Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Napětí v koalici kvůli Hlubučkovi. Fiala chce vysvětlení, Bartoš zmínil „špinavé peníze“

Autor: ČTK - 
18. června 2022
19:13

Vládní strany budou chtít od Starostů a nezávislých (STAN) další vysvětlení ohledně kauzy korupce v pražském dopravním podniku. Vicepremiér Ivan Bartoš, jehož Piráti se STAN kandidovali v koalici v posledních sněmovních volbách, to uvedl na facebooku. Podobně reagovali na dotaz ČTK i mluvčí kabinetu Václav Smolka či šéfka koaliční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. V případu patří mezi obžalované i bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN).

Piráti budou chtít i vyjasnění situace kolem ministra školství a místopředsedy STAN Petra Gazdíka, který měl kontakty s dalším obviněným, podnikatelem Michalem Redlem, uvedl Bartoš. Označil za nepřijatelné, co nyní „vyplouvá“ kolem Hlubučka a Redla za informace. „Požádali jsme STAN o jednání, aby nám příští týden vysvětlili všechno ohledně těchto kauz, vyjasnili situaci i kolem Petra Gazdíka,“ uvedl. Starostové by podle něj měli popsat své další kroky, po kterých bude vyloučené jakékoliv další působení lidí napojených na rozkrytou mafiánskou strukturu v hnutí.

Piráti při vzniku koalice se STAN zjišťovali vazby Starostů na Redla, který patřil do skupiny kolem Radovana Krejčíře, doplnil Bartoš. „Byli jsme ujištěni, že jde o dávnou minulost. Chceme tedy slyšet, jak to skutečně bylo,“ uvedl. Za dobrý krok považuje i to, že Piráti odmítli umístění bývalého místopředsedy STAN Stanislava Polčáka na společnou kandidátku.

Pokud se potvrdí, že „špinavé peníze“ z kauzy šly nějakým způsobem na podporu hnutí STAN, musí se do poslední koruny vrátit, uvedl Bartoš. „A všichni lidé, kteří se na tom podíleli, vyvodit odpovědnost,“ konstatoval. Starostové dnes oznámili, že finanční dary prověřují a vrátí všechny spojené s Redlem. Spojitost s obviněným podnikatelem zatím našlo hnutí u daru 300.000 korun z roku 2020.

Smolka ČTK napsal, že Fiala situaci s Rakušanem řeší. „Bude samozřejmě i tématem jednání K5,“ odkázal na jednání předsedů pěti koaličních stran, které se obvykle koná v úterý večer. Adamová také chce, aby Starostové kauzu vysvětlili. „Například na K5. Odvolání Hlubučka ze všech postů byla jediná možná reakce. Ostatně takové vyvození zodpovědnosti by měli učinit všichni, kdo v kauze figurují, pokud zastávají veřejné funkce,“ uvedla.

Video  Petr Hlubuček míří k soudu, který rozhoduje o jeho vazbě  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

kralovna-vsech-mori ( 19. června 2022 15:01 )

Neboj, to přijde. A situace to je úpně jiná. Babiš se nikdy nazapletl a nenechal sponzorovat někým z organizovaného zločinu. Na Babiše máte jen Čapí hnízdo.

horaIysa ( 19. června 2022 13:55 )

Chceš sem napastovat Bsbiš jak ho neznáte?

prochaskanamoste ( 19. června 2022 12:40 )

To se pleteš. Tam je eurohujér jen Bžoch. Babiš je lišák, ten si říká, když už tam cpeme miliardy, tak hezky miliardy zpátky a umí to. Domluví se a prachy máme zase doma.

prochaskanamoste ( 19. června 2022 12:38 )

Třeba ho konečně někdy Moravec pozve do OVM. Potom se ho na to zeptá

prochaskanamoste ( 19. června 2022 12:36 )

Babiš (ekonom) nabízel neodborníkovi Fialovi x krát odbornou schůzku a pokec nad ekonomikou. Ani nereagoval, natož, aby aspoň vzkázal, polib mi ucho. Pořád, že mají svoje odborníky a mají prd. Nebo, že nemá čas. Aby měl, když řeší pořád Ukrajinu a problémy dvou válčících států mezi sebou, Co se tam pořád do toho cpe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa