Soutěž na výběr stavební firmy vyhlásila Praha v roce 2023, nejúspěšnějším uchazečem se stala dceřiná firma společnosti Metrostav Subterra. Firma Subterra převzala objekt 18. ledna 2024, práce by měly být dokončeny na počátku roku 2025.

„Ambicí projektu je obohatit hradní návrší o živou instituci. Poslední rekonstrukce provedená v 70. letech minulého století bohužel zachovala jenom nosné zdivo a trojici kleneb, přesto věříme, že se nám podaří obnovit klíčové vnitřní vazby a probudit ducha domu,“ doplnil architekt Tomáš Hradečný ze stavebního ateliéru IXA, který prováděl přípravu stavební dokumentace.

Pro stálou expozici muzea budou sloužit 4 místnosti hned v přízemí. Instituce chce ale využít i zbytek opraveného domu. V patře bude malá knihovna doplněná o badatelnu, zásadní bude i velký sál, kde se budou pořádat konference, semináře, koncerty, příležitostné výstavy a akce pro školy.

Financování z více zdrojů

Magistrát společně s vedením muzea nyní hledá způsob, jak instituci nejlépe financovat. Podle primátorova náměstka pro kulturu Jiřího Pospíšila (TOP 09) by muzeum mělo být financované z více zdrojů, což by posílilo jeho nezávislost. Zastupitelka, senátorka a především předsedkyně správní rady muzea Hana Kordová Marvanová (bezp., zvolena za Spolu) si myslí, že by se na chodu muzea měl podílet i stát.

„Nejedná se jen pražskou záležitost. Muzeum připomene především totalitní režimy 20. století a takové tu dlouho nebylo. Inspirovali jsme se podobnými paměťovými institucemi ve Varšavě, v Jeruzalémě, Berlíně či v Budapešti. Dům pážat nebude poskytovat pouze prostory pro stálou expozici, ale zároveň se stane živým místem vzdělávání, setkávání a diskusí nad naší nedávnou minulostí,“ řekla Kordová-Marvanová.

Velké plány

Návštěvníci se mohou těšit na celou řadu zajímavých aktivit jako je například druhé vydání deskové hry Přes železnou oponu. „Ta hravou formou zprostředkovává realitu rozděleného světa a dramatických útěků z něj. Připravujeme také konferenci o Ďáblickém hřbitově a tradiční venkovní výstavu s Museem Kampa a společností Prague City Tourism, tentokrát na téma 1984 – George Orwell a Československo. Druhá výstava bude věnována osobnosti Pavla Tigrida. A samozřejmě už pátý ročník festivalu Nezlomní a obětovaní, tentokrát na téma povstání a revolucí ve 20. století,“ popsal plány muzea na letošní rok jeho ředitel Petr Blažek.

Video
Video se připravuje ...

Seroš X: StB: Přísně tajné! Reflex.cz

Fotogalerie
32 fotografií