Když se v roce 2014 objevil první návrh na rekonstrukci tohoto parku, reakce obyvatel nejen z nejbližšího okolí byla negativní. Vadilo kácení stromů, vymýcení keřů nebo bazénky s tryskami a ostrůvky i nemalé náklady na jejich údržbu. Lidé podepsali petici, od původního návrhu se upustilo a začal vznikat nový. „Obnova parku je velmi umírněná a je odrazem dvojí důkladné participace s občany, obejde se bez zásahů do zeleně,“ popisuje místostarosta pro územní rozvoj Jakub Stárek (ODS). 

Park je součástí zeleného průběžného pásu, který navrhl už profesor Antonín Engel při regulaci Dejvic a Bubenče. Byl sice zrealizován téměř kompletně, bohužel ale nejde o klidné místo pro odpočinek, ani ho není možné projít pěšky čistě zelení. V současnosti parkem Generála Cárdenase del Río prochází několik chodníků a širších zpevněných ploch, které jsou ve velmi špatném stavu – rozpraskané, částečně prorostlé travou. 

Chystá se však změna. „Projekt je nyní připravený k realizaci, má stavební povolení a výběrové řízení na dodavatele stavby je víceméně těsně před dokončením,“ sděluje Blesku Jiří Hannich, tikový mluvčí Prahy 6.

Co se změní?

Velkých a převratných změn se nikdo nedočká. Nejde ani tak o rekonstrukci jako o obnovu a zlepšení současného stavu. Cílem je zachovat park jako místo zeleně ve středu města a zkvalitnit tady podmínky pro trávení volného času. Park proto získá nově upravené a kvalitní parkové cesty, zpevněné plochy s novými povrchy, určené hlavně pro dětské hry, a vodní prvek.  

Vyroste dvacítka vodních trysek, stříkajících do různé výšky nebo fungujících jako mlžítka. „Kouzlo parku je v jeho jednoduchosti a travnatých plochách. Zlepšení formou nových povrchů stačí,“ říká zastupitel Martin Polách (ANO), který se na přípravě projektu na jeho začátku podílel jako místostarosta.

Nestane-li se nic neočekávaného, obnova parku začne ještě letos. „Předpokládáme, že samotné práce proběhnou v rámci jedné etapy a budou trvat přibližně půl roku. Provoz parku bude během jeho rekonstrukce omezen,“ dodává tiskový mluvčí. Věří však, že čekat se vyplatí. Vzniknout má důstojné místo k relaxaci a trávení volného času.  

Co na to návštěvníci?

Lidé venčící psy v zeleni parku zůstávají k nové rekonstrukci skeptičtí. „Obnoví se sice spojovací cestičky parkem. Když by ale radnice zrušila chodníky podél parku a udělala jeden přímo středem zeleně, bylo by to lepší,“ myslí si Miloš. Navíc by dal přednost dlažbě před asfaltem. Předchozí plán z roku 2014 byl podle něho nesmysl. S jeho názorem souhlasí další návštěvnice parku Petra. „Revitalizace je v pohodě. Musí to mít ale hlavu a patu. Předchozí návrh byl nesmysl,“ tvrdí. Bojí se hlavně, na jak dlouho bude park uzavřen. 

Video
Video se připravuje ...

Park v zimě 2022 Jan Dařílek

Fotogalerie
22 fotografií