na více než 75 tisíc korun měsíčně, na MPSV pobírali klasické tabulkové platy. Podle Maláčové oba zaměstnance využívalo celé ministerstvo, teď už ale takové pozice na úřadu nejsou.

Dvorního fotografa měla na svém ministerstvu také Jana Maláčová, exministryně práce a sociálních věcí a také hlavní tvář pro ČSSD neúspěšných voleb do Poslanecké sněmovny. Podle vyjádření mluvčí rezortu se ale nejednalo o „osobního“ fotografa, ale o profíka, který se staral o audivizuální obsah pro celý rezort. 

Zatímco exministryně Schillerová utratila za dva profesionály kolem 75 tisíc měsíčně, fotograf a správce sítí si na MPSV užívali platy ve 12. a 13. platové třídě - podle tabulek se jedná o plat ve výši asi 25-35 tisíc korun měsíčně v závislosti na zkušenostech (možné jsou u tabulkových platů ale i štědré odměny). 

Mluvčí MPSV Eva Davidová uvedla, že dříve byl na odboru komunikace zaměstnán na plný úvazek jeden referent, který natáčel a fotil. 

Podobně jako v kauze exministryně Schillerové, i u Maláčové došlo k tomu, že fotograf rezort po volbách opustil. „V současné době na MPSV nepracuje nikdo, kdo by na plný úvazek spravoval sociální sítě či byl zaměstnán jako fotograf či kameraman,“ napsala serveru Seznam Zprávy mluvčí. 

Maláčová: Vyčítali mi selfie 

Maláčová na zjištění serveru reagovala. Připomněla, že byla za svůj audiovizuální obsah spíše kritizována v tom směru, že není tak kvalitní a že pochází přímo z její ruky - selfie a podomácku natočená videa. Hájí tak tím pracovní náplň osob zodpovědných za focení a za správu sítě. 

„Téměř všichni pracovníci tiskového oddělení uměli fotit, dva točit videa, ale jeden zaměstnanec byl výlučně grafik. Na MPSV se hojně dělaly živé vysvětlující streamy s odborníky pro veřejnost. Nejvíce během pandemie k Antiviru, právům zaměstnanců, jak chránit sociální služby, k ošetřovnému, Izolačce ale i ke spravedlivé důchodové reformě nebo jak žádat o dávky,“ popisuje Maláčová, k čemu se lidé využívali. 

Bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). | Facebook Jany Maláčové

Propagaci v rámci voleb platila sociální demokracie. „Předvolební videa a profesionální fotky zajišťovala ČSSD (agentura Ewing),“ upřesňuje dále Maláčová. Některé ze snímků by se ale mohly za volební materiál považovat. 

Nástupce Maláčové, ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL), si své sítě spravuje sám, jak dále zmiňují Seznam Zprávy. Fotodokumentaci pak zajišťuje Jurečkovi tisková mluvčí nebo jiný zaměstnanec z oboru komunikace.

Dva miliony za Schillerové

Zhruba roční práce pro fotografa a kameramana stála u Schillerové i s odvody asi 2,5 milionu korun. Její nástupce Zbyněk Stanjura už zadal audit. „Ministr financí v této věci zadal audit, který se zaměří na fungování, personální zajištění a financování odboru vnějších vztahů a komunikace,“ sdělil serveru Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Tomáš Weiss. Právě na tomto odboru pracovali fotograf David Šedivý, který pořizoval snímky Schillerové zejména na instagram, a kameraman Jakub Konečný, který měl na starosti hlavně videa na facebook. Audit bude trvat podle serveru několik týdnů.

Nebyli to fotografové, kteří mi fotili pouze fotky na instagram, jak to účelově vykládají někteří novináři,“ řekla už dříve Schillerová televizi Prima. „Šlo o fotografa a kameramana ministerstva financí, profesionály, kteří pracovali na tiskovém odboru a spolu i s dalšími kolegy utvářeli mediální obraz celého ministerstva,“ tvrdí bývalá ministryně.

Mnohé snímky ale byly stylizované a osobní, Schillerová se fotila s květinami nebo například s pávem. Exministryně to přiznala v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. „Uznávám jednu věc, že tam byla celá řada mých fotek spíš osobnějšího rázu,“ řekla. Za takové osobní snímky a videa platilo podle ní fotografovi a kameramanovi hnutí ANO. Podle Aktuálně.cz ANO zaplatilo Šedivému 180.000 korun a Konečnému 217.500 korun.

Babiš: ANO nic platit nebude

S tím nesouhlasí předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš. „Ne, hnutí ANO to nebude platit, to je problém paní předsedkyně, ona se s tím musí vypořádat. Hnutí ANO to řešit nebude, protože se (Schillerová) stala členkou (ANO) až 21. října minulého roku,“ řekl serveru Seznam Zprávy. Peníze už ale byly z transparentního účtu ANO oběma mužům odeslány, píše Aktuálně.cz.

Video  Jana Maláčová o ČSSD  - Blesk
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 5. února 2022 21:50 )

No, teď je holkám v patách Pekarová...KDOPAK to financuje jí ?? Pidistarna TOP09 těžko, že by opět daňový poplatník???

Henry Verner ( 5. února 2022 13:49 )

A to kdyby se ještě ráčili podívat na šéfku Středočeského kraje.
Není to stejné a tutlané novinovými pisálky?

UFO1 ( 5. února 2022 07:27 )

Tak je alespoň vidět jaky tým si p.Babis uměl vybrat, fotografové odvedli mizerii,měli by penízky vrátit,ty fotky ukazují nedostatky žen

UFO1 ( 5. února 2022 07:16 )

Pan Babiš je prostě gentleman,tak dotoval a plnil jejich sny,kariéra a krasa Zrcadlo ,zrcadlo ,kdo je nejkrásnější.....

esprit ( 4. února 2022 22:50 )

jjusa za fotky fotografům platí, nevíte proč?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa