Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Před válkou prchají Ukrajinci i jejich mazlíčci. Na »Hlavák« jich doputovaly už tisíce

Autor: ČTK - 
4. března 2022
15:47

Přes 600 uprchlíků z Ukrajiny dnes přijelo humanitárním vlakem do Prahy. Vlak jel z ukrajinského Čopu přes Ostravu. Dnes to oznámily České dráhy (ČD). Šlo o čtvrtý humanitární vlak Českých drah z Čopu do Česka. Celkem jimi do ČR dorazilo přibližně 2 200 uprchlíků a desítky domácích zvířat. Humanitární vlaky vysílá i RegioJet, dosud v nich přepravil kolem 1000 lidí. Stoupá i obsazenost pravidelných spojů ze zahraničí.

Pátečním speciálním vlakem do Prahy z Ukrajiny dorazilo 606 lidí, z toho 253 dětí. Mezi uprchlíky byli podle dopravce kromě dětí převážně ženy, senioři a také lidé se zdravotním handicapem. Uprchlíci s sebou vzali také 13 psů, 11 koček, dva kanárky a jednoho křečka.

Mezi Čopem a Prahou nyní jezdí kyvadlově dvě desetivozové soupravy, kdy každá má maximální kapacitu přibližně 700 osob. Vlaky dosud podle drah přepravily desítky tun humanitární pomoci. Dráhy k tomu vyčlenily na 63 tuzemských nádražích také místa, kam mohou nosit lidé potřebné věci. Zpátky pak veze uprchlíky z Ukrajiny.

České dráhy zatím jako humanitární vlak vypravily šest spojů, další budou následovat v příštích dnech. Pro humanitární evakuační vlaky celkově vyčlenily téměř 50 osobních vozů. Přes 20 z nich nyní využívají polské železnice pro evakuaci uprchlíků z polského města Přemyšl do polského vnitrozemí. Dalších 20 vozů jezdí mezi Českem a ukrajinským Čopem a zbývající jsou v záloze.

Pravidelné linky

Velký počet uprchlíků ovšem cestuje do Česka i spoji pravidelných linek - ať už z Polska, Maďarska či Slovenska. „Jejich využití během uplynulých dní stoupl zhruba na čtyřnásobek. V posledních dnech využívá služeb pravidelných vlaků kolem 2000 osob denně,“ uvedl dnes mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Ukrajinci podle něj tyto vlaky využívají i k přestupům do dalších vlaků směřujících do Německa a dalších okolních zemí.

Humanitární vlakový most připravil také RegioJet ve spolupráci s nákladními dopravci. Vlaky jezdí od úterka mezi Prahou a polským městem Přemyšl u ukrajinských hranic. Vlak zatím absolvoval dvě cesty v obou směrech. Podle provozního manažera RegioJetu Jiřího Jahelky jim zatím cestovalo kolem 1000 uprchlíků. Volné kapacity nabídli pro převoz humanitární pomoci a dopravu uprchlíků i další dopravci.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

 
22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Kompletní online
Video  Hackerská skupina Anonymous vyhlásila kybernetickou válku proti Putinovi  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa