Petr Gazdík se s Redlem dle policejního usnesení stýkal, komunikoval s ním prostřednictvím šifrovaného telefonu, řešil s ním mediální obraz hnutí STAN, a dokonce s ním byl na dovolené v Alpách. „Michal Redl komunikuje zcela běžně prostřednictvím mobilního telefonu s kryptografickou ochranou s místopředsedou hnutí STAN Petrem Gazdíkem,“ stojí v usnesení.

Gazdík se nejprve seznámil s Redlovým otcem Petrem, který v minulosti podporoval STAN. „S jeho synem jsem se seznámil později, občas jsme se viděli na společenské a přátelské úrovni,“ uvedl v rozhovoru pro deník Právo. Přiznal také, že o tom, že má Michal Redl vazby na Radovana Krejčíře, věděl. Podle svých slov se to dozvěděl v roce 2017, kdy vyšlo najevo, že se s Redlem stýká europoslanec ze STAN Stanislav Polčák. „Vidím to tak, že když v 21 letech člověk udělá blbost, nemusí být zavrženíhodný navždy. O to víc mě zklamalo, co jsem se o něm dozvěděl tento týden,“ uvedl Gazdík.

Redl prý Gazdíka ujistil, že normálně podniká. „Proto jsem mu zvedl šifrovaný telefon, proto jsem s ním mluvil, pokud jsme se potkali, nebo s ním řešil pracovní věci. Po zkušenosti Stanislava Polčáka jsem s ním neřešil politické nebo personální záležitosti. Telefonem jsem s ním mluvil jen několikrát do roka,“ uvedl s tím, že na schůzkách spolu řešili například pronájem prostor pro krajskou pedagogicko-psychologickou poradnu v budově, kterou Redl spoluvlastní.

Ohledně mediálního obrazu hnutí STAN, který spolu dle usnesení řešili Gazdík s Redlem 22. dubna 2021, Gazdík uvedl: „Řekl mi svůj názor, že by se mediální obraz STAN měl zlepšit. Nic víc. Nebyl mým mediálním poradcem, čili jsem z toho nic nevyvozoval ani to nepřenášel někam dál.“

Společná dovolená?

Dle usnesení byl Gazdík s Redlem už v roce 2016 na dovolené v Alpách i s rodinami a také rodinou podnikatele Pavla Kose, jenž je také jedním z obviněných, byl tam s nimi i europoslanec Stanislav Polčák. „Prostřednictvím sledování Redlova e-mailu byly zajištěny dokumenty týkající se společné dovolené,“ stojí v usnesení. Ministr tam podle svých slov byl na prodloužený víkend na Polčákovo pozvání. „Byl jsem tam s rodinou. Objevil se tam pan Redl, ale v té době jsme se znali jen minimálně,“ řekl Gazdík deníku.

Redl byl v minulosti zapleten do několika Krejčířových kauz, soudu se ale nakonec vyhnul – lékař mu totiž vystavil potvrzení o duševní nemoci. „Nemohu soudit jeho duševní stav v době, kdy to potvrzení získal. Když jsem ho poznal já, tak mi nepříčetný nepřipadal,“ řekl k tomu Gazdík a na závěr dodal: „Nic nezákonného jsem neudělal. Uznávám, že ve světle událostí tohoto týdne věci vypadají jinak, než jak se mi jevily dřív.“

Video
Video se připravuje ...

Michala Redla přivádějí k Obvodnímu soudu pro Prahu 9. (17. června 2022) Aktu.cz

Fotogalerie
87 fotografií