„Cizinci se na nás obracejí, protože se chtějí zapojit do české společnosti, ale potřebují například pomoci překonat jazykovou bariéru nebo se zorientovat v určité oblasti, typicky na trhu práce nebo v českém školství,“ řekla Covrigová.

Ukrajinci, Vietnamci, Indové

Nejpočetnější klientelou jsou Ukrajinci, jejichž počet po napadení země Ruskem ještě vzrostl. Na druhém místě byli do začátku války Rusové. „S trochu větším odstupem jsou klienti z Vietnamu a Indie. Každopádně v posledních dvou letech se struktura dramaticky změnila,“ řekla Covrigová. Před začátkem války ICP odbavilo z celkového počtu asi 26,7 procenta Ukrajinců, nyní je to 47 procent. U Rusů počet klesl z 19,66 procenta na 11 procent.

Že mezi největší obtíže cizinců patří jazyk a vyřízení úředních dokumentů, potvrdil také klient ICP Nikita Rybalkov, který se narodil v běloruském Minsku a do Prahy přijel původně studovat. „Překvapila mě náročnost vyřizování různých povolení, zejména povolení k pobytu. Bylo potřeba dát dohromady velké množství dokumentů. Pokoušel jsem se tím prokousat sám, ale nakonec jsem se na doporučení obrátil na ICP,“ řekl. Teď má povolení k trvalému pobytu a za půl roku bude žádat o české občanství.

Dlouhodobě nejvyhledávanější službou je právní poradenství, které v ICP hledá průměrně 43 procent klientů. Jejich počet ale loni klesl na 34 procent. Podle Covrigové je to dáno tím, že řada Ukrajinců má status dočasné ochrany, a právní záležitosti tak nemusí řešit. „Naopak vzrostla potřeba po doprovodech a tlumočení, což je spojené s tím, že uprchlíci z Ukrajiny jsou tu mnohem méně orientovaní než dlouhodobá pracovní migrace nebo studenti,“ řekla. Zájem o výuku češtiny vzrostl z pěti na 22 procent klientů.

Tisíce klientů

Zřizovatelem ICP je hlavní město Praha. Má zhruba 70 zaměstnanců a nasmlouváno dalších 40 učitelů, lektorů či tlumočníků. Za dobu své existence odbavilo přes 50 000 klientů, vloni to bylo 9 657 lidí. ICP podle Kovačeviče nejen pomáhá cizincům, ale nabízí pomoc školám, zdravotnickým zařízením a úřadům práce a spolupracuje také s radnicemi městských částí.V Praze žije podle ICP kolem 35 000 cizinců.

Fotogalerie
8 fotografií