Na podvodné reklamy by měli být uživatelé sociálních sítí zvyklí. Bohužel stále se najdou mnozí, kteří z nejčastěji z nepozornosti „nalítnou“ na „výhodné nabídky“, které se samozřejmě ukážou jako falešné.

»Celoroční cestování«

„Příjemné cestování po celý rok! Teď můžete získat roční kartu pouze za 58 korun. Nepropásněte příležitost získat roční permanentku a využívat MHD po celý rok! Pro všechny detaily a možnost registrace navštivte níže uvedený odkaz. Nečekejte, rozhodněte se nyní a užívejte si výhod celoročního cestování!“ stojí na podvodné facebookové stránce s názvem Public transport all year round.

Těchto příspěvků je na stránce hned několik a všechny jsou doplněné nadšenými komentáři s fotkou Lítačky. Ani v jednom případě nejde o české jméno a všechny komentáře vypadají, že je někdo přeložil v google translatoru. Stejně tak webová stránka, na kterou se pomocí odkazu zájemci dostanou, rozhodně nevypadá důvěryhodně. Stránka má zaplacenou i reklamu, která se na sítích objevuje. Největší problém je ten, že ani po nahlášení Facebook, respektive společnost Meta neuzná, že jde o podvod, a tak stránky fungují dál.

Podvodná stránka nabízí Lítačku za 58 korun na rok
Autor: FB: Lítačka

Podvodné reklamy si všiml i provozovatel Lítačky, operátor OICT, který na něj upozornil prostřednictvím facebookové stránky Lítačka. „Na Facebooku se objevuje záškodník v podobě lákadla na levný nákup ročních kupónů. Nevěřte tomu! Dlouhodobé kupóny nakupujte v Praze jen přes naši aplikaci, na webu nebo na přepážkách, e-shopu a v jízdenkových automatech Dopravního podniku hlavního města Prahy. Ve Středočeském kraji můžete nakupovat ve vybraných pokladnách Českých drah, ve vybraných kancelářích dopravců a infocentrech PID,“ upozorňuje ve statusu.

Novinka

A právě možnost zakoupit Lítačku i v automatech, které jsou v metru nebo na zastávkách MHD je úplná novinka. „Díky modernizaci 303 jízdenkových automatů nově nabízí další možnost, jak si pořídit kupon. Stačí v automatech načíst Lítačku nebo IN Kartu a bezhotovostně zaplatit,“ informoval v lednu primátorův náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Automaty mohou dobře posloužit v případech, kdy už jsou oficiální místa zavřená a rodič potřebuje urychleně koupit kupon svým dětem. Zkrátka je to další možnost, jak poměrně jednoduše kupon na MHD v Praze získat.

Video
Video se připravuje ...

V Praze byl zahájen pilotní provoz informačního kanálu na digitalitovaných přístřešcích u zastávek MHD, 23. 11. 2023 Anastazie Podhůrská

Fotogalerie
10 fotografií