Britská královna Alžběta II. si uprostřed čtyřdenních oslav svého platinového jubilea dává nečekanou pauzu. Palác ve čtvrtek oznámil, že bouřlivé oslavy Trooping the Colour královnu vyčerpaly a způsobily jí jistý diskomfort. 

Panovnice se proto nezúčastní páteční Národní bohoslužby díkůvzdání na svou počest, konanou v katedrále svatého Pavla. Ve čtvrtek večer ale slavnostně rozsvítila hlavní londýnský maják. 

„Královna si dnešní přehlídku velmi užila, ale zažila určité nepohodlí,“ uvedl mluvčí Buckinghamského paláce.

„S přihlédnutím k cestě a aktivitě nutné k účasti na zítřejší národní bohoslužbě díkůvzdání v katedrále svatého Pavla, Její Veličenstvo s velkou neochotou dospělo k závěru, že se nezúčastní,“ pokračovalo prohlášení.

Bohoslužba díkůvzdání za vládu královny Alžběty II. se bude konat v katedrále svatého Pavla. K bohoslužbě bude vyzvánět Velký Pavel (Great Paul), největší kostelní zvon v zemi. Ten byl vyroben již v roce 1882, ale v 70. letech se odmlčel kvůli rozbitému mechanismu. V roce 2021 byl znovu uveden do provozu a od té doby se na něj zvonilo osmkrát, nyní jde nicméně o první královskou, a tedy o to slavnostnější příležitost.

VIDEO: Megaoslava platinového jubilea královny Alžběty II.: Tohle svět ještě nezažil!

Video
Video se připravuje ...

Megaoslava platinového jubilea královny Alžběty II.: Tohle svět ještě nezažil! Reuters

Fotogalerie
78 fotografií