Čtyřpodlažní dům z roku 1870 je podle dokumentace kvůli dlouhodobě zanedbané údržbě ve špatném stavu. Součástí prací bude kompletní výměna inženýrských sítí, vybudování výtahu a nahrazení současných pavlačí novými zasklenými. „Podlahy, omítky, veškeré dveřní a okenní prvky a střecha včetně komínů vyžadují rovněž výměnu či rekonstrukci,“ stojí v dokumentaci.

V současnosti je v domě sedm vyklizených bytů, po rekonstrukci jich bude devět. Byty v posledním čtvrtém patře budou nově mezonetové díky přestavbě dosud nevyužívaného podkroví. Na dvoře nechá radnice vybudovat přístřešek se zelenou střechou. „Podzemní podlaží bude využito pro sklepy, technické místnosti a společenskou místnost pro obyvatele domu,“ stojí dále v projektové dokumentaci.

Praha 1 má stejně jako další městské části od magistrátu svěřeny byty, které využívá pro nájemní bydlení svých obyvatel. Podle nedávného vyjádření radní městské části pro sociální oblast Ivany Antalové (nez., dříve Piráti) je řada v nich ve špatném stavu a potřebují rekonstrukci.

Praha se v posledních letech potýká s bytovou krizí danou vysokými cenami bydlení. Bytů v majetku magistrátu včetně těch ve správě městských částí je dohromady asi 30 000 z původního počtu 194 000, které po roce 1991 přešly do vlastnictví města. Následovaly privatizace, které městský fond zredukovaly o více než 80 procent. Vedení města chce počet městských bytů opět navyšovat a zajistit tím dostupné bydlení například pro zástupce pro chod města zásadních profesí.