„S policií maximálně spolupracujeme. Vše zřejmě nasvědčuje tomu, že se jedná o selhání jedince, který pomocí profesionálně zfalšovaných dokumentů podvedl banku i naši organizaci,“ sdělil Smekal. Daněk uvedl, že policisté se kauzou zabývají na základě podnětu od Finančního analytického úřadu. „Případ je prověřován pro trestný čin podvod, kdy škoda byla vyčíslena na 40 milionů korun. Nicméně nemůžeme vyloučit, že toto nemusí být její finální výše,“ napsal.

ČOS na svém webu zveřejnila, že dotyčná zaměstnankyně si vzala život přímo v sídle organizace - pražském Tyršově domě - když se na její trestnou činnost přišlo. „Jedna z podezřelých zemřela, ale okruh podezřelých nebyl dosud uzavřen. Věc je prověřována v širších souvislostech,“ doplnil Daněk.

Nad důmyslností podvodu i kvalitou falzifikátů se pozastavovali i vyšetřovatelé. V danou chvíli nemůžeme vzhledem k tomu, že případ není uzavřen, zveřejňovat žádné další podrobnosti,“ pokračoval Smekal.

Dodal, že starostka Sokola Hana Moučková podala jako statutární orgán přihlášku ČOS jako poškozeného do trestního řízení. Přesný rozsah škody podle něj organizace teprve zjišťuje. „Nyní prověřujeme všechny aktivity pachatelky, jsme v kontaktu s právními zástupci, bankou, ale také s kriminální policií,“ popsal mluvčí.

Podle Smekala je jednoznačné, že šlo o profesionální podvodnici, která dokázala obejít všechny kontrolní mechanismy v ČOS i v bankách. „Neumíme si představit, jak se podobnému útoku dá zabránit, ale provedeme interní audit a na základě výsledků kontrolní mechanismy zdokonalíme,“ uzavřel mluvčí.

Fotogalerie
36 fotografií