Možností, jak si koupit jízdenku na pražskou MHD, je hned několik. Papírový lístek lze pěkně postaru koupit v trafice nebo v automatu, ty v posledních letech udělaly velký pokrok a kromě drobných v nich lze platit kartou. Další možností je platba kartou přímo v autobuse nebo tramvaji, kdy z přístroje vyjede zakoupený lístek. Jízdenky si lze také pořídit sms. Poslední možností je pak aplikace Lítačka, kde si kromě dlouhodobého kuponu lze zakoupit i jednotlivé jízdenky.

Problematická Lítačka

Pokud si však zakoupíme jízdenku v aplikaci, není platná okamžitě, její aktivace trvá dvě minuty. Mnoho cestujících to neřeší, přijdou na zastávku a zároveň při vstupu do tramvaje nebo metra kupují jízdenku, jsou pak nemile překvapeni, když revizoři takovou jízdenku neakceptují a okamžitě vypisují pokuty. Selský rozum a lidský přístup jde stranou. A to i v případě konce platnosti takto zakoupeného kuponu.

Naštvaní cestující

Na sociálních sítích se okolo této problematiky strhla opravdu ostrá debata, lidé začali hojně sdílet své příběhy. „Zbývalo mi 10 vteřin, říkal jsem to i revizorovi uvnitř metra. Řekl mi, že si to načte… Načetl a pak mi vítězoslavně oznámil, že jedu s neplatným dokladem. Ani později na dopravním podniku jsem to neuhádal,“ svěřil se na X Martin P.

„Ano, mých nejdebilněji ztracených 1000 korun. Doběhl jsem na zastávku, koupil, ihned aktivoval, za mnou nastoupil revizor a okamžitě po nástupu mě zkontroloval. Chybělo mi do aktivace asi 20 sekund,“ přidal se další cestující se svou zkušeností.

S podobným zážitkem se Blesku svěřila i čtyřiadvacetiletá Líza A.. „Je to už nějaký čas, tuším, že to mohlo být před dvěma lety. V centru Prahy jsme s kamarádkami chtěly nastoupit na tramvaj, bylo už někdy po půlnoci. Na tramvaj jsme dobíhaly, a protože jsme nechtěly v zimě v noci čekat na další spoj, jízdenku jsem si stihla koupit až po tom, co jsme nastoupily. Ještě, než jsme stihly dojet na další zastávku, přišel k nám revizor, který dokonce viděl, jak si jízdenku přes mobil kupujeme. Že jsem za jízdenku zaplatila, revizora nezajímalo, opakoval, že jízdenka není platná, a i když během toho co jsme se dohadovali, v platnost vstoupila, dal mi pokutu. Tehdy ta pokuta vyšla ještě na 800 Kč.”

Vyhrocený emocím nepomohla ani styl komunikace Pražské integrované dopravy, který nebyl příliš empatický a diskutující ještě více rozčílil. Nicméně pouhé dva dny po této „kauze“ náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) přislíbil, že dvouminutová prodleva se alespoň prozatím sníží na pouhou minutu.

Hřib chce interval zkrátit

„V současné chvíli se stává jízdenka v aplikaci Lítačka platná 2 minuty po aktivaci. Tuto dobu ale plánujeme zkrátit na 1 minutu. Díky tomu umožníme cestujícím mít platnou jízdenku jen v krátkém předstihu před nástupem do vozidla nebo placeného prostoru metra. Zároveň pořád zůstane minimální ochranná lhůta, aby si černí pasažéři nemohli aktivovat jízdenku až ve chvíli, kdy vidí revizora,“ uvedl Hřib.

Změnu teď musí schválit zároveň Praha i Středočeský kraj, kteří rozhodují o nastavení tarifu a přepravních podmínkách. Jednoduchou kosmetickou změnou, na kterou ale čekat nemusíme, je lepší upozornění v aplikaci na časovou prodlevu mezi aktivací jízdenky a začátkem její platnosti. Chceme, aby se tato informace objevovala v předstihu, než si cestující jízdenku aktivuje,“ uzavřel náměstek.

Video
Video se připravuje ...

Ukázka Městského informačního kanálu (MIK) na zastávce Staroměstská, 23. 11. 2023 Anastazie Podhůrská

Fotogalerie
11 fotografií