Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stejně všichni omikron chytneme? 5 důvodů, proč tomu nejít naproti

  • Autor: mav - 
    18. 1. 2022
    05:00

    „Omikron si se svou mimořádnou a bezprecedentní účinností nakažlivosti nakonec najde prakticky všechny,“ prohlásil americký epidemiolog Anthony Fauci. Někteří si tak říkají, že by bylo lepší si to odbýt co nejdřív, případně nákazu přímo aktivně vyhledávají. Ti argumentují i tím, že omikron v průměru nemívá tak vážný průběh jako delta či dřívější varianty. Lékaři však varují před zbytečným rizikem.

    „Vystaveni tomu budou i očkovaní, včetně těch s posilující dávkou. Někteří z nich, možná i mnoho, se nakazí, ale velmi pravděpodobně, s pár výjimkami, to zvládnou celkem dobře, tedy že se vyhnou hospitalizaci a smrti,“ cituje Fauciho CNN. Zato neočkovaní poznají, jakou paseku koronavirus dovede napáchat, i když zrovna převažuje z jistého pohledu mírnější omikron.

    Ve Spojených státech se neočkovalo asi 65 milionů lidí - pětina těch, kteří by mohli. Jen necelá čtvrtina si už došla i pro posilující dávku. Někteří si říkají, že by přitom mohlo být lepší dojít si rovnou pro skutečnou infekci.

    „Ta idea se šíří jako lesní požár,“ říká epidemiolog Robert Murphy ze Severozápadní univerzity. „A to mezi různými typy lidí - jak očkovanými, tak odpůrci vakcín. Ale byli byste blázni, pokud byste se snažili úmyslně infikovat. Je to jako hrát si s dynamitem,“ uvedl pro CNN.

    Video  Koronavirus: Mutace omikron  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 1.Není to jen horší nachlazení

    Jak poznat rozdíl? Jak poznat rozdíl? | Infografika Blesk

    Vysoká horečka, bolesti celého těla, nateklé uzliny, bolest v krku, silná zácpa… Takové příznaky se často vyskytují i u mírnějších případů s omikronem, říká Murphy. I ty dokážou lidi zneschopnit na řadu dní. „Lidé o omikronu hovoří jako o horším nachlazení. Není to jen horší nachlazení. Je to život ohrožující choroba,“ upozorňuje.

    Podobně jako u dřívějších variant hrozí i v případě omikronu větší riziko lidem starším, s oslabenou imunitou, cukrovkou, chronickým onemocněním ledvin, plic, srdce, jater, s neurologickými potížemi… Ale i lidé bez přitěžujících podmínek mohou vážně covidem onemocnět. „Mám zrovna pacienta po posilující dávce - nad 65 let, ale bez rizikových faktorů - který je v nemocnici a vede se mu špatně,“ dává příklad Murphy.

    Ano, v průměru má nyní omikron mírnější dopad, než měla loni delta. „Máte menší pravděpodobnost hospitalizace, potřeby JIP a ventilátoru, menší pravděpodobnost, že umřete. A to platí pro všechny věkové skupiny,“ potvrzuje Paul Offit, který se věnuje očkovací osvětě ve Filadelfské dětské nemocnici. „Ale to neznamená, že se nemůže vyvinout vážný průběh. Pravděpodobnost smrti není nula procent. Neměli byste si nákazu přát.“

  • 2.Dlouhý covid

    Ztráta čichu a chuti se stala poměrně běžným příznakem při mírnějším průběhu covidu-19. Podle studií čtyři z pěti takto postižených své smysly mají do měsíce zpátky, ale některým se nevrací půl roku i déle. Někteří nešťastníci o ně možná přišli nadobro.

    A to je jen jeden z mnoha dlouhodobých dopadů koronaviru, jaké může přinášet tzv. dlouhý covid neboli postcovidový syndrom. Jiné jeho příznaky bývají vážnější: Dušnost, silná únava, horečky, závratě, mozková mlha, průjem, bušení srdce, bolesti svalů či břicha, náladovost, trable se spánkem… V horších případech long covid poškozuje i plíce, srdce či ledviny, jakož i duševní zdraví.

    „Dlouhému covidu se stále snažíme porozumět,“ uvádí Offit. „A protože mu nerozumíme, nehrnul bych se do nákazy divokým virem. Infekci divokým virem nikdy neriskujte.“

  • 3.Nakazíte děti

    Někteří lidé se obávají očkování, ale vzhledem k okolnostem na injekci nakonec jdou. Jiné to však může být v případě jejich dětí - mezi nezletilými je neočkovaných podstatně vyšší poměr. V USA dostalo obě dávky lehce přes polovinu lidí mezi 12 a 17 lety; úřady jim zrovna povolily i třetí dávku od dvanácti let výše.

    Sotva čtvrtina amerických dětí v kategorii 5-11 let šla však alespoň na první dávku. V Česku očkování malých školáků začalo v prosinci, z osmi set tisíc Čechů v tomto věku dostalo první dávku asi 18 tisíc, uvedl Český rozhlas.

    Data z Americké akademie pediatrie (AAP) přitom ukazují rostoucí trend infekcí mezi dětmi, čísla už zdaleka přesahují vrcholy předcházejících vln covidu. „Za první lednový týden bylo zaznamenáno přes 580 tisíc dětských případů covidu-19,“ uvedla AAP. „To je 78% nárůst oproti předcházejícímu týdnu a skoro trojnásobek počtu o dva týdny předtím.“

    Zatím býval covid-19 u dětí typicky mírný. Ale i ten malý zlomek vážnějšího průběhu znamená při velkých počtech nezanedbatelné, nyní už rekordní množství dětí, které koronavirus přivádí do nemocnic. „Řekla bych, že nejlepší způsob, jak ty děti ochránit, je očkovat je i jejich starší sourozence a rodiče,“ uvedla ředitelka Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rochelle Walenskyová.

  • 4.Zahltíte zdravotnictví

    Nemocnice v USA fungují v krizovém režimu (9. 1. 2022). Nemocnice v USA fungují v krizovém režimu (9. 1. 2022). | Reuters

    Nemocnice mají napilno, úmyslně nakažení jim jen zbytečně přidělají práci. Někteří lékaři a sestry se koronavirem přímo nakazí, jiní musejí do karantény - a pacientů zároveň přibývá.

    O víkendu každá čtvrtá z pěti tisíc nemocnic v USA hlásila „kritický nedostatek personálu“. Tolik si jich nestěžovalo v žádné předchozí vlně covidu-19. A podle amerického ministerstva zdravotnictví bylo v sobotu v nemocnici 138 tisíc lidí s covidem, což představuje každého pátého hospitalizovaného. Na intenzivní péči zabírá covid dokonce 30 % všech lůžek; celkově jsou americké JIP obsazené z 80 %. Odkládají se odkladné zákroky a experti se obávají o celé zdravotnictví.

    „Zdravotnictví se má starat o děti se zánětem slepého střeva, lidi s infarkty a po bouračkách,“ lamentuje Ashish Jha, děkan Fakulty zdravotnictví Brownovy univerzity. „To vše bude daleko, daleko obtížnější, neboť máme velkou část populace neočkovanou a spoustu náchylných lidí, kteří nešli na posilující dávku.“

    Jednotka intenzivní péče v USA Jednotka intenzivní péče v USA | ČTK / AP / Daniel Cole

  • 5.Nezahrávejte si s přírodou

    Snažit se o nákazu divokým virem je typické pro plané neštovice - u dětí mívají mírný průběh, pro dospělé jsou však rizikem. A tak se pořádají „infekční mejdany“ a návštěvy u dětí, u nichž se herpetický vir zvaný Varicella zoster nachází.

    „I to je špatný nápad,“ konstatuje doktor Offit, jenž nepřidává příklad z lékařské praxe, nýbrž ze svého okolí. Jeden jeho kolega takto přišel o malou neteř, když ji matka vzala na takovou neštovicovou párty. „S matkou přírodou si nezahrávejte,“ varuje Offit. „Snaží se nás zabít, co jsme vylezli z oceánů na souš.“

    Video  „Neopatrné a riskantní.“ Biochemik Trnka o vládních změnách. A zmínil nová problematická data.  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
    Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 18. ledna 2022 17:16 )

No, myslim ze virus zooster dela pasovy opar...Jinak mam k Americe uctu...

krapotkin ( 18. ledna 2022 15:07 )

O míchačkách na jaderné materiály v Iráku taky blábolil amíci - a byla to lež.

risan ( 18. ledna 2022 14:44 )

panikáři všech zemí, spojte se proti vlastním obyvatelům

mim33 ( 18. ledna 2022 14:03 )

Když to říká někdo vlivný v USA, tak to přeci musí být pravda.

Watcheresses ( 18. ledna 2022 10:06 )

Protože nechce zástupy křiklounů, co mají inteligenci max. na dezinfo. Proto.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa