Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jedenáctimilionová škoda, 36 nabouraných aut, 11 hodin stojící dálnice: Nehoda na D5 z ptačí perspektivy

Autor: VaB, ČTK - 
23. ledna 2022
05:00

Celkem 36 zničených vozidel, škoda 10 975 000 korun, celých 11 hodin zastavený provoz ve směru na Prahu a pokuty několika řidičům. Taková je bilance čtvrteční havárie na dálnici D5 u Žebráku. Ačkoliv nehoda vypadala hrozivě, nikdo nepřišel o život a celkově si kolize vyžádala šest zraněných, z toho čtyři naštěstí jen lehce. Policie zveřejnila fotografie z dronu, které dokumentují celou nehodu z ptačí perspektivy.

Čtvrteční hromadná nehoda na dálnici D5 patří k těm největším posledních let, celkem se srazilo 36 aut – zejména osobní auta a kamiony. K nehodě došlo v jedenáct hodin dopoledne. Chvíli před tím se přes oblast okolo Žebráku přehnala silná sněhová bouře, která zasněžila dálnici a vytvořila neprůhlednou mlhu. Na stopadesátimetrovém úseku se stalo 15 nehod.

Při kolizích utrpělo zranění šest lidí, čtyři lehce a dva středně těžce, které přepravil do nemocnice vrtulník letecké záchranné služby. Nehodou se policisté zabývali dlouhých jedenáct hodin. Ve 14 případech zjistili porušení podle zákona o silničním provozu, devět případů bylo oznámeno k řešení správnímu řízení a čtyři řidiči dostali na místě pokutu. Zbytek se podařilo vyřešit pomocí euroformuláře.

„Škoda, která při rozsáhlé hromadné dopravní nehodě vznikla, byla předběžně vyčíslena na 10 975 000 korun,“ uvedla mluvčí policie Vlasta Suchánková. Rozsah škod dokumentují i fotografie, které pořídili policisté z dronu.

Policistům při dokumentaci nehody pomáhal jak vrtulník letecké služby Policie ČR, tak i jejich drony, které k podobným účelům vlastní. „Jako první byla nahlášena nehoda osobního vozu s nákladním, kdy její příčinou bylo nepřizpůsobení rychlosti jízdy stavu a povaze vozovky. To byly spolu s nedodržením bezpečné vzdálenosti  v kontextu se špatnými povětrnostními podmínkami -  také nejčastější příčiny, v důsledku kterých k hromadné nehodě došlo,“ zakončila mluvčí.

Video  Hromadná dopravní nehoda na dálnici D5  - Policie ČR
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání