Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pohublý Topolánek, Nečas i Fischer: Expremiéři vyslechli Fialovo varování o Putinovu Rusku

Autor: ČTK, simao - 
12. března 2024
11:06

Premiér Petr Fiala (ODS) vystoupil na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost s projevem, který poslouchala řada jeho předchůdců. Mezi nimi například bývalí straničtí kolegové Mirek Topolánek, Petr Nečas nebo Ivan Langer. Na akci ale dorazil třeba i Jan Fischer, který v letech 2009 a 2010 vedl tzv. úřednickou vládu. „Pokud budou imperiální ambice současného ruského režimu pokračovat, brzy by ohrozil i nás," apeloval Fiala. 

„Uplynuly dva roky, Ukrajina se stále statečně brání a Evropa se výrazně mění. Mnohem víc se soustřeďuje na svoji obranu, na energetickou soběstačnost, na kybernetickou bezpečnost, na věci, které předtím nechávala tak trochu stranou. To je pozitivní. Zároveň se ale začíná projevovat určitá únava, apatie, před kterou jsem tu varoval loni. Narážíme na projevy pohodlnosti, cynismu a zříkání se odpovědnosti. Z opozičních stran teď dokonce otevřeně zaznívají názory, že naše aktivní účast v tomto konfliktu znamená umělé prodlužování války a že tím ničíme šanci na mír. A to je, dámy a pánové, něco, co musím jednoznačně odmítnout,“ důrazně upozornil Fiala na Hradě.

18:15
12. 3. 2024

Děkujeme Vám za sledování dnešního online přenosu z výročí 25 let od vstupu Česka do NATO, které si připomene i Úřad vlády nasvícením budovy Strakovy akademie. Ministerstvo zahraničí pak vydalo video, co si lidé myslí o NATO.

18:10
12. 3. 2024

Vstup ČR do NATO v roce 1999 připomněla na sociální síti zajímavým videem i americká ambasáda v Praze. „Dnes se Česká republika těší bezpečnosti, prosperitě, prestiži. Česká republika má NATO,“ uvádí velvyslanectví.

17:40
12. 3. 2024

Evropa stále nedělá dost pro to, aby dokázala čelit výzvě, jakou představuje ruská agrese. V příspěvku pro dnešní vydání polského deníku Gazeta Wyborcza to napsali ministři zahraničí Česka a Polska Jan Lipavský a Radoslaw Sikorski.

Západ podle nich míří správným směrem, ale se zpožděním a příliš pomalu. „Volba je jasná - můžeme mít co do činění s poraženou ruskou armádou na východní hranici Ukrajiny, anebo s vítěznou, povzbuzenou Putinovou armádou stojící na hranici NATO,“ píší šéfové české a polské diplomacie.

Zobrazit celý online

„Jakou alternativu navrhují lidé, kteří něco takového prohlašují? Být pasivní by přece znamenalo nejen hodit přes palubu naše přátele a spojence, ale také klidně čekat, až Rusko přijde k nám a bude chtít i naši zem. Znovu a znovu se potvrzuje, a nevidí to jenom naivní nebo zaslepení lidé, že Rusko se nezastaví, ani pokud bychom Ukrajinu obětovali. V přímém ohrožení jsou další země, Moldávie, Pobaltí a v hledáčku jsou možná i další. Rusko v dohledné době nepřestane považovat naši část Evropy za území, na které má podle nějaké zvrácené logiky nárok, a i proto moje vláda věří, že se nesmíme dívat stranou. Nesmíme se dívat stranou, když je náš soused nespravedlivě napaden,“ apeloval Fiala.

„Ano, děláme to pro Ukrajinu, ale děláme to i pro sebe. Pokud budou imperiální ambice současného ruského režimu pokračovat, brzy by ohrozil i nás (...) V tomto konfliktu nelze být nestranný. S vědomím všech slabostí našeho Západu, s vědomím všech výhrad, které kdokoliv může mít vůči Ukrajině, my jsme na správné straně. Ukrajina nic nevyprovokovala, pouze se spravedlivě brání. Ruský režim oproti tomu každý den zbytečně zabíjí civilisty a likviduje svoje politické odpůrce. To je realita, kterou můžeme vidět, když se díváme s otevřenýma očima,“ varoval premiér.

Český úspěch

Vedle závazně potvrzeného nákupu 300.000 kusů munice pro Ukrajinu má česká iniciativa nezávazně přislíbeno dalších zhruba 200.000 kusů. Na dnešní konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost to na Pražském hradě rovněž řekl Fiala. Minulý týden předseda vlády uvedl, že se dosud podařilo vybrat dostatek peněz na nákup první dodávky 300.000 dělostřeleckých granátů.

K české iniciativě nákupu munice ze třetích zemí se zatím připojilo 18 zemí od Kanady přes Německo či Nizozemsko až po Polsko, řekl Fiala. „Považuji to za velký úspěch. Jde o další důkaz toho, že ČR je plnohodnotným aktivním hráčem v evropské bezpečnostní politice, že dokáže využívat svoje výhody,“ uvedl premiér.

O možnosti zakoupit ve třetích zemích dělostřelecké granáty pro Ukrajince informoval prezident Petr Pavel na mnichovské bezpečnostní konferenci v polovině února. Řekl, že Česko v mimounijních státech lokalizovalo 500.000 kusů dělostřelecké munice ve standardní ráži NATO a dalších 300.000 kusů v sovětské ráži. Podle Fialy je Česká republika za podpory spojenců schopná zajistit dodání několika stovek tisíc nábojů v tomto roce.

Fiala dnes doplnil, že Česko za dva roky dodalo na Ukrajinu přes milion kusů velkorážové munice. Iniciativa na sehnání další munice ve třetích zemích je podle Fialy relativně jednoduchým mechanismem, který ale vyžaduje know-how. „Přinese reálné výsledky pro ukrajinskou obranu a dokáže jí zajistit další podporu v období, kdy evropské země zatím nemají dostatek kapacit pro vlastní výrobu,“ řekl.

Od loňska podle Fialy bohužel nenastal výraznější posun, který by dával naději, že boje na Ukrajině v brzké době skončí. „Mezi pravděpodobnější scénáře naopak patří pokračování vyčerpávající války či stupňování ruské agrese,“ dodal. Ocenil, že velká většina západních zemí zůstává i po dvou letech od začátku ruské invaze na Ukrajinu odhodlaná a jednotná.

Video  Dny NATO - letecká akrobatická skupina Orlik. (16. 7. 2023)  - Blesk
Video se připravuje ...

lucka čermáková ( 22. března 2024 03:20 )

Zase ta jeho žvanírna. Oni si v tom snad libujou. Furt to někomu cpou do palice.Ať jdou už do pr....

krapotkin ( 13. března 2024 15:02 )

Nutella nemá pravdu ani když mlčí.

Th0r_z_h0r ( 12. března 2024 23:06 )

Me by jenom zajimalo, jestli tomu vazne veri nebo to musi mektat. Je velmi snadno dokazatelne, ze lze. Kazdy kdo podporuje zlo Halice, sam tim zlem je. Podlejzat vrahum nasich rodicu, prarodicu a okupantum, je nefalsovane inferno. To je realita.

Jeden z mnoha okupantu z Halice 🐖 Velitel operace Dunaj.

http­s://ct­24.ces­kate­levi­ze.cz­/cla­nek/do­maci/­opera­ce-dunaj-pohrbila-prazske-jaro-jeji-velitel-vedel-ze-je-nezvany-host-76800

Uživatel_5645455 ( 12. března 2024 19:50 )

Fialový hnus , který nás neustále straší válkou .

e.lesanova ( 12. března 2024 19:01 )

Topolánek byl typický samožer...pak kandidatura na prezidenta, kdy totálně pohořel a teď?? Stařec, který si chce dokazovat, na co už dávno nemá...jen sprostý jako dlaždič je dodnes... 👎 Z ředitele zeměkoule je směšná myš...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa