„Řidiči v dopravě dlouhodobě chybí a není jednoduché jejich stav v tak velké firmě udržet. Náborový příspěvek 100 tisíc korun se ukázal být efektivní motivací. Díky němu a velké informační kampani máme v aktuálních kurzech 18 budoucích řidičů, což je dvojnásobek oproti stejnému období loni,“ uvedl s nadšením generální ředitel brněnského dopravního podniku Miloš Havránek.

Mladíci i před důchodem

Podle mluvčí dopravního podniku se zájemci hlásí ze všech věkových skupin. „Nejmladšímu je 25, nejstaršímu 61 let. V průměru mají 46 let,“ upřesnila informaci Hana Tomaštíková.

Nejde přitom jen o lednový kurz. Dopravní podnik zaplňuje už i kurzy, které budou začínat v únoru, březnu a dubnu. „Pokud to tak bude pokračovat, podaří se nám stabilizovat situaci a předejdeme odchodům stávajících přetížených řidičů,“ pokračoval Havránek.

Budou další kurzy

Dopravní podnik letos chystá 13 kurzů, z toho čtyři na tramvaj, šest na autobus a tři na trolejbus. „Trvají v závislosti na trakci od dvou do čtyř a půl měsíce. Už v době kurzu jsou ale zájemci našimi zaměstnanci,“ ujistil generální ředitel.

Řidič v Brně si v roce 2023 v průměru vydělal 44 792 korun včetně přesčasů. Od letošního roku se mzda podle kolektivní smlouvy zvýší o pět procent. Nový řidiči dostanou náborový příspěvek ve dvou částkách. Polovinu hned po skončení kurzu a druhou polovinu po odpracovaném roce.

VIDEO: Jiří Hauser odsloužil svou poslední službu u brněnského dopravního podniku, s tramvají jezdil 50 let.

Video
Video se připravuje ...

Jiří Hauser odsloužil svou poslední službu u brněnského dopravního podniku, s tramvají jezdil 50 let. Hynek Zdeněk