Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslední dny Azovstalu: Amputace bez léků a zoufalý pokus pilotů. Zelenskyj chce „chlapce dostat domů“

Aktualizováno -
21. května 2022
21:22
Autor: for, ČTK - 
21. května 2022
11:57

Azovstal padl! Zpráva, která zasáhla statisíce lidí, kteří tuto poslední baštu obránců Mariupolu sledovali s respektem a nadějí. Od úterý probíhaly rozsáhlé evakuace, které včera skončily pomyslnou bílou vlajkou vztyčenou ukrajinskými vojáky. Poslední dny v ocelárně byly ztělesněným peklem. Zranění lidé zde neměli vodu, jídlo a ani léky. Nebylo výjimkou, že musela být provedena amputace bez anestetik. Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj má nyní jediný cíl - dostat vojáky z ruských rukou. 

Přístavní město Mariupol oficiálně padlo do rukou ruských vojsk. A s ním, po těžkých tříměsíčních bojích, i ocelárna Azovstal. Vojáci chránící poslední zbytky půdy se stali symbolem ukrajinského odporu, přičemž v temných prostorách komplexu zažívali každý den utrpení, strach a žízeň i hlad. 

Amputace bez anestetik

Ruské ozbrojené síly se snažily o dobytí města od 1. března. Ocelárna se stala poslední ukrajinskou baštou, kde se vedle vojáků nacházeli také pohraničníci, výsadkáři, policisté, záchranáři a civilisté, jak například upřesňuje i server Ukrajinska pravda. Postupně odtud byli lidé evakuováni a nakonec dostali povolení ustoupit i poslední přítomní obránci. 

Generální štáb ukrajinské armády již v noci na úterý sdělil, že vojáci v Mariupolu „splnili svoji misi“ a že vrchní vojenské velení nařídilo velitelům jednotek umístěných v Azovstalu, aby chránili životy personálu.

Video  Smrtící déšť: Video ukázalo ostřelování mariupolských oceláren Azovstal  - Reuters
Video se připravuje ...

Poslední týdny v ocelárně ale vůbec nebyly jednoduché. Komplex byl obklíčený a jen těžko se k němu dostávaly zásoby. Uvnitř komplexu docházela voda, jídlo i léky. „Víte, co je to amputovat končetinu bez anestetik? To, co je vidět v hollywoodských hororových filmech, není nic ve srovnání s tím, co viděli a přetrpěli obránci Azovstalu,“ řekl v ukrajinské televizi ministr vnitra Anton Heraščenko. 

Doplnil, že voda rychle docházela a stejně tak jídlo. Zbytek odporu dostával stravu jen na příděly a jednou denně. „Jednou se o nich bude učit na školách,“ řekl také Heraščenko. 

Zelenský: Zahynulo mnoho pilotů, kteří chtěli shodit zásoby

Humanitární katastrofu v Mariupolu a v Azovstalu se snažilo zmírnit ukrajinské letectvo, které nad městem chtělo shodit zásoby. Bohužel ale byla mise neúspěšná a spíše až tragická, jak informoval ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj. 

„Velké množství našich pilotů při tom, bohužel, zahynulo,“ řekl prezident v ukrajinské televizi. „Byli to hrdinové, kteří věděli, že dopravit do Azovstalu léky, potraviny a vodu a vrátit se s těly mrtvých a se zraněnými je téměř nemožné,“ dodal.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Obránci Mariupolu, jak je pluk Azov nyní skloňován v médiích, nakonec dostali od armády signál, aby se vzdali a vyšli ven a tím si i zachránili život. „Vezmeme je domů. To je to, co musíme udělat,“ konstatoval Zelenský, který chce obránce vyměnit za ruské zajatce.

Postaví Rusové obránce před soud?

Těžce raněné a unavené vojáky ale nejspíše čekají ještě další dny a týdny nepředstavitelných hrůz. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že místo opustilo 531 ukrajinských vojáků. Moskva dokonce tvrdí, že se v posledních dnech vzdalo až 2439 bojovníků. Podle ukrajinské strany ale panují obavy o nadsazení skutečných počtů - a to i kvůli propagandě, ale i kvůli vyjednávání o výměně zajatců. 

Ostatně dobytí ocelárny se v ruském prostoru skloňuje jako „úplné osvobození“. Tak ostatně infomoval o dobytí i ruský ministr obrany Sergej Šojgu prezidenta Putina, jak uvedla v pátek večer agentura Interfax. 

Moskva ale nezveřejnila žádné informace o tom, kam jsou evakuováni vojáci, kteří z komplexu odešli. Podle dostupných informací skončili v táboře v Olenivce, která je pod kontrolou ruských separatistů.

Rusy zdevastovaný Mariupol. (20.5.2022) Rusy zdevastovaný Mariupol. (20.5.2022) | Reuters

Video se připravuje ...
Další videa