Příspěvek na bydlení není jednoduché vyřídit. Je třeba doložit příjmy všech členů domácnosti za tři měsíce, pokud někdo z domácnosti nepracuje, opět je potřeba doklad. Dále je nutné prokázat náklady na bydlení, tedy výši nájmu, cenu za energie a v neposlední řadě musí žadatel doložit, zda děti studují nebo dostávají výživné.

Zkrátka je to opravdu hodně papírování, které může některé lidi hned na začátku vyděsit. Na to vsadil i advokát Jan Varhaník, který na svém webu dostupnyprispevek.cz. lákal na následující: „S vyřízením příspěvku na bydlení se můžete obrátit na nás. Na úřadě vás zastoupíme a vše vyřídíme. Důležité je, že u nás nic neplatíte předem, pouze v případě schválení příspěvku si z něj bereme provizi.

Výše provize se pak odvíjela od finanční částky, která byla klientovi přiznaná. Mohlo se stát, že nešťastník, kterému stát přiznal příspěvek ve výši od 10 do 15 tisíc, každý měsíc Varhaníkovi zaplatil 2 tisíce. „Pokud vám bude příspěvek uznán, budeme Vám ho pravidelně zasílat již ponížený o naši odměnu,“ psal na webu. Příspěvek na bydlení by tedy správa sociálního zabezpečení vůbec neposílala na účet toho, kdo na něj má nárok.

Na pochybný byznys upozornila nezisková organizace Člověk v tísni i ministerstvo práce a sociálních věcí a postup označily za nekalý a neetický. „Je to první a doufám, že poslední, vlaštovka, kdy advokát ‚ukrajuje‘ ze sociální dávky svoji odměnu za vyřízení. Zarážející na tom je, že nejde o malou odměnu, může dosáhnout až 48 tisíc ročně plus DPH,“ komentovala Kateřina Dosoudilová z organizace Člověk v tísni,.

„Chudší lidé jsou často méně vzdělaní, disponují nižšími kompetencemi nebo jsou staří,“ říká Daniel Hůle, dluhový expert neziskovky Člověk v tísni. „Pro všechny tyto lidi je získání příspěvku na bydlení poměrně složitou záležitostí,“ dodává. Člověk v tísni je podle něj ochotný s podáním žádosti poradit zdarma, a to i po telefonu. Bezplatné poradenství mají poskytovat i zaměstnanci úřadu práce, kde se o dávku žádá.

„Web z povahy věcí cílí na sociálně znevýhodněné jednotlivce a rodiny, pro které představuje příspěvek na bydlení často velmi výraznou pomoc s pokrytím nákladů na bydlení. To je hlavním a jediným účelem toho příspěvku. Principiálně tedy rozhodně nemá sloužit – byť třeba jen zčásti – k uhrazení provize či odměny nějakému zprostředkovateli,“ uvedl mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta.

Na advokáta si došlápla i advokátská komora a to poté, co se na ní obrátil sám ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka (KDU-ČSL) a komoru požádal, aby Varhaníkův byznys řádně prošetřila. „Kontrolní rada prošetří, zda advokát nejednal v rozporu se zákonem o advokacii a dalšími stavovskými předpisy, zejména etickým kodexem. Pokud dospěje k závěru, že advokát pochybil, podá předseda Kontrolní rady na dotyčného kárnou žalobu,“ uvedla mluvčí komory Iva Chaloupková

V současné době nefunguje ani zmiňovaný web. „Vážení klienti, rozhodli jsme se dočasně přerušit provoz našich webových stránek. Přestože naše činnost, která spočívá v právním zastoupení osob ve správním řízení v žádosti o příspěvek na bydlení, je v souladu se všemi právními předpisy, byli jsme ze strany ministerstva práce a sociálních věcí vyzváni k tomu, abychom naši činnost zanechali,“ píše se dále na webu. Sám advokát na zaslané dotazy redakci neodpověděl.

Fotogalerie
20 fotografií